Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Παράξενο σκάκι

1. Με πόσα χρώματα πρέπει να βάψουμε τα τετράγωνα μιας σκακιέρας,και πώς; έτσι ώστε κανείς Αξιωματικός να μην μπορεί να κινηθεί μεταξύ δύο τετραγώνων του ίδιου χρώματος;
Σημ. Ο Αξιωματικός κινείται μόνο διαγώνια, όσα τετραγωνάκια θέλει.
2.Tι το αξιοπρόσεκτο παρουσιάζει αυτή η θέση; Παίζουν τα λευκά.

6 σχόλια:

  1. (1) Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι έχω καταλάβει τα δεδομένα και το ζητούμενο του θέματος και δεν έχω καθόλου εμπειρία σε γρίφους με καμβά την σκακιέρα και τις σκακιστικές δυμάμεις δυνάμεις , έτσι εκλαμβάνοντας το κατά το δοκούν διακρίνω 2 περιπτώσεις
    Α) Με την προϋπόθεση ότι οι αξιωματικοί τοποθετούνται στις θέσεις που τοποθετούνται σε μία κανονική παρτίδα σκακιού χρειάζονται 6 χρώματα, οι διαγώνιοι έχουν 6 ή 3 τετράγωνα.
    Β) Αν οι αξιωματικοί μπορούν να τοποθετηθούν ελεύθερα τότε θα χρειασθούν 8 χρώματα, αφού η μεγάλη διαγώνιος έχει 8 τετράγωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To ζητούμενο είναι σαφές. "Κανείς αξιωματικός" σημαίνει ένας αξιωματικός σε οποιοδήποτε τετράγωνο της σκακιέρας. Τι ακριβώς πρέπει να βάψουμε και με πόσα χρώματα,είναι το ζητούμενο.

      Διαγραφή
    2. Η παραπάνω προσέγγιση έγινε με την προϋπόθεση ότι ότι οι αξιωματικοί μπορούν , κινούμενοι διαγώνια, να περνούν πάνω από τα τετράγωνα διαφορετικού χρώματος της διαγωνίου που βρίσκονται, αρκεί σε κάποια από τις επόμενες θέσεις να υπάρχει τετράγωνο ιδίου χρώματος με το τετράγωνο που βρίσκονται. Αν δεν μπορούν τότε απαιτούνται μόνο 2 χρώματα, βάφοντας τα τετράγωνα εναλλάξ ανά ένα αλλά διαγωνίως, ενώ στην κανονική σκακιέρα είναι εναλλάξ αλλά οριζοντίως και καθέτως.

      Διαγραφή
  2. 1. Χρειάζονται 8 χρώμματα. Θα βάψουμε όλες τις σειρές ,ή όλες τις στήλες, με ένα διαφορετικό χρώμα, δεν υπάρχει μετακίνηση αξιωματικού από χρώμα σε ίδιο χρώμα.
    2. Έχουμε 5 διαδοχικές κινησεις όλες με σαχ! Δεκα ημθκινησεις, όλες με σαχ δηλαδή.
    1.Πβ2+ ,Ιδ3+ 2.Ιγ4+,Ιδε5+ 3.Ρη3+ ,η:Aθ5+
    4.Αη5+, Ι:h2+ 5.Iε3+ ,Ιεδ3+
    Εντυπωσιασκή αλληλουχία από σαχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Cardani Mediolanensis
    Στο δεύτερο πρόβλημα η λύση είναι η εξής:
    1.Π~+,Ιδ3+
    1.Ι~,Ιε5+/Ιε6+
    1.Ι:Ι+,Ιε6+
    1.Ρη5+,η:Α+
    1.Ρθ4+,Ι:Α+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι απαντήσεις του Cardani είναι σωστές! Και όσον αφορά το πρόβλημα του βαψίματος της σκακιέρας, και όσον αφορά το πρόβλημα με τα 10 διαδοχικά σαχ! (εκτός από το προφανώς τυπογραφικό "4...,I:h2+" αντί του "Ι:β2+)

    Η λύση του Papaveri είναι λάθος.
    Η θέση είναι μια ιδέα του Αdamson.

    ΑπάντησηΔιαγραφή