Δύο Δίσκοι. Μία Περιστροφή… ή Μήπως Όχι;
Ο Πυθαγόρας κοιτάζει καχύποπτα τον Δία, που μόλις κατέβηκε από το χρυσό του άρμα. Οι κόρες των ματιών του Δία στροβιλίζονται σαν σπείρες φωτός.
– «Άκουσε, Πυθαγόρα. Έχω μια νέα δοκιμασία για σένα. Αν δώσεις τη σωστή απάντηση, θα επιστρέψω τη γυναίκα σου στην κανονική της μορφή.»
Ο Δίας τοποθετεί πάνω σε ένα μαρμάρινο τραπέζι δύο κυκλικούς δίσκους – έναν κόκκινο και έναν χρυσό – ίδιου ακριβώς μεγέθους. Ο κόκκινος είναι σταθερά κολλημένος στο τραπέζι. Ο χρυσός, όμως, αρχίζει να κυλά γύρω του…
🎯 Η Δοκιμασία:
Αν ο χρυσός δίσκος κυλήσει χωρίς ολίσθηση γύρω από τον κόκκινο δίσκο, αγγίζοντας πάντα την περιφέρειά του,πόσες πλήρεις περιστροφές θα κάνει μέχρι να επιστρέψει στο αρχικό σημείο;
Ο Πυθαγόρας σκέφτεται το πρόβλημα. Η πρώτη σκέψη είναι πως, καθώς οι δίσκοι έχουν ίδιο μήκος περιφέρειας, η κύλιση γύρω από τον άλλον δίσκο θα προκαλέσει μία περιστροφή. Αλλά τότε θυμάται...
🔍 Η Έκπληξη της Γεωμετρίας:
🧠 Γιατί Δύο;
Ο δίσκος κάνει:
-
Μία περιστροφή λόγω της απόστασης που διανύει κατά μήκος της περιφέρειας του σταθερού δίσκου (όπως σε κύλιση σε ευθεία).
-
Μία επιπλέον περιστροφή εξαιτίας της καμπυλότητας της διαδρομής — καθώς περιστρέφεται γύρω από κυκλικό μονοπάτι, το σημείο επαφής περιστρέφεται και ως προς το κέντρο του κινητού δίσκου!