-
Ανέπτυξε μια νέα θεώρηση των συναρτήσεων ως άθροισμα άπειρων σειρών (συμπεριλαμβανομένου του γενικευμένου δυωνύμου τύπου).
-
Έθεσε τα θεμέλια του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.
-
Διατύπωσε τους νόμους της κίνησης και τον παγκόσμιο νόμο της βαρύτητας.
-
Πραγματοποίησε πειράματα με πρίσματα, αποκαλύπτοντας τη φύση του φωτός και των χρωμάτων.
Ωστόσο, λόγω του φόβου της αμφισβήτησης και των διαφωνιών, ο Νεύτωνας καθυστέρησε να δημοσιεύσει τα έργα του. Μόνο κατόπιν προτροπής του αστρονόμου Έντμοντ Χάλεϊ, το
Η έννοια του απειροστικού λογισμού δεν ξεκίνησε από τον Νεύτωνα. Οι απαρχές της βρίσκονται στα έργα αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών όπως ο Εύδοξος και ο Αρχιμήδης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη «μέθοδο της εξάντλησης» για να υπολογίσουν εμβαδά και όγκους. Αν και η ιδέα του ορίου υπονοείται σε αυτές τις μεθόδους, ποτέ δεν διατυπώθηκε ρητά.
Ακόμη και μεταγενέστεροι μαθηματικοί όπως οι Καβαλιέρι, Φερμά και Μπάροου — οι άμεσοι πρόδρομοι του Νεύτωνα στον δρόμο προς τον λογισμό — δεν αξιοποίησαν την έννοια του ορίου. Ο Νεύτωνας ήταν ο πρώτος που μίλησε ρητά για όρια. Εξήγησε ότι το κεντρικό νόημα του ορίου είναι πως ένα μέγεθος μπορεί να πλησιάζει όσο θέλουμε ένα άλλο, χωρίς ποτέ να το φτάνει ακριβώς: «πλησιάζει όσο καμία δοθείσα διαφορά». Κατά τον Νεύτωνα, το όριο αποτελεί τη βασική αρχή του λογισμού.
Παρόλο που η αυστηρή μαθηματική θεμελίωση της έννοιας του ορίου ήρθε αργότερα, κυρίως μέσω του Βάιερστρας τον 19ο αιώνα, ο Νεύτωνας άνοιξε τον δρόμο προς μια νέα μαθηματική εποχή, όπου το άπειρο και το απειροστικό έπαψαν να είναι φιλοσοφικές έννοιες και έγιναν ισχυρά εργαλεία της επιστήμης.