Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η τελευταία δοκιμασία

Ο Μεγάλος Χάνος αποφασίζει να υποβάλλει τους 88 σοφούς σε μια τελευταία δοκιμασία. Τους ανακοινώνει τα εξής: -"Θα σας βάλω σε κελιά και θα είσαστε απομονωμένοι μεταξύ σας. Κανείς δεν θα έρθει σε καμία επαφή με άλλον. Κάθε ώρα θα παίρνω έναν από εσάς, όποιον θέλω στην τύχη, και θα τον πηγαίνω σε εκείνο το σπιτάκι στη μέση της αυλής. Μέσα υπάρχει μία λάμπα κι ένας φρουρός που θα σας ελέγχει ώστε να μην αφήνετε κάποιο σημάδι/μήνυμα και θα μεριμνά να αλλάζει τη λάμπα όταν καίγεται.
Μπορεί ο καθένας που μπαίνει στο σπιτάκι να αλλάζει, αν θέλει, την κατάσταση της λάμπας, αν είναι σβηστή να την ανάβει ή αν είναι αναμμένη να τη σβήνει, και καμιά άλλη ενέργεια δεν επιτρέπεται.
Μετά θα επιστρέφει στο κελί του.Σας βεβαιώνω πως θα αφήσω τώρα τη λάμπα είτε αναμμένη είτε σβηστή, και δεν πρόκειται να την ξαναπειράξω. Σας βεβαιώνω επίσης πως αν και θα επιλέγω κάθε ώρα ανάλογα με τα κέφια μου και λίγο πολύ στην τύχη , κάποια στιγμή θα έχετε μπει όλοι στο σπιτάκι με τη λάμπα, και απεριόριστα πολλές φορές ο καθένας . Δεν θα επιλέγω προφανώς υποχρεωτικά διαφορετικό σοφό κάθε ώρα. Kαθώς θα επιστρέφει κάποιος από εσάς στο κελί του ,μπορεί να μείνει σιωπηλός, ή μπορεί να μού αναγγείλει πως νομίζει ότι όλοι σας έχουν μπει στο δωμάτιο. Αν η αναγγελία είναι σωστή, τα βάσανά σας τελειώνουν και θα κερδίσετε την ελευθερία σας και αμύθητα πλούτη. Αν είναι λάθος ,δηλαδή αν έστω κι ένας δεν έχει μπει στο σπιτάκι, θα πάτε όλοι στην κρεμάλα. Έχετε μία ώρα καιρό να συσκεφτείτε και να αποφασίσετε κάποια στρατηγική και μετά θα κλειστείτε στα κελιά σας. Καλή τύχη!"
Τι λέτε; Υπάρχει τρόπος να μην περάσουν όλη τη ζωή τους στην απομόνωση οι σοφοί ή μήπως πρέπει να το ρισκάρουν (περιμένοντας ας πούμε ένα-δυο χρόνια) και να κάνουν μια τυχαία αναγγελία ,ελπίζοντας να έχουν μπει όλοι. Υπάρχει μήπως τρόπος να γίνει η αναγγελία με απόλυτη βεβαιότητα εκείνου που θα την κάνει;

15 σχόλια:


  1. Ο Μεγάλος Χάνος αποφασίζει να υποβάλλει τους 88 σοφούς σε μια τελευταία δοκιμασία. Τους ανακοινώνει τα εξής: -"Θα σας βάλω σε κελιά και θα είσαστε απομονωμένοι μεταξύ σας. Κανείς δεν θα έρθει σε καμία επαφή με άλλον. Κάθε μέρα θα παίρνω έναν από εσάς, όποιον θέλω στην τύχη ,και θα τον πηγαίνω σε εκείνο το σπιτάκι στη μέση της αυλής . Μέσα υπάρχει μία λάμπα κι ένας φρουρός που θα σας ελέγχει ώστε να μην αφήνετε κάποιο σημάδι/μήνυμα και θα μεριμνά να αλλάζει τη λάμπα όταν καίγεται.
    Μπορεί ο καθένας που μπαίνει στο σπιτάκι να αλλάζει ,αν θέλει, την κατάσταση της λάμπας, αν είναι σβηστή να την ανάβει ή αν είναι αναμμένη να τη σβήνει, και καμιά άλλη ενέργεια δεν επιτρέπεται. Μετά θα επιστρέφει στο κελί του.Σας βεβαιώνω πως θα αφήσω τώρα τη λάμπα είτε αναμμένη είτε σβηστή, και δεν πρόκειται να την ξαναπειράξω. Σας βεβαιώνω επίσης πως αν και θα επιλέγω κάθε μέρα ανάλογα με τα κέφια μου και λίγο πολύ στην τύχη , κάποια στιγμή θα έχετε μπει όλοι στο σπιτάκι με τη λάμπα, και ίσως πολλές φορές ο καθένας . Δεν θα επιλέγω προφανώς υποχρεωτικά διαφορετικό σοφό κάθε μέρα. Kαθώς θα επιστρέφει κάποιος από εσάς στο κελί του ,μπορεί να μείνει σιωπηλός, ή μπορεί να μού αναγγείλει πως νομίζει ότι όλοι σας έχουν μπει στο δωμάτιο. Αν η αναγγελία είναι σωστή, τα βάσανά σας τελειώνουν και θα κερδίσετε την ελευθερία σας και αμύθητα πλούτη. Αν είναι λάθος ,δηλαδή αν έστω κι ένας δεν έχει μπει στο σπιτάκι, θα πάτε όλοι στην κρεμάλα. Έχετε μία ώρα καιρό να συσκεφτείτε και να αποφασίσετε κάποια στρατηγική και μετά θα κλειστείτε στα κελιά σας. Καλή τύχη!"
    Τι λέτε; Υπάρχει τρόπος να μην περάσουν όλη τη ζωή τους στην απομόνωση οι σοφοί ή μήπως πρέπει να το ρισκάρουν (περιμένοντας ας πούμε ένα-δυο χρόνια) και να κάνουν μια τυχαία αναγγελία ,ελπίζοντας να έχουν μπει όλοι. Υπάρχει μήπως τρόπος να γίνει η αναγγελία με απόλυτη βεβαιότητα εκείνου που θα την κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προστέθηκε μια απαραίτητη διευκρίνηση στην εκφώνηση.
    Συγγνώμη για την καθυστερημένη προσθήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aλλάχθηκε επίσης η χρονική περίοδος των επισκέψεων κάθε σοφού από "ημέρες" σε "ώρες", για λόγους αληθοφάνειας των συνθηκών και μόνο. :-)
    Μέα κούλπα,ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαααααααααααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Όντως, αποφάσισα να κάνω μια αυτοαναφορά στο πρόβλημα. Έτσι δεν την αποκαλείτε εσείς οι έμπειροι οι μαθηματικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οριζουνε αρχηγο, τον Α για παραδειγμα. Ο Α, και μονο αυτος, οποτε βρισκει τη λαμπα, ας πουμε, αναμμενη, θα την σβηνει. Οι υπολοιποι, μπορουν μονο να αναψουν την λαμπα, και μονο την πρωτη τους φορα που θα την βρουν σβηστη. Σε καθε αλλη περιπτωση, δεν πειραζουν την κατασταση της λαμπας. Υπαρχει ομως ενα αρνητικο σεναριο στο οποιο ο παραπανω τροπος αποτυγχανει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά Αγγελική! Αυτό είναι. Ο "Μετρητής" (ο Α που λες) κάνει τη δουλειά.
      Ποιο είναι το αρνητικό σενάριο;

      Διαγραφή
  6. Διορθωση : Στην 3η γραμμη : Οι υπολοιποι, μπορουν μονο *και πρεπει* να αναψουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η περιπτωση να αφησει τη λαμπα αναμμενη ο Χαν και ο ο πρωτος που θα μπει στο δωματιο να ειναι ο Α...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελικη, σ'αυτη την περιπτωση, ο Α ξερει πως η αναμμενη λαμπα οφειλεται στο χανο,οποτε απλα τη σβηνει και δεν ξεκιναει το μετρημα. Το ξεκιναει την επομενη φορα που θα μπει.
      Το ιδιο και για τον τυχαιο -πλην Α -που θα μπει πρωτος και θα δει αναμμενη λαμπα. Την αφηνει ως εχει και εχει δωσει το μυνημα του.
      Συγγνωμη για το ατονικο. Ταμπλετας ενεκα...

      Διαγραφή
  8. Πως γνωριζει ομως ο πρωτος οτι ειναι οντως πρωτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε,ενταξει.ο χανος δεν εχει παρει τις κλεψυδρες απο τους σοφους.:-) η εκδοχη με τις μερες-αντι για ωρες'αν δεχτουμε πως ειναι δυσκολο να υπολογιστει 1 ωρα ,η δεν ακουγονται οι πορτες των κελιων που ανοιγοκλεινουν :-) ειναι καλυτερη. Αυστηρως μαθηματικα,δεν γινεται να λυθει νομιζω,αν ο πρωτος δεν ειναι σιγουρος πως ειναι πρωτος. Εκτος αν η εκφωνηση αλλαξει ,και η λαμπα αφηνεται απο το χανο σβηστη, οποτε η επιγνωση της πρωτειας περιττευει.

      Διαγραφή
  9. Δεν ηθελα σε καμια περιπτωση ουτε να παραστησω αλλα ουτε και να φανω "εξυπνη", συγγνωμη για την επιμονη. Παρ'ολα αυτα, αν θεωρησουμε οτι δεν γνωριζουμε την αρχικη κατασταση της λαμπας αλλα ουτε και πως ο πρωτος εχει επιγνωση της σειρας του, μπορουμε να βρουμε καποια λυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγγελική, δεν υπάρχει καμιά επιμονή σου ,και ούτε καν να σκέφτεσαι τέτοια πράγματα. Διερεύνηση κάνεις, και καλά κάνεις,αλίμονο! Όπως έγραψα και πιο πάνω, νομίζω πως αν το αρχικό ΟΝ -OFF της λάμπας είναι άγνωστο, και ο 1ος δεν έχει επίγνωση της πρωτιάς του ,μού φαίνεται πως δεν υπάρχει λύση. Αλλά όρκο δεν παίρνω! :-)

      Διαγραφή
    2. Αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν την πρώτη μέρα (ή γενικότερα ένα διάστημα στο οποίο σίγουρα θα έχει μπει κάποιος στο δωμάτιο) να σιγουρευτούν ότι το φως θα σβήσει και να αρχίσουν να εφαρμόζουν τη λογική που αναφέρθηκε και το μέτρημα από την επόμενη μέρα (το επόμενο διάστημα).

      Διαγραφή