Tου Γιώργου Καρουζάκη
«Τα πάντα στην παραλία της Νορμανδίας θα εξαρτηθούν από τις δικές σας μετεωρολογικές προβλέψεις, μας είπαν οι επικεφαλής του σχεδίου της Απόβασης στη Νορμανδία, σαν να είχαμε εμείς, οι μετεωρολόγοι, τον απόλυτο έλεγχο της επιχείρησης», σημειώνει στο ημερολόγιό του ο Νεοζηλανδός μετεωρολόγος και αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού, Λόρενς Χόγκμπεν.
Την αφήγησή του διαβάζει ο Βρετανός ηθοποιός Stephen Dillane στο podcast και στο σχετικό βίντεο στο YouTube που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της λογοτεχνικής επιθεώρησης London Review of Books. Τελικά, η επιτυχία της περίφημης D-Day εξαρτήθηκε από ποικίλους παράγοντες με τη μετεωρολογία να παίζει έναν κρίσιμο ρόλο, καθώς η στρατιωτική επιχείρηση, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στη σύγχρονη Ιστορία, κινδύνευσε να αποτύχει λόγω των καιρικών συνθηκών.
Καθώς οι επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων προετοίμαζαν την απόβαση, οι στρατιωτικοί διοικητές τους αποφάσισαν ότι μια σειρά από μετεωρολογικές συνθήκες ήταν απαραίτητες για την επιτυχία της επιχείρησης: μία γεμάτη πανσέληνος για τους αλεξιπτωτιστές, παλίρροια στη φάση της πλημμυρίδας, ηρεμία στη θάλασσα, μέτριοι άνεμοι και λίγα σύννεφα. Για την εύρεση της κατάλληλης ημέρας, τρεις ομάδες – το Βασιλικό Ναυτικό, η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ – ξεκίνησαν να συνεργάζονται αναλύοντας και συζητώντας εκατοντάδες μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Η επιτροπή προγνώσεων καιρού, που σχηματίστηκε για τον σκοπό αυτό, βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες. Οι απαιτήσεις των στρατιωτικών για μια ιδανική μέρα απόβασης ήταν σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν. Ύστερα από αρκετές διαπραγματεύσεις, ορίστηκαν οι πιθανές ημερομηνίες για την επιχείρηση: 5, 6, 19 και 20 Ιουνίου.
Η πρόβλεψη του καιρού παρέμενε όμως μια εξαιρετικά περίπλοκη και αβέβαιη διαδικασία. Οι τρεις ομάδες βρίσκονταν σε ξεχωριστά επιχειρησιακά σημεία και επικοινωνούσαν μεταξύ τους τηλεφωνικά μέσω του κέντρου επιχειρήσεων του Αϊζενχάουερ. Οι διαφωνίες μεταξύ τους ήταν συχνές και οι προβλέψεις τους αμφιλεγόμενες. Στις 4 Ιουνίου, οι Αμερικανοί πρότειναν να γίνει η απόβαση στις 5 Ιουνίου, ενώ η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Βασιλικό Ναυτικό διαφώνησαν. Η αλλαγή του καιρού κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που υπήρχαν για καταιγίδα, αναγκάζοντας τον Αϊζενχάουερ να αναβάλει την επιχείρηση για 24 ώρες, μόλις δύο ώρες πριν από την αναχώρηση του βασικού στρατιωτικού σώματος.
Η αναβολή αυτή ήταν εξαντλητική για όλους, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους συμμάχους να επεξεργαστούν ξανά τα μετεωρολογικά δεδομένα. Στις 5 Ιουνίου, οι Αμερικανοί πρότειναν την έναρξη της επιχείρησης στις 6 Ιουνίου, με το Βασιλικό Ναυτικό αυτή τη φορά να συμφωνεί. Η επιτροπή κατέληξε σε θετική πρόβλεψη και στις 4 το πρωί της 6ης Ιουνίου του 1944, ο Αϊζενχάουερ έδωσε το πράσινο φως για την απόβαση. Οι συνθήκες την ημέρα της απόβασης αποδείχθηκαν ευνοϊκές. Η καταιγίδα που αναμενόταν στις 5 Ιουνίου επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της αναβολής, και ο καιρός στις 6 Ιουνίου επέτρεψε την επιτυχία της επιχείρησης.
Η γερμανική πλευρά, από την άλλη, βασιζόταν σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις, πίστευε ότι δε θα υπήρχε απόβαση τις επόμενες δύο εβδομάδες, συνεπώς οι αξιωματικοί των γερμανικών δυνάμεων δεν κατάφεραν να αξιολογήσουν σωστά την απειλή.
Η επιτυχία της Απόβασης στη Νορμανδία δεν ήταν απλώς αποτέλεσμα στρατιωτικής δεινότητας, αλλά και της εύστοχης πρόβλεψης του καιρού και της συνεργασίας διαφορετικών επιχειρησιακών ομάδων. Εάν αυτή η κρίσιμη απόφαση είχε ληφθεί αποκλειστικά από μία μόνο ομάδα, είτε τους Αμερικανούς είτε τους Βρετανούς, η επιχείρηση πιθανότατα θα είχε καταλήξει σε αποτυχία. Η συνεργασία τους ήταν αυτή που τελικά εξασφάλισε τη σωστή πρόβλεψη του καιρού και, κατά συνέπεια, την επιτυχία της πιο σημαντικής απόβασης στη σύγχρονη Ιστορία.
Πηγή: London Review of Books/ thalesandfriends
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου