Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

▪ Kurt Friedrich Gödel

Ο Κουρτ Γκέντελ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1906 στο Μπρνο της Τσεχίας από γονείς με γερμανική καταγωγή. Ο πατέρας του ήταν αρκετά εύπορος και η μητέρα του είχε ανώτερη μόρφωση. Σπούδασε αρχικά Φυσική στο Πανεπιστήμιο της κοντά στον αδελφό του Ρούντολφ, αλλά τελικά στράφηκε στα μαθηματικά και ιδιαιτέρως στη μαθηματική λογική μυημένος στη μαγεία του Πλατωνισμού. 
Γκέντελ - Αϊνστάϊν
ο 1929 πήρε την αυστριακή υπηκοότητα. Παντρεύτηκε το 1938 την κατά έξι χρόνια μεγαλύτερή του Adele Nimbursky (πρώην χορεύτρια σε καμπαρέ). Θέλοντας να αποφύγει την επιστράτευση στο ναζιστικό στρατό μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1940 όπου έγινε δεκτός στο περίφημο Ινστιτούτο Ανωτέρων Μελετών του Πρίνστον.
Το 1948 έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα (κατόπιν εξετάσεων τις οποίες πήρε πολύ στα σοβαρά, κατά τις οποίες μάλιστα διαπίστωσε και «λογικές» αντιφάσεις στο αμερικανικό Σύνταγμα). Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Αϊνστάιν παρά τη σημαντική διαφορά ηλικίας που είχαν και χαρακτηρίστηκε από τον Τζον φον Νόυμαν ως “ο μεγαλύτερος μαθηματικός της λογικής (λογικολόγος)” μετά τον Αριστοτέλη.
Το θεώρημα μη πληρότητας (ουσιαστικά πρόκειται για δύο λογικά συνδεδεμένα θεωρήματα) το απέδειξε σε ηλικία 23 ετών τη δεκαετία του 1930.
Χαρακτήρας κλειστός και ιδιόρρυθμος δε γνώρισε ποτέ τη δόξα του φίλου του Αϊνστάιν ή του Χάιζενμπεργκ και “συνέδεσε το όνομά του με ιδέες που ανατρέπουν κάθε έννοια ορθολογικότητας, αντικειμενικότητας και αλήθειας όταν ο ίδιος όχι μόνο απέρριπτε με πάθος αυτές τις ιδέες αλλά πίστευε ότι μαθηματικά τις είχε καταρρίψει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.”  

Μετά τον θάνατο του Αϊνστάιν (1955), ένιωσε εξόριστος παρά ποτέ –ένα αίσθημα που τον κατέτρεχε σ’ όλη τη ζωή του- και αποξενώθηκε περισσότερο αισθανόμενος να καταδιώκεται από τον «φιλοσοφικό θετικισμό».
Βασανιζόταν από παρανοϊκές σκέψεις και προς το τέλος της ζωής του είχε την έμμονη ιδέα ότι θα τον δηλητηρίαζαν. Η παράνοιά του είχε πλέον πάρει τη μορφή μιας αυτό-επιβεβλημένης ασιτίας λόγω του φόβου τροφικής δηλητηρίασης.
Πέθανε από υποσιτισμό και εξάντληση στις 14 Ιανουαρίου 1978.

Απόσπασμα από παρουσίαση σε μια λέσχη ανάγνωσης για το 
βιβλίο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου