Πώς να Κατανοήσουμε την Παραλληλία Πέρα από την Αφηρημένη Σκέψη
Είναι φυσιολογικό να φαίνεται αφηρημένη η ιδέα ότι δύο ευθείες δεν τέμνονται ποτέ, ακόμα και στο άπειρο. Το άπειρο, εξάλλου, δεν είναι κάτι που μπορούμε να δούμε ή να αγγίξουμε, αλλά μια μαθηματική έννοια που ξεπερνά τη φυσική μας εμπειρία.
Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, ας σκεφτούμε ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα: οι ράγες ενός τρένου φαίνονται να συγκλίνουν στον ορίζοντα, αλλά στην πραγματικότητα παραμένουν πάντα σε σταθερή απόσταση. Αυτό που βλέπουμε οφείλεται στην προοπτική, όχι στην πραγματικότητα της παραλληλίας.
Στην Ευκλείδεια γεωμετρία, δύο ευθείες λέμε ότι είναι παράλληλες όταν έχουν την ίδια κλίση και δεν συναντώνται, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά τις εκτείνουμε. Σε άλλες γεωμετρίες, όπως η σφαιρική, αυτός ο ορισμός αλλάζει. Για παράδειγμα, οι μεσημβρινοί της Γης ξεκινούν "παράλληλοι" στον Ισημερινό αλλά συναντώνται στους πόλους.
Άρα, η παραλληλία είναι μια έννοια που εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο τη μελετάμε. Παρότι αρχικά φαίνεται αφηρημένη, αποκτά νόημα όταν τη δούμε μέσα από παραδείγματα και τη συνδέσουμε με την ευρύτερη έννοια του χώρου.