Ο Αντώνης κι ο Βρασίδας είναι φοιτητές και συγκάτοικοι. Ψάχνοντας ένα βράδυ στο ψυγείο τους (πολλά μαθηματικώς αξιοπερίεργα πράγματα μπορεί να βρεθούν ξεχασμένα σε ένα
φοιτητικό ψυγείο, ακόμη και το κενό σύνολο ενίοτε...) ανακάλυψαν κομμάτια πίτσα. Κρύα και ελαφρώς μπαγιάτικη, η πίτσα θα μπορούσε να μοιραστεί με διάφορους τρόπους.
Αν ας πούμε ο Αντώνης πεινούσε πάρα πολύ κι ο Βρασίδας όχι και τόσο, θα μπορούσε να φάει δύο κομμάτια ο Α και ένα ο Β. Θα μπορούσε όμως να μην φαίνεται σε κανέναν ελκυστική η προοπτική ,και να μη φάνε κανένα κομμάτι.
Ποιες θα ήταν όλες οι δυνατότητες μοιράσματος των ακεραίων ίδιων κομματιών πίτσας ; Ας κάνουμε ένα πινακάκι με Α(ντώνη), Β(ρασίδα) και έναν εικονικό φίλο-φάντασμα, ας τον πούμε Γ(ιάννη), που "τρώει" τα κομμάτια που δεν τρώει κανείς από τους δύο φίλους:
A B Γ3 0 0
2 1 0
2 0 1
1 1 1
1 2 0
1 0 2
0 3 0
0 2 1
0 1 2
0 0 3
Αυτοί οι τρόποι υπάρχουν συνολικά, για να μοιραστούν ο Α και ο Β τα τρία κομμάτια,με τη δυνατότητα να μένουν κομμάτια (ή κομμάτι) που δεν τρώει κανείς.
Τι λέτε να ισχύει λοιπόν για τέσσερις ( ) φίλους που κάθονται να μοιραστούν μια πίτσα κομμένη σε όμοια κομμάτια ; Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί να μοιραστεί αυτή η πίτσα ,με την παραδοχή πως κάποιο, κάποια ή και όλα τα κομμάτια μπορεί και να μη φαγωθούν;