Ο Γκότφριντ Λάιμπνιτς (Gottfried Wilhelm Leibniz) ήταν ένας από τους μεγάλους μελετητές της Σύγχρονης Εποχής. Οι συνεισφορές του σε διάφορους τομείς της γνώσης εξακολουθούν να είναι επίκαιρες σήμερα. Ακολουθεί μια σύντομη ανασκόπηση της ζωής, των έργων και των σημαντικότερων συνεισφορών του.
Ο Γκότφριντ Λάιμπνιτς ήταν ένας από τους μεγάλους στοχαστές του 17ου αιώνα και είναι γνωστός ως η τελευταία παγκόσμια ιδιοφυΐα. Θεωρείται ως καθολικό πνεύμα της εποχής του (homo universalis): έχει αποκληθεί «ο πολυμαθέστερος ανήρ μετά τον Αριστοτέλην».
Συνεισέφερε στους τομείς της μεταφυσικής, της επιστημολογίας, της λογικής, της φιλοσοφίας της θρησκείας, της φυσικής, της γεωλογίας, της νομολογίας και της ιστορίας.
Έκανε ακόμη και συνεισφορές στην τεχνολογία και προέβλεψε έννοιες που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στη βιολογία, την ιατρική, τη θεωρία πιθανοτήτων, την ψυχολογία, τη μηχανική και την επιστήμη της πληροφορίας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτόν τον λόγιο στοχαστή και τις σπουδαίες συνεισφορές του, σας προσκαλούμε να διαβάσετε παρακάτω.
Πρώιμη ζωή του Γκότφριντ Λάιμπνιτς
Ο Gottfried Wilhelm Leibniz γεννήθηκε στη Λειψία της Γερμανίας, την 1η Ιουλίου 1646. Ήταν γιος του Friedrich Leibniz, καθηγητή ηθικής φιλοσοφίας, και της Catharina Schmuck, της οποίας ο πατέρας ήταν καθηγητής Νομικής.
Αν και ο Leibniz φοίτησε στο δημοτικό σχολείο, ήταν αυτοδίδακτος από βιβλία στη βιβλιοθήκη του πατέρα του (ο οποίος είχε πεθάνει το 1652 όταν ο Leibniz ήταν 6 ετών). Ως νέος, ο Λάιμπνιτς βυθίστηκε στην ιστορία, την ποίηση, τα μαθηματικά και άλλα θέματα, αποκτώντας γνώσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.
Σπουδές
Το 1661, σε ηλικία μόλις 14 ετών, άρχισε να σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και γνώρισε τα έργα στοχαστών όπως ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Γαλιλαίος και ο Φράνσις Μπέικον. Όσο ήταν εκεί, παρακολούθησε επίσης θερινό σχολείο στο Πανεπιστήμιο της Ιένας, όπου σπούδασε μαθηματικά.
Το 1666 ολοκλήρωσε τις νομικές του σπουδές και έκανε αίτηση για να γίνει διδάκτορας νομικής στη Λειψία. Ωστόσο, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, του αρνήθηκαν την είσοδο.
Αυτό έκανε τον Leibniz να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο της Λειψίας και να λάβει το πτυχίο του το επόμενο έτος στο Πανεπιστήμιο του Altdorf, του οποίου οι μέντορες τον κάλεσαν να γίνει καθηγητής παρά την ηλικία του. Ο Leibniz, ωστόσο, αρνήθηκε και επέλεξε να ακολουθήσει μια καριέρα στη δημόσια υπηρεσία.
Το 1667 μπήκε στην υπηρεσία του Αρχιεπισκόπου-Εκλογέα του Μάιντς ως διπλωμάτης. Τα επόμενα χρόνια ήταν πολύ δραστήριος στους δικαστικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους.
Αυτός ο στοχαστής ξεκίνησε την καριέρα του σε νεαρή ηλικία. Μπόρεσε να ολοκληρώσει το διδακτορικό του πριν αρχίσουν να σπουδάζουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο άλλοι της ηλικίας του.
Έργα
Ο Leibniz έγραψε κυρίως σε 3 γλώσσες: Λατινικά (περίπου 40%), Γαλλικά (περίπου 35%) και Γερμανικά (λιγότερο από 25%). Τα έργα του είναι τεράστια και κατά τη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε πολλά φυλλάδια, επιστημονικά άρθρα και δύο φιλοσοφικά βιβλία: Διατριβή για τη Συνδυαστική Τέχνη και Θεοδικία.
Μετά τον θάνατό του έγινε γνωστό ένα άλλο ουσιαστικό κείμενο, με τίτλο New Essays on Human Understanding, το οποίο δεν είχε δημοσιεύσει λόγω του θανάτου του Άγγλου φιλοσόφου John Locke.
Το 1895 η πραγματικά απίστευτη έκταση των χειρογράφων του – πολλά από τα οποία είναι δοκίμια – έγινε γνωστή. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της τεράστιας αλληλογραφίας του, ιδιαίτερα επιστολές που χρονολογούνται μετά το 1685, παραμένουν αδημοσίευτες.
Οι συνεισφορές του Γκότφριντ Λάιμπνιτς
Ο Gottfried Leibniz είναι γνωστός για το ευρύ φάσμα των συνεισφορών του σε διάφορους κλάδους. Παρακάτω, θα σας μεταφέρουμε τις πιο σημαντικές συνεισφορές του.
Στα μαθηματικά
Η συμβολή του Leibniz στα μαθηματικά ήταν εκτεταμένη. Ο πιο γνωστός και πιο αμφιλεγόμενος είναι ο απειροελάχιστος λογισμός, ο οποίος μελετά όρια, παραγώγους, ολοκληρώματα και άπειρες σειρές.
Τόσο ο Newton όσο και ο Leibniz παρουσίασαν τις αντίστοιχες θεωρίες τους για τον λογισμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που έγινε ακόμη και λόγος για λογοκλοπή. Αυτό οδήγησε σε μια σύγκρουση μεταξύ των δύο στοχαστών, η οποία έληξε με το θάνατο του Νεύτωνα το 1727. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το ερώτημα για το ποιος ήταν ο δημιουργός του λογισμού δεν είχε αποσαφηνιστεί πλήρως.
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο Newton και ο Leibniz ανακάλυψαν τον λογισμό ανεξάρτητα, παρόλο που η σημείωση του Leibniz χρησιμοποιήθηκε τελικά λόγω της ευελιξίας του. Επιπλέον, ήταν αυτός που έδωσε το όνομα σε αυτή την προσέγγιση και παρείχε τη συμβολολογία.
Επιπλέον, το 1679, ο Leibniz επινόησε το σύγχρονο δυαδικό σύστημα και το παρουσίασε στο έργο του Explication de l’arithmétique binaire το 1703. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί τους αριθμούς 0 και 1 για να αναπαραστήσει όλους τους συνδυασμούς, σε αντίθεση με το δεκαδικό σύστημα.
Τέλος, ο Gottfried Leibniz ήταν επίσης ενθουσιώδης με τη δημιουργία μηχανικών υπολογιστικών μηχανών, ένα έργο που εμπνεύστηκε από την αριθμομηχανή του Pascal. Ο βαθμιδωτός υπολογιστής, όπως τον αποκαλούσε, ήταν έτοιμος το 1672 και ήταν ο πρώτος που επέτρεψε την πρόσθεση, την αφαίρεση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση.
Στη φιλοσοφία
Μαζί με τον René Descartes και τον Σπινόζα, ήταν ένας από τους 3 μεγάλες ορθολογιστές του 17ου αιώνα. Το έργο του αφορουσε τη σύγχρονη λογική και την αναλυτική φιλοσοφία.
Μεταξύ των σημαντικότερων φιλοσοφικών αρχών που προτείνονται από τον Leibniz είναι η συνέχεια της φύσης και ο επαρκής λόγος. Από τη μια πλευρά, η συνέχεια της φύσης σχετίζεται με τον απειροελάχιστο λογισμό. Ενώ ο επαρκής λόγος αναφέρεται στο γεγονός ότι τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς λόγο.
Από την άλλη πλευρά, η πιο γνωστή συμβολή του Γκότφριντ Λάιμπνιτς στη μεταφυσική είναι η θεωρία του για τις μονάδες, όπως εκτίθεται στη Μοναδολογία. Σε αυτή την περίπτωση, οι μονάδες είναι για το μεταφυσικό πεδίο ό,τι είναι τα άτομα για το φυσικό/φαινομενικό βασίλειο.
Τέλος, μια άλλη σημαντική συμβολή του Leibniz στη φιλοσοφία είναι η αισιοδοξία, γιατί υποστήριξε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε, ο οποίος περιλαμβάνει ό,τι υπάρχει και έχει υπάρξει, είναι ο καλύτερος από όλους τους δυνατούς κόσμους. Αυτή η ιδέα βασίζεται στην υπόθεση ότι ο Θεός είναι ένα καλό και λογικό ον και έχει εξετάσει άλλους πιθανούς κόσμους πριν επιλέξει αυτόν.
Στη θρησκεία
Οι αναφορές του στον Θεό είναι εμφανείς στα γραπτά του. Τον αντιλήφθηκε ως ιδέα και ως πραγματικό ον, και ως το μόνο απαραίτητο ον που δημιουργεί τον καλύτερο κόσμο.
Για τον Λάιμπνιτς, αφού όλα έχουν μια αιτία ή λόγο, στο τέλος της έρευνας υπάρχει μια μοναδική αιτία από την οποία προέρχονται τα πάντα. Η προέλευση, το σημείο από όπου ξεκινούν τα πάντα, η απαράδεκτη αιτία, είναι για τον ίδιο ο Θεός.
Απόψεις για τον Θεό υπάρχουν στο έργο αυτού του μελετητή, καθώς θεωρούσε ότι ήταν η αρχή των πάντων.
Στην ψυχολογία
Αυτός ο στοχαστής έγραψε για θέματα που σήμερα θεωρούνται πεδία της ψυχολογίας, όπως η προσοχή, η συνείδηση, η μνήμη, η μάθηση, η σύνδεση, τα κίνητρα, η αναδυόμενη ατομικότητα, η γενική δυναμική της ανάπτυξης και η εξέλιξη.
Στην τοπολογία
Ο Gottfried Leibniz ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο ανάλυση situs, δηλαδή ανάλυση θέσης, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αργότερα τον 19ο αιώνα για να αναφερθεί σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως τοπολογία.
Γκότφριντ Λάιμπνιτς: ένας μελετητής της σύγχρονης εποχής
Ο Λάιμπνιτς απέκτησε μεγάλη πολιτιστική γνώση αφού διάβασε τα βιβλία στη βιβλιοθήκη του πατέρα του. Είχε ενδιαφέρον για τις λέξεις και γνώριζε τη σημασία της γλώσσας για την πρόοδο της γνώσης και την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου.
Έγραψε πολλά στη διάρκεια της ζωής του, αλλά άφησε αμέτρητα κείμενα αδημοσίευτα. Τόσο πολύ που η κληρονομιά του δημοσιεύεται ακόμη και σήμερα. Τα πλήρη έργα του Leibniz ξεπερνούν πλέον τους 25 τόμους, με μέσο όρο 870 σελίδες ανά τόμο.
Πηγές:
- Esquisable O, Gaiada M. El Dios de Leibniz a contrapelo de la distinción entre deber y querer. Signos Filosoficos [Internet]. 2016 [consultado 23 oct 2021]; (18)36: 8-37. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-13242016000200008
- Look B. Gottfried Wilhelm Leibniz [Internet]. California: Enciclopedia de Filosofía de Stanford, 2007 [consultado 13 oct 2021]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/leibniz/
- Peckhaus V. Leibniz’s Influence on 19th Century Logic [Internet]. California: Enciclopedia de Filosofía de Stanford, 2018 [consultado 13 oct 2021]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/leibniz-logic-influence/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου