Translate Whole Page to Read and Solve

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

▪ Ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών

Έλυσε το περίφημο πρόβλημα της μαθηματικής λογικής που είχε διατυπώσει ο Hilbert  το 1928  (Entscheidungsproblem) για το κατά πόσο υπάρχει μια διαδικασία βάσει της οποίας αποφασίζεται η αποδειξιμότητα μιας τυχαίας μαθηματικής πρότασης. 
Alan Turing (1912 – 1954)        
Επινόησε μια μηχανική διαδικασία τη «μηχανή Turing» η οποία συνέβαλε αργότερα στην κατασκευή των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν σημαντικός συμμετέχων στις προσπάθειες στο πάρκο Bletchley να σπάσουν τους γερμανικούς κωδικούς. Η εργασία του Turing κρατήθηκε μυστική μέχρι τη δεκαετία του '70, ακόμη και οι στενοί φίλοι του δεν την ήξεραν. Συνέβαλε με διάφορες μαθηματικές ιδέες για το σπάσιμο της μηχανής Enigma και Lorenz SZ 40/42. Σε δύο αγροκτήματα στο ναυπηγείο στο πάρκο Bletchley, ο Turing εργάστηκε από το 1939 εως το 1940 όταν και μετακινήθηκε προς την Ομάδα 8
Ο Turing εφηύρε επίσης την τεχνική Banburismus για να βοηθήσει στο σπάσιμο της Γερμανική κρυπτογραφικής συσκευής Enigma.

Στο τελευταίο μέρος του πολέμου, ο Turing ανέλαβε (με το μηχανικό Donald Bayley) το σχέδιο μιας φορητής μηχανής με κωδικό Delilah για να επιτρέψει τις ασφαλείς μεταδόσεις φωνής. 
Από το 1945 ως το 1947, εργάστηκε στο εθνικό φυσικό εργαστήριο, πάνω στο σχέδιο της αυτόματης μηχανή υπολογισμού. Παρουσίασε μια εργασία στις 19 Φεβρουαρίου του 1946, η όποια ήταν το πρώτο πλήρες σχέδιο ενός υπολογιστή. Αν και πέτυχε το σχεδιασμό της αυτόματης μηχανής υπολογισμού, υπήρξαν καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος και απογοητεύτηκε. 

Το 1952 διώχθηκε ως ομοφυλόφιλος και πέρασε υποχρεωτική 12μηνη ορμονοθεραπεία. Συνέχισε την πρωτοποριακή του έρευνα μετά το τέλος της «θεραπείας», αν και στερημένος των παροχών που του είχαν παρασχεθεί μετά τον πόλεμο σε αναγνώριση της προσφοράς του. Βρέθηκε νεκρός, δηλητηριασμένος από κυάνιο, στις 7 Ιουνίου του 1954. Η επίσημη εκδοχή είναι η αυτοκτονία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου