Click to Translate Whole Page to Read and Solve

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Το Παράδοξο Ross-Littlewood

Έχεις ένα άδειο βάζο και μια άπειρη προμήθεια από μπάλες. Εκτελείς έναν ατελείωτο αριθμό βημάτων: πρώτα προσθέτεις δέκα μπάλες στο βάζο. Στη συνέχεια, αφαιρείς μία μπάλα από το βάζο. Επαναλαμβάνεις αυτό για πάντα. Πόσες μπάλες βρίσκονται στο βάζο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία; 
Το Παράδοξο Ρος-Λιτλγουντ είναι ένα μαθηματικό και φιλοσοφικό πρόβλημα που προκαλεί προβληματισμό λόγω της φύσης του απείρου. Ας το αναλύσουμε βήμα-βήμα για να δούμε τι συμβαίνει:
  1. Σε κάθε βήμα, προσθέτεις 10 μπάλες και αφαιρείς 1, άρα καθαρά προσθέτεις 9 μπάλες στο βάζο.
  2. Εφόσον η διαδικασία επαναλαμβάνεται για πάντα, δηλαδή υπάρχει άπειρος αριθμός βημάτων, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο αριθμός των μπάλων στο βάζο τείνει στο άπειρο (9 μπάλες ανά βήμα επί άπειρα βήματα).
Ωστόσο, το παράδοξο προκύπτει όταν εξετάσουμε τη διαδικασία πιο προσεκτικά, δίνοντας αριθμούς στις μπάλες:
  • Στο βήμα 1, προσθέτεις τις μπάλες 1 έως 10 και αφαιρείς τη μπάλα 1. Μένουν οι μπάλες 210 (9 μπάλες).
  • Στο βήμα 2, προσθέτεις τις μπάλες 11 έως 20 και αφαιρείς τη μπάλα 2. Μένουν οι μπάλες 320 (18 μπάλες).
  • Στο βήμα 3, προσθέτεις τις μπάλες 21 έως 30 και αφαιρείς τη μπάλα 3. Μένουν οι μπάλες 430 (27 μπάλες).
  • Και ούτω καθεξής.
Αν συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία επ’ άπειρον, παρατηρούμε ότι κάθε μπάλα με έναν συγκεκριμένο αριθμό (1,2,3, κλπ.) θα αφαιρεθεί κάποια στιγμή:
  • Η μπάλα 1 αφαιρείται στο βήμα 1.
  • Η μπάλα 2 αφαιρείται στο βήμα 2.
  • Η μπάλα 3 αφαιρείται στο βήμα 3.
  • Και γενικά, η μπάλα (n) αφαιρείται στο βήμα (n).
Μετά από άπειρα βήματα, κάθε μπάλα που έχει προστεθεί στο βάζο (με έναν συγκεκριμένο αριθμό) έχει επίσης αφαιρεθεί σε κάποιο συγκεκριμένο βήμα. Επομένως, αν ρωτήσουμε "ποιες μπάλες μένουν στο βάζο;", δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη μπάλα που να παραμένει, καθώς όλες έχουν αφαιρεθεί.
Απάντηση: 
Το βάζο είναι άδειο όταν η διαδικασία "ολοκληρωθεί" (μετά από άπειρα βήματα). Παρόλο που προσθέτουμε συνεχώς μπάλες, η διαδικασία αφαίρεσης εξασφαλίζει ότι καμία δεν μένει στο τέλος. Αυτό είναι το παράδοξο: η διαίσθηση λέει ότι το βάζο θα έπρεπε να έχει άπειρες μπάλες, αλλά η λογική ανάλυση δείχνει ότι είναι άδειο.