Click to Translate Whole Page to Read and Solve

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

▪ Σπαγγέτι αλά Euler

"Ανακαλύπτουμε την αλήθεια, όχι μόνο με τη λογική, αλλά και με την καρδιά."
Μπλεζ Πασκάλ (Στοχασμοί)
Ένα πιάτο περιέχει Ν μακαρόνια. (κατά προτίμηση χωρίς σάλτσα..) Πιάνουμε δύο τυχαίες άκρες από μακαρόνια και τις ενώνουμε. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία ενώνοντας στην τύχη ελεύθερα άκρα έως ότου, μετά από Ν ενώσεις, δεν υπάρχουν άλλα ελεύθερα άκρα. Κατά μέσο όρο,πόσες θηλιές/βρόχοι θα δημιουργηθούν από αυτή τη διαδικασία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όταν πιάσουμε το πρώτο τυχαίο άκρο, απομένουν 2Ν-1 ελεύθερα άκρα στο πιάτο.Άρα υπάρχει μια πιθανότητα 1/(2Ν-1) να πιάσουμε το άλλο άκρο του ίδιου μακαρονιού και να σχηματίσουμε έναν βρόχο. (παρεμπ. η θηλιά είναι «βρόχος». Βρόγχος είναι κάτι άλλο, στους πνεύμονες). Και υπάρχει επίσης μια πιθανότητα (2Ν-2)/(2Ν-1) να μην σχηματιστεί βρόχος.Στην πρώτη περίπτωση καταλήγουμε με 1 βρόχο και Ν-1 καλάμια (μακαρόνια. Για ευκολία, θεωρoύμε και το απλό μακαρόνι σαν «καλάμι» μήκους 1).Στη δεύτερη περίπτωση καταλήγουμε απλώς με Ν-1 καλάμια (γιατί απλώς φτιάξαμε ένα καλάμι μήκους 2 μακαρονιών, αλλά δεν διαφέρει σε κάτι από τα υπόλοιπα μοναδιαία καλάμια =μακαρόνια, σε σχέση με το πρόβλημά μας.) 
Έτσι, βλέπουμε ότι μετά το πρώτο βήμα, ασχέτως τι έχουμε κάνει, καταλήγουμε με Ν-1 καλάμια και με 1/(2Ν-1) βρόχους (κατά μέσο όρο!)
Η ίδια επαγωγική λογική για Ν-1 καλάμια που απομένουν στο 2ο βήμα, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μετά από αυτό το βήμα θα έχουμε μείνει με Ν-2 καλάμια και κατά μέσο όρο με άλλους 1/(2Ν-3) βρόχους. Και πάει λέγοντας μέχρις ότου μείνουμε με μόνο ένα καλάμι ,οπότε στο επόμενο και τελευταίο (Ν-ιοστό) βήμα μένουμε με 0 καλάμια και άλλο έναν βρόχο οπωσδήποτε! (αφού θα ενώσουμε τα άκρα του τελευταίου καλαμιού μεταξύ τους!) 
Οπότε προσθέτοντας τις αναμενόμενες τιμές που βρήκαμε για τους βρόχους ανά βήμα προκύπτει ένας γενικός μέσος όρος:
B= 1/(2N-1) + 1(2N-3) + …+1/3 +1 (α)
Η (α) μεγαλώνει πολύ αργά όσο μεγαλώνει το Ν. Για παράδειγμα θέλουμε 8 μακαρόνια (Ν=8) για να περιμένουμε τουλάχιστον 2 βρόχους. Χαρακτηριστικά ,διατεταγμένα ζεύγη (Ν,Β) που δείχνουν αυτή την αργή αύξηση : (1,1) (2,8) (3, 57) (4,419) (5, 3092) (μεγάαλη γαβάθα μακαρόνια θέλουμε για 5 βρόχους!) Για μεγάλα Ν μια καλή προσέγγιση για το Β είναι: B= (lnN)/2.
Mιά κάπως πιο «εξεζητημένη» και ακριβής προσέγγιση είναι:
B = (περίπου) (½)*(lnN+ln4+γ) (β)
Από την (β) βγαίνει Ν=e^(2B-γ)/4 (που συμφωνεί με τα χαρακτηριστικά αποτελέσματα πιο πάνω)
γ=0,5772 η σταθερά Όϋλερ-Μασκερόνι.