"Ίσως μόνο σε έναν κόσμο τυφλών, τα πράγματα θα είναι αυτό που πραγματικά είναι."
Ζοζέ Σαραμάγκου
("Περί τυφλότητας")
Όλοι μας έχουμε ακούσει την έκφραση "Όραση 20 στα 20. Ή 20/20". Τι σημαίνει όμως αυτό;
Προφανώς είναι κάτι που σχετίζεται με Μαθηματικά. Αλλιώς τι λόγο ύπαρξης θα είχε ένα κλάσμα σαν το 20/20; Είκοσι εικοστά λοιπόν! Η "ανώτερη" ικανότητα/οξύτητα όρασης! Είναι όμως έτσι; Τι σημαίνουν πραγματικά τα κλάσματα για την οξύτητα της όρασης;
Αυτό αριστερά είναι ένα τυπικό eye chart, που δανείστηκα από το σχετικό άρθρο της Wikipedia. Ένα διάγραμμα με γράμματα κλιμακούμενου-φθίνοντος μεγέθους με βάση το οποίο οι οφθαλμίατροι και οπτομέτρες υπολογίζουν την ικανότητα όρασης ενός ανθρώπου. Υπάρχουν βεβαίως και άλλης μορφής, με αριθμούς αντί για γράμματα ή ακόμη και με σύμβολα, που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ας πούμε μικρών παιδιών ή αναλφάβητων ανθρώπων.
Στο συγκεκριμένο διάγραμμα, το ύψος των γραμμάτων στην 8η σειρά (αυτή που ξεκινάει με ένα "D" είναι σχεδιασμένο (στην εικόνα εδώ, η κλίμακα δεν είναι ακριβής!) ώστε να ισούται με 1,75χιλιοστά (mm). Aπό μια απόσταση 20 ποδιών (ft) ,περίπου 6 μέτρα, το ύψος των γραμμάτων αντιστοιχεί/περιέχεται (από τη βάση του ώς την κορυφή του) σε μία γωνία όρασης ενός λεπτού της μοίρας (1 arc minute).
Tι σημαίνει 1 arc minute; Σημαίνει γωνία ίση με το ένα εξηκοστό 1/60 της μοίρας. Με τη σειρά του το λεπτό της μοίρας υποδιαιρείται σε 60 δεύτερα λεπτά (ή δευτερόλεπτα) σύμφωνα με την πανάρχαια κληρονομιά που μας έχουν αφήσει και που διατηρήθηκε στο εξηκονταδικό σύστημα στις σχετικές μετρήσεις, οι Βαβυλώνιοι.
Ας πούμε , όταν κοιτάμε την πανσέληνο από τη Γή ,αυτή περιέχεται σε γωνία περίπου 31 λεπτών, δηλαδή μόλις μεγαλύτερη από μισή μοίρα.
Κάποιος λοιπόν που διαθέτει την αποκαλούμενη "κανονική/ normal" όραση : 20/20, μπορεί να διαβάσει την 8η σειρά γραμμάτων από απόσταση 20 ποδιών. To κλάσμα λοιπόν 20/20 ερμηνεύεται ως εξής:
Ο αριθμητής του είναι η απόσταση σε πόδια μεταξύ του παρατηρητή /ασθενούς και του διαγράμματος. Ο παρανομαστής δείχνει την απόσταση από την οποία ο παρατηρητής μπορεί να διαβάσει με άνεση την 8η σειρά! (και αντιστοιχεί όπως είδαμε σε οπτική γωνία ενός λεπτού της μοίρας).
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι μπορεί να υπάρχει και οξύτερη όραση από 20 στα 20!
20/20 είναι ας πούμε η κατ'ελάχιστον οξύτητα που πρέπει να έχει ένας πιλότος μαχητικού αεροσκάφους.
20 στα 40 (20/40) αντιστοιχεί στη μισή οξύτητα του 20/20. Αυτό μεθερμηνευόμενο, σημαίνει ότι κάποιος με όραση 20/40, μπορεί να δει καθαρά στα 20 πόδια αυτό που κάποιος με "κανονική" όραση βλέπει από τα 40 πόδια. Έτσι, ο διαθέτων 20/40 βλέπει καθαρά μέχρι την 6η ή 7η σειρά (ύψος γραμμάτων περίπου 3,50 mm). Aυτό ας πούμε, είναι η νόμιμη οξύτητα όρασης που πρέπει κάποιος να έχει για να οδηγεί στις Η.Π.Α.
Από την άλλη, μια οξύτητα π.χ 20/10 ισούται με δύο φορές την κανονική και την διαθέτουν όσοι μπορούν να διαβάσουν μέχρι τέλους ,και την τελευταία σειρά του διαγράμματος.
Ο αντικειμενικός σκοπός του οφθαλμίατρου/οπτομέτρη που εξετάζει κάποιον με προβλήματα όρασης είναι να του παράσχει οδηγίες που θα αποκαταστήσουν την όρασή του σε ελάχιστο επίπεδο: 20/20.
Μια ενδιαφέρουσα και σχετικά άγνωστη νομίζω ιστορία είναι αυτή του διάσημου Αμερικανού παίκτη του γκολφ Τάιγκερ Γουντς (Tiger Woods), o οποίος διαγνώστηκε ως σοβαρά πρεσβύωπας κάποια στιγμή και για ένα διάστημα φορούσε φακούς επαφής. Το 1999 έκανε εγχείρηση με λέιζερ και απέκτησε -κατά τα λεγόμενα- όραση 20/15, σημαντικά καλύτερη από αυτή που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς!
Μάλιστα για ένα διάστημα υπήρξε και μια σχετική διαμάχη-προβληματισμός , με δεδομένο κιόλας ότι μετά την εγχείρηση τα αποτελέσματά του στους αγώνες βελτιώθηκαν αισθητά, κατά πόσον αυτό συνιστούσε ένα unfair advantage , ένα μη θεμιτό πλεονέκτημα. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να το συγκρίνουν/παραλληλίσουν με τη χρήση ας πούμε στεροειδών αναβολικών!
Οπωσδήποτε άλλης τάξης ζήτημα, και αν κάποια φίλη ή φίλος θέλει, ας πει τη γνώμη του επ'αυτού!
Θα κλείσω με μια μυθολογική /ιστορική αναφορά στους τρομερούς μονόφθαλμους πολεμιστές Αριμασπούς και με έναν προβληματισμό προς διερεύνηση για τους φίλους εδώ.
Για τους Αριμασπούς (από τα σκυθικά :άριμα=ένα , σπού=μάτι) μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος. Για το χρυσάφι όλου του κόσμου το οποίο ο Πλούτωνας έκρυψε υπερβόρεια στη Σκυθία . Έβαλε τους φοβερούς Γρύπες να το φυλάνε. Οι γρύπες ήταν φοβερά πουλιά με σώμα λιονταριού και απεικονίζονται σε π.χ Ελλάδα (Μυκήνες, Χαλκίδα..), Αίγυπτο, Μεγγιδώ, Μογγολία και αλλού. Τα αναφέρει και ο έγκριτος "ζωολόγος" Μπόρχες στο "Εl libro de los seres imaginarios" (To βιβλίο των φανταστικών όντων)
Οι μόνοι που τόλμησαν να πλησιάσουν το χρυσάφι ήταν οι τρομεροί μονόφθαλμοι Αριμασποί.
Ο τελευταίος Αριμασπός ήταν ο Μογγόλος αρχηγός Duva Shokor (12ος αιώνας). Είχε ένα μάτι ,αλλά έβλεπε είκοσι μίλια μακριά! :-)
Οι απόγονοί του, η φυλή Dorbet ,είχαν πλέον όλοι δύο μάτια και έβλεπαν όσο μακριά βλέπουμε και μείς.
Φεύγοντας όμως από τα μεταφυσικά και λογοτεχνικά, με αφορμή την θρυλούμενη μονοφθαλμία των Αριμασπών είχα πρόσφατα με κάποιους εκλεκτούς φίλους μια κουβέντα σχετικά με το πόσο τρομεροί πολεμιστές μπορεί να ήταν (αν υπήρξαν δηλαδή,που είναι μάλλον απίθανο) οι Αριμασποί, και κατα πόσον θα ήταν πλεονεκτικό ως προς την όραση μας, ένα άλλο σενάριο (εκτός από τα ένα και δύο μάτια). Το σενάριο να διαθέτει κάποιος τρία(3) μάτια ,αντί για δύο. Τι λέτε; Είναι το καλύτερο σενάριο για την όρασή μας αυτό με το οποίο μας έχει προικίσει η Φύση,δηλαδή τα 2 μάτια; Ή όχι;
Σημ. Nα ευχαριστήσω τον κύριο Δημήτρη Τσοκάκη στο εξαίρετο μπλογκ του οποίου, και το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα!, βρήκα την αναφορά για τους Αριμασπούς, και τον φίλο "Δύτη των Νιπτήρων" για το λινκ σχετικά με τις ιστορικές αναφορές στους Αριμασπούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου