Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει κάθε έτος τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες οδηγούν τελικά στη συγκρότηση των Ελληνικών ομάδων που λαμβάνουν μέρος στους διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς.
Ο σκοπός των διαγωνισμών της ΕΜΕ είναι η διάδοση και καλλιέργεια της Μαθηματικής σκέψης, η ανάδειξη νέων μαθηματικών ταλέντων και η προώθησή τους στα πλαίσια των καθιερωμένων διεθνών μαθηματικών διαγωνισμών. Οι τέσσερις αυτές φάσεις του διαγωνισμού χαρακτηρίζονται κατά σειρά με τα ονόματα :
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού "ΘΑΛΗΣ" διενεργείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος μαθητές όλων των τάξεων των Λυκείων (Γενικών και Επαγγελματικών) και των Β και Γ τάξεων των Γυμνασίων της χώρας. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό της Β’ Γυμνασίου έχουν και μαθητές της Α’ Γυμνασίου ή του Δημοτικού με ιδιαίτερα υψηλή επίδοση στα Μαθηματικά, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Ημερομηνίες των διαγωνισμών
Οι χρονικοί προσδιορισμοί που αναφέρθηκαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς είναι ενδεικτικοί και μπορούν να αναπροσαρμοστούν, εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε. Ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των τριών πρώτων στη σειρά διαγωνισμών (φάσεων) για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται από το Δ.Σ της ΕΜΕ. Το Δ.Σ της ΕΜΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σπουδών Δ.Ε. του ΥΠΑΙΘΑ, η οποία εκδίδει τη σχετική εγκύκλιο, ενημερώνουν τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διαγωνισμών. Μέσω δε των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνονται οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης των Μαθηματικών και οι Διευθυντές/ντριες των Σχολείων όλης της χώρας για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διαγωνισμών. Στη συνέχεια οι Διευθυντές/ντριες των Σχολείων μεριμνούν για την έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών/τριών. Επίσης εκδίδεται Δελτίο Τύπου το οποίο κοινοποιείται στα Μ.Μ.Ε. και τον Τύπο.
Εξεταστικά Κέντρα
Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός "ΘΑΛΗΣ" (1η φάση) πραγματοποιείται σε κάθε νομό της χώρας.
Από την εμπειρία που αποκτήθηκε από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού τα τέσσερα χρόνια που ίσχυαν ειδικά πρωτόκολλα για την ανάσχεση της πανδημίας Sars-cov2, την αύξηση της συμμετοχής των μαθητών και τη βελτίωση των επιδόσεών τους που παρατηρήθηκε, ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός στα Μαθηματικά «Ο ΘΑΛΗΣ» θα πραγματοποιείται εντός του σχολικού ωραρίου και ώρα 12.00 με 14.00.
Εξεταστικό κέντρο μπορεί να είναι όποιο σχολείο έχει ενδιαφερόμενους μαθητές/τριες, το οποίο θα πρέπει να διαθέσει ανάλογα με το πλήθος των μαθητών/τριών τις αντίστοιχες αίθουσες (χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνει αναπροσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος) και τους αντίστοιχους επιτηρητές.
Ο/Η Διευθυντής/ντρια του Σχολείου θα πρέπει να δηλώσει τη συμμετοχή του σχολείου του συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ Στην ίδια φόρμα θα πρέπει να συμπληρωθεί και ο αριθμός των μαθητών/τριών ανά τάξη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό
Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ" (2η φάση) διεξάγεται στους νομούς της χώρας. Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού σε κάθε νομό την έχει μια Τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή που θα συγκροτηθεί με συνεργασία του τοπικού Παραρτήματος της ΕΜΕ και των προϊστάμενων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Σύμβουλων Εκπαίδευσης των Μαθηματικών.
Οι κατά τόπους αναγκαίοι/ες, για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού, επιτηρητές θα ορισθούν με ευθύνη της Τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής. Δεν επιτρέπεται η επιλογή επιτηρητών για επιτήρηση μαθητών/τριών που έχουν συγγένεια με αυτούς/ές.
Η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ" (3η φάση) διεξάγεται σε εξεταστικά κέντρα σε κάθε περιφερειακή ενότητα με συνθήκες ελέγχου και επιτήρησης τύπου Πανελλαδικών Εξετάσεων, υπό την εποπτεία των Παραρτημάτων της ΕΜΕ, με σκοπό την εξασφάλιση του αδιάβλητου του διαγωνισμού.
Οι μαθητές/τριες σε αυτόν τον διαγωνισμό διαγωνίζονται σε δύο κατηγορίες: «Νέων» για μαθητές Γυμνασίου και «Μεγάλων» για μαθητές Λυκείου. Σε κάθε κατηγορία συμμετέχουν οι επιτυχόντες/ούσες στον διαγωνισμό «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ».
Τρόπος Εξετάσεων - Πρόγραμμα Εξετάσεων - Εξεταστέα Ύλη
Η διάρκεια διεξαγωγής κάθε διαγωνισμού καθορίζεται από την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ και ανακοινώνεται στους/στις διαγωνιζομένους/ες μαζί με τα θέματα.
Εξεταστέα ύλη για τον πρώτο διαγωνισμό "ΘΑΛΗΣ" για κάθε τάξη είναι η διδακτέα ύλη όλων των προηγουμένων τάξεων σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τα Μαθηματικά.
Εξεταστέα ύλη για τον δεύτερο διαγωνισμό "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ" για κάθε τάξη είναι η διδακτέα ύλη όλων των προηγουμένων τάξεων καθώς και η διδακτέα ύλη του Α' τριμήνου αυτής της τάξης σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης του ΙΕΠ. για τα Μαθηματικά.
Εξεταστέα ύλη για την Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ" και τον «Προκριματικό διαγωνισμό» θεωρείται η ύλη των Διεθνών Μαθηματικών Ολυμπιάδων.
Κάθε μαθητής/τρια που προσέρχεται στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία πιστοποιούν την ταυτότητά του/της.
Κατά την προσέλευση των μαθητών/τριών στον χώρο εξέτασης και πριν την εκφώνηση των θεμάτων ο/η επιτηρητής κάθε αίθουσας συντάσσει ονομαστικό κατάλογο συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.
Στον ονομαστικό κατάλογο συμμετεχόντων αναφέρονται:
Α/Α -- Ονοματεπώνυμο -- Τάξη -- Σχολείο φοίτησης
Κατά την εξέταση δίνονται για διαπραγμάτευση ζητήματα τα οποία περιέχουν ασκήσεις ή προβλήματα. Κάθε ζήτημα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία ερωτήσεις.
Τα θέματα στέλνονται σε κάθε εξεταστικό κέντρο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μισή ώρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού, και με ευθύνη του/της Προέδρου του Εξεταστικού κέντρου αναπαράγονται και δίνονται σε φωτοτυπίες στους/στις διαγωνιζόμενους/ες.
Οι Επιτηρητές δεν επιτρέπεται να δίνουν επεξηγήσεις στους μαθητές/τριες για τα θέματα, παρά μόνο αυτές που δίνει η Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ. Ερωτήσεις των διαγωνιζομένων για τα θέματα μεταφέρονται στην επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ, η οποία και αποφασίζει αν θα κοινοποιηθεί απάντηση σε όλους τους διαγωνιζομένους/ες.
Οι διαγωνιζόμενοι/ες γράφουν τις απαντήσεις τους σε κόλλες αναφοράς ή ειδικά τετράδια που τους χορηγούνται από το εξεταστικό κέντρο.
Τα στοιχεία των διαγωνιζομένων αναγράφονται σε ειδικό χώρο ο οποίος, μετά τον έλεγχο των στοιχείων του/της μαθητή/τριας κατά την παράδοση του γραπτού στον/στην επιτηρητή της αίθουσας, καλύπτεται με αδιαφανές κάλυμμα, ώστε να μην είναι δυνατόν να αναγνωριστούν τα στοιχεία του/της διαγωνιζομένου/ης.
Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα γραπτά και ο κατάλογος συμμετεχόντων παραδίδονται από τους επιτηρητές των αιθουσών στην επιτροπή του εξεταστικού κέντρου η οποία συγκεντρώνει και καταμετρά τα γραπτά κατά τάξη ή κατηγορίες. Στη συνέχεια τα γραπτά και οι ονομαστικοί κατάλογοι με τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό συσκευάζονται σε δέματα και αποστέλλονται στην Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ στα κεντρικά γραφεία της ΕΜΕ, όπως περιγράφεται παρακάτω.
Αποστολή γραπτών - Παραλαβή- Βαθμολόγηση
Η αποστολή των γραπτών γίνεται με συστημένο δέμα των ΕΛΤΑ ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο διασφαλίζει το βέβαιο της αποστολής και παράδοσης των γραπτών στα κεντρικά γραφεία της ΕΜΕ.
Τα γραπτά και οι ονομαστικοί κατάλογοι συνοδεύονται με διαβιβαστικό στο οποίο αναγράφονται :
• το εξεταστικό κέντρο
• τα ονόματα των υπευθύνων του κέντρου
• ο αριθμός των γραπτών κατά τάξη ή κατηγορία
Τα δέματα με τα γραπτά του Νομού Αττικής από τα διάφορα εξεταστικά κέντρα αποστέλλονται με ασφαλή τρόπο όπως περιγράφεται παραπάνω ή παραλαμβάνονται από άτομο εξουσιοδοτημένο από την Επιτροπή Διαγωνισμών της ΕΜΕ.
Στη συνέχεια τα γραπτά φυλάσσονται σε χώρο που έχει ειδικά διαμορφωθεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΜΕ.
Η αξιολόγηση των γραπτών γίνεται από τα μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε., και από τους συνεργάτες της υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Διαγωνισμών. Με στόχο την ενιαία αντιμετώπιση όλων των γραπτών η βαθμολόγηση γίνεται με βάση το σχέδιο βαθμολόγησης που εκπονείται από την Επιτροπή διαγωνισμών.
Η παράδοση και παραλαβή γραπτών από τους βαθμολογητές γίνεται ενυπόγραφα σε βιβλίο που τηρείται από την επιτροπή διαγωνισμών.
Κάθε γραπτό αξιολογείται από δύο (2) βαθμολογητές. Οι βαθμολογητές για να σημειώσουν στο γραπτό τις ατέλειές του χρησιμοποιούν στυλό με κόκκινο ή πράσινο μελάνι, διαφορετικό έκαστος/η.
Στους Νομούς της χώρας, στους οποίους υπάρχει παράρτημα της ΕΜΕ, τα γραπτά φυλάσσονται στο Παράρτημα και γίνεται με ευθύνη του Παραρτήματος η πρώτη βαθμολόγηση των γραπτών του Νομού, σύμφωνα με το σχέδιο βαθμολόγησης που έχει στείλει η Επιτροπή Διαγωνισμών. Στη συνέχεια τα γραπτά αποστέλλονται με ασφαλή τρόπο στα γραφεία της ΕΜΕ, όπως περιγράφεται παραπάνω.
Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τη βαθμολογική κλίμακα από ένα μέχρι είκοσι (1 - 20) και καταχωρίζεται από κάθε βαθμολογητή τελικά με ακέραιο αριθμό ή αν είναι ανάγκη με ακρίβεια μισής μονάδας. Δεν επιτρέπεται στους/στις βαθμολογητές να αξιολογήσουν τα γραπτά με διαφορετική από την παραπάνω κλίμακα.
Σε περίπτωση διαφοράς βαθμολογίας μέχρι δύο (2) βαθμούς, βαθμός αξιολόγησης του γραπτού είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο βαθμολογητών.
Σε περίπτωση διαφοράς βαθμολογίας μεγαλύτερης των δύο (2) βαθμών διενεργείται αυτόματα αναβαθμολόγηση από τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής διαγωνισμών και βαθμός αξιολόγησης του γραπτού είναι ο βαθμός της αναβαθμολόγησης.
Αν κάποιος/α εξεταζόμενος/η στους διαγωνισμούς «ΘΑΛΗΣ» και «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» θελήσει αναβαθμολόγηση του γραπτού του/της μπορεί να το ζητήσει αποστέλλοντας στην ΕΜΕ ηλεκτρονικά μία αίτηση αναβαθμολόγησης. Στην περίπτωση αυτή η αναβαθμολόγηση των γραπτών γίνεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής διαγωνισμών ή από το μέλος της Επιτροπής διαγωνισμών που έχει οριστεί από αυτόν. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της αναβαθμολόγησης ο/η μαθητής/τρια κατατάσσεται εκ νέου στους επιτυχόντες ή αποτυχόντες. Βαθμολογία δεν ανακοινώνεται και φωτοτυπία γραπτού δεν επιδεικνύεται.
Έκδοση Αποτελεσμάτων - Απονομή Βραβείων
Διαγωνισμός "Θαλής"
Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης και των πιθανών αναβαθμολογήσεων από τους βαθμολογητές - αναβαθμολογητές, ανακοινώνεται ο τελικός πίνακας επιτυχόντων.
Διαγωνισμός "Ευκλείδης"
Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης και των πιθανών αναβαθμολογήσεων από τους βαθμολογητές-αναβαθμολογητές, ανακοινώνεται ο τελικός πίνακας επιτυχόντων.
Απονομή βραβείων «Θαλή» και «Ευκλείδη»
Η Επιτροπή Διαγωνισμών αποφασίζει την απονομή Πρώτου, Δεύτερου και Τρίτου Βραβείου σε εκείνους/ες τους μαθητές/τριες από τον Νομό Αττικής που έχουν συγκεντρώσει τις υψηλότερες βαθμολογίες ανά τάξη στον διαγωνισμό «Ευκλείδης». Η απονομή των βραβείων γίνεται σε ειδική τελετή στην Αθήνα την επόμενη μέρα από τη διεξαγωγή του Προκριματικού Διαγωνισμού.
Επίσης από την Επιτροπή Διαγωνισμών, μέσω της Γραμματείας της ΕΜΕ, αποστέλλονται στα Παραρτήματα καταστάσεις επιτυχόντων της περιοχής τους στους Διαγωνισμούς «Θαλής» και «Ευκλείδης» προκειμένου να διοργανώσουν τελετή βράβευσης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δ.Ε.
Στους Νομούς, όπου δεν υπάρχει Παράρτημα της ΕΜΕ η βράβευση των διακριθέντων στον «Ευκλείδη» γίνεται στο Παράρτημα της ΕΜΕ γειτονικού Νομού.
Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα "Αρχιμήδης"
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε εξεταστικά κέντρα σε κάθε περιφερειακή ενότητα με συνθήκες ελέγχου και επιτήρησης τύπου Πανελλαδικών Εξετάσεων, υπό την εποπτεία των Παραρτημάτων της ΕΜΕ, με σκοπό την εξασφάλιση του αδιάβλητου του διαγωνισμού. Τα γραπτά στέλνονται στην ίδια μέρα στην Αθήνα και αξιολογούνται από τα μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμών. Κάθε γραπτό βαθμολογείται από δύο (2) βαθμολογητές. Ο βαθμός που αποδίδεται καταρχήν σε κάθε γραπτό είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο βαθμολογητών. Μετά το τέλος της διαδικασίας βαθμολόγησης όλα τα γραπτά που παρουσιάζουν υψηλή βαθμολογία και είναι υποψήφια για βράβευση και όσα έχουν διαφορά βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών μεγαλύτερη των δύο μονάδων, εξετάζονται από τους/τις υπεύθυνους των ομάδων διόρθωσης για κάθε κατηγορία. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται από την Επιτροπή Διαγωνισμών και τα βραβεία εγκρίνονται από το Δ.Σ. της ΕΜΕ και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Ε.
Η επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ", επιλέγει δύο ομάδες (Γυμνάσιο (Νέοι) - Λύκειο (Μεγάλοι)) των 24ων μαθητών/τριών ή περισσότερων σε περίπτωση ισοβαθμίας. Οι ομάδες αυτές έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στον Προκριματικό διαγωνισμό και θα αποτελέσουν τη βάση από την οποία θα επιλεγεί η ομάδα που θα συμμετάσχει στις Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες (ΒΜΟ και ΒΜΟΝ). Οι εξεταζόμενοι/ες δεν έχουν δικαίωμα αναβαθμολόγησης στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ».
Όλοι/ες οι επιλεγέντες μαθητές/τριες και των δύο κατηγοριών βραβεύονται με μετάλλια χρυσά, αργυρά και χάλκινα με αναλογία 1:2:3 κατά προσέγγιση. Η Τελετή Βράβευσης διοργανώνεται στην Αθήνα την επόμενη μέρα της διεξαγωγής του Προκριματικού Διαγωνισμού.
Οι τέσσερις πρώτες μαθήτριες στην κατάταξη του διαγωνισμού «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» επιλέγονται ως μέλη της ομάδας κοριτσιών που θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Μαθηματική Ολυμπιάδα κοριτσιών (EGMO). Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στον διαγωνισμό «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ». Σε νέα ισοβαθμία λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στο διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ». Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας γίνεται κλήρωση.
Διαδικασία επιλογής Ολυμπιακών Ομάδων
Α. Μεγάλοι
Οι μαθητές/τριες που προκρίθηκαν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» συμμετέχουν στον τελευταίο προκριματικό διαγωνισμό (Προκριματικός διαγωνισμός) με βαθμολογική κλίμακα από 1 έως 20.
Από τους μαθητές/τριες που έχουν το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στον ΑΡΧΙΜΗΔΗ και στον Προκριματικό διαγωνισμό προκύπτει η εξαμελής ομάδα που θα που θα συμμετάσχει στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, καθώς και η αναπληρωματική της αποτελούμενη επίσης από 6 μαθητές ή περισσότερους σε περίπτωση ισοβαθμίας.
Η επιλεγείσα ομάδα των μεγάλων με την αναπληρωματική, καθώς και όσοι άλλοι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στον Προκριματικό διαγωνισμό το επιθυμούν, πριν από την τέλεση της Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας θα ενταχθούν άμεσα στα πλαίσια μιας, όσο είναι δυνατόν, εντατικής προετοιμασίας, η οποία θα λειτουργεί Σαββατοκύριακα και αργίες ή μπορεί να γίνεται διαδικτυακά.
Ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας (ΒΜΟ), θα γίνεται ο ίδιος διαγωνισμός στην ΕΜΕ για την αναπληρωματική ομάδα. Τα γραπτά όλων των μαθητών/τριών θα διορθώνονται από τον αρχηγό και υπαρχηγό της ομάδας στη ΒΜΟ οι οποίοι θα εισηγούνται την ακριβή βαθμολογία των αναπληρωματικών μαθητών/τριών στην Επιτροπή Διαγωνισμών με άριστα το 40. Ο βαθμός θα προστίθεται στην προηγούμενη βαθμολογία. Με βάση τη νέα αυτή κατάταξη (1/80) θα καθορίζεται η ομάδα που θα συμμετάσχει στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα και θα εντάσσεται σε νέα φάση προετοιμασίας. Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός στη ΒΜΟ. Σε νέα ισοβαθμία λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στο διαγωνισμό «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ». Σε νέα ισοβαθμία λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στο διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ». Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας γίνεται κλήρωση. Τελικά η Επιτροπή διαγωνισμών θα συντάσσει την τελική λίστα κατάταξης των μαθητών/τριών για τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία θα εγκρίνεται από το Δ. Σ. της ΕΜΕ στην πρώτη κανονική συνεδρίασή του μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Αλγόριθμος επιλογής για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα
Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (1-20): Βαθμός Χ 1
Προκριματικός Διαγωνισμός (1-20): Βαθμός Χ 1
Βαλκανική μαθηματική Ολυμπιάδα(1-40): Βαθμός Χ 1
Β. Νέοι
Οι μαθητές/τριες που προκρίθηκαν στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ συμμετέχουν στο τελευταίο Προκριματικό διαγωνισμό με βαθμολογική κλίμακα από 1 έως 20.
Από τους μαθητές που έχουν το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στον ΑΡΧΙΜΗΔΗ και στον Προκριματικό διαγωνισμό προκύπτει η εξαμελής ομάδα που θα λάβει μέρος στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (ΒΜΟΝ) καθώς και μία εξαμελής ομάδα αναπληρωματικών, για την περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι από την τακτική ομάδα δεν είναι σε θέση τα συμμετάσχουν στην ΒΜΟΝ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στον διαγωνισμό «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ». Σε νέα ισοβαθμία λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στον διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ». Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας γίνεται κλήρωση.
Η επιλεγείσα ομάδα των Νέων, καθώς και όσοι άλλοι μαθητές/τριες το επιθυμούν, πριν από την τέλεση της Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας Νέων θα ενταχθούν άμεσα στα πλαίσια μιας, όσο είναι δυνατόν, εντατικής προετοιμασίας, η οποία θα λειτουργεί Σαββατοκύριακα και αργίες στα γραφεία της ΕΜΕ ή διαδικτυακά.
Τα μετάλλια ανοίγουν τις πόρτες στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Μετά από μακρόχρονες προσπάθειες της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, υλοποιήθηκε η μόνιμη επιδίωξή μας: τα μέλη των Εθνικών Ομάδων των Μαθηματικών που κατακτούν μετάλλια στους Διεθνείς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς (Βαλκανιάδες, Ολυμπιάδες) να εγγράφονται καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία τα μαθηματικά εξετάζονται ως μάθημα κατεύθυνσης.
Η τελευταία σχετική απόφαση καθορίζεται από τα άρθρα 40 και 138 του Ν. 4692/2020 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 111-Α’/12-06-2020, όπου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την εγγραφή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατόχων απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που διακρίθηκαν σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ. Προβλέπονται τα εξής:
“Άρθρο 40. Εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών Λυκείων που διακρίθηκαν σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς
4. α) αα) Κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΓΕ.Λ. έχουν διακριθεί στη Βαλκανική, την Ευρωπαϊκή ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής ή Ρομποτικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας ή Οικονομικών και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο), εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία ανήκουν σε επιστημονικό πεδίο της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει, εφόσον το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες περιλαμβάνεται είτε στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει οι υποψήφιοι στην τελευταία τάξη Λυκείου είτε στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της τελευταίας τάξης κατά τον χρόνο στον οποίο οι υποψήφιοι πέτυχαν τη διάκριση. Η βράβευση στη Ρομποτική, η οποία αναπτύσσει στοχευμένες εφαρμογές Πληροφορικής, λογίζεται ως βράβευση στην Πληροφορική. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ., οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες (EUCYS), στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO), με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου, καθώς και για τις κατόχους απολυτηρίου ΓΕ.Λ., που κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο έχουν διακριθεί στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Μαθηματικών Κοριτσιών (EGMO) με την απονομή σε αυτές του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου.
αβ) Κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΕΠΑ.Λ. έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς της υποπερ. αα΄ και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) εγγράφονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, τα οποία περιλαμβάνονται στην ομάδα που αντιστοιχεί στον τομέα αποφοίτησής τους.
β) Η διάκριση βεβαιώνεται από τον αντίστοιχο επιστημονικό φορέα ή ένωση για κάθε επιμέρους διαγωνισμό, ο οποίος πρέπει να έχει λάβει την προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας, κατά τις κείμενες διατάξεις, Διεύθυνσης ή Τμήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διενέργεια των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών, από την οποία και προκύπτουν κάθε φορά οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στις Εθνικές Μαθητικές Ομάδες αντιπροσώπευσης της Χώρας. Η έγκριση χορηγείται ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), με βασικό κριτήριο το αποδεδειγμένο επιστημονικό κύρος των σχετικών φορέων ή ενώσεων και των διαγωνισμών που ο καθένας από αυτούς διενεργεί.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με την υποβολή αιτήσεων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον έλεγχο αυτών, τη διαδικασία εγγραφής και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
δ) Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ. με ανάλογες διακρίσεις.
ε) Ως προϋπόθεση για την εγγραφή των κατόχων απολυτηρίου ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, είναι η επίτευξη μέσου όρου βαθμών στα μαθήματα που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου.»
Επιτροπή Διαγωνισμών της ΕΜΕ
Ορισμός – Σύνθεση
Η επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ καθώς και ο Πρόεδρός της ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ., έχει διετή θητεία και είναι τουλάχιστον πενταμελής.
Σε αυτή συμμετέχουν:
1. Τουλάχιστον ένα μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΕ, αν συμμετέχουν περισσότερα μέλη του Δ.Σ., τότε ένα μέλος ορίζεται ως υπεύθυνος της επιτροπής από Δ.Σ.
2. Μέλη της ΕΜΕ ταμειακώς εντάξει τακτικά και αντεπιστέλλοντα.
3. Ομάδα τεχνικής υποστήριξης για την οργάνωση του διαγωνισμού (συντονισμός εξεταστικών κέντρων, αποστολή θεμάτων και άλλων εγγράφων της Επιτροπής διαγωνισμών, έκδοση και αποστολή αποτελεσμάτων).
Δεν μπορούν να είναι θεματοδότες ούτε μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας τα μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμών της ΕΜΕ των οποίων η/ο σύζυγος ή άλλο πρόσωπο, που συνδέεται μαζί του/της με συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, με μέχρι τρίτου βαθμού συγγένεια λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς.
Καθήκοντα
Η επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ επιλαμβάνεται όλων των επιστημονικών και οργανωτικών θεμάτων των Διαγωνισμών. Εισηγείται στο Δ.Σ. της ΕΜΕ μέλη για την Επιτροπή Εισηγητών Θεμάτων.
Εισηγείται στο Δ.Σ. της ΕΜΕ τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διαγωνισμών.
Έχει την ευθύνη της υλοποίησης της διοργάνωσης των εξετάσεων.
Ορίζει τους βαθμολογητές και αναβαθμολογητές.
Επιλέγει τα Θέματα την προηγούμενη της διεξαγωγής κάθε Διαγωνισμού.
Έχει την ευθύνη της προετοιμασίας των ομάδων που λαμβάνουν μέρος στους διεθνείς διαγωνισμούς.
Έχει την επιστημονική και οργανωτική ευθύνη των Καλοκαιρινών Μαθηματικών Σχολείων, εφόσον το ΔΣ της ΕΜΕ αποφασίσει την πραγματοποίησή τους
Επιλογή Θεμάτων
Ορισμός – Σύνθεση
Όλα τα μέλη της Επιτροπής διαγωνισμών, εκτός αυτών που παρουσιάζουν κώλυμα, όπως
περιγράφεται παραπάνω, θεωρούνται εισηγητές θεμάτων (Θεματοδότες), δηλαδή υπεύθυνοι για την παραγωγή πρωτότυπων θεμάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους διαγωνισμούς.
Καθήκοντα
Η Επιτροπή Εισηγητών Θεμάτων επιλέγει θέματα κατάλληλα για τον κάθε διαγωνισμό την τελευταία εβδομάδα πριν τον εκάστοτε διαγωνισμό.
Ο αριθμός των εισηγούμενων θεμάτων πρέπει να είναι μεγαλύτερος του αριθμού των θεμάτων που θα επιλεγούν.
Η τελική διαμόρφωση, η δημιουργία νέων πρωτότυπων θεμάτων (αν κριθεί αναγκαίο) και η τελική επιλογή των θεμάτων των διαγωνισμών γίνεται με ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής διαγωνισμών, του μέλους της Επιτροπής που είναι υπεύθυνο για το ΔΣ της ΕΜΕ, και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Επιτροπής διαγωνισμών, την προηγουμένη μέρα της διεξαγωγής κάθε Διαγωνισμού.
Επιτροπές εξεταστικών Κέντρων
(α) Ο διαγωνισμός «ΘΑΛΗΣ» διενεργείται εντός Σχολικού ωραρίου
(β) Για τον διαγωνισμό «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
Με ευθύνη των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ ορίζονται σε κάθε νομό της χώρας ικανός αριθμός Εξεταστικών Κέντρων (ανάλογος του αριθμού των μαθητών/τριών που έχουν προκριθεί από τον ΘΑΛΗ).
Σε κάθε εξεταστικό κέντρο με ευθύνη των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με την Επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ ορίζονται Επιτροπές εξεταστικών Κέντρων.
Κάθε επιτροπή εξεταστικού κέντρου αποτελείται:
Πρόεδρο: Προϊστάμενο ή Διευθυντή Σχολείου
Μέλη: Ικανό αριθμό Εκπαιδευτικών ανάλογο του αριθμού των Διαγωνιζομένων Μαθητών
Η επιτροπή εξεταστικού κέντρου έχει την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής του διαγωνισμού στο εξεταστικό κέντρο, την επιμέλεια της αναπαραγωγής και διανομής των θεμάτων στους Επιτηρητές κάθε αίθουσας του κέντρου.
Επίσης μετά το πέρας του διαγωνισμού μεριμνά για την συσκευασία και αποστολή των γραπτών στο κέντρο βαθμολόγησης της ΕΜΕ, όπως περιγράφεται παραπάνω.
(γ) Ο διαγωνισμός «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στην Αθήνα και στην Επαρχία διενεργείται υπό την εποπτεία της ΕΜΕ και των Παραρτημάτων της.
(δ) Ο προκριματικός διαγωνισμός διενεργείται στην Αθήνα με ευθύνη της ΕΜΕ.
Σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών είναι πιθανό να υπάρξουν τροπολογίες στα παραπάνω άρθρα για την προσαρμογή της διεξαγωγής των διαγωνισμών στις συνθήκες αυτές και μόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου