Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τα Μαθηματικά της Ομορφιάς

Η Ακολουθία Φιμπονάτσι είναι μια ακολουθία αριθμών όπου κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων—δηλαδή $0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34…$ και ούτω καθεξής στο άπειρο. 
Η αναλογία ενός αριθμού προς τον επόμενο είναι περίπου $1,61803$, που ονομάζεται "φ" ή Χρυσή Αναλογία. Δεν είναι μια μαγική μαθηματική εξίσωση του σύμπαντος, αλλά σίγουρα αντανακλά φυσικά, αισθητικά όμορφα μοτίβα. 
Η αναλογία χρησιμοποιήθηκε ως το ιδανικό πρότυπο αναλογίας από καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες σε όλη την ιστορία, και βρίσκεται επίσης στη φύση, επειδή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να πακετάρετε πράγματα μαζί. 

Ο αριθμός φ, βρίσκεται στις διαστάσεις του σώματος, του προσώπου, του στόματος, των δοντιών, του προσώπου, των χειλιών και ακόμη ναι στο χαμόγελό μας.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Αν μετρήσεις την απόσταση από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το πάτωμα, και τη διαιρέσεις με την απόσταση του αφαλού μέχρι το πάτωμα, προκύπτει πάντα ο αριθμός 1,618.
  • Αν μετρήσεις την απόσταση από τον ώμο μέχρι τις άκρες των δακτύλων των χεριών και τη διαιρέσεις με την απόσταση του αγκώνα μέχρι τις άκρες των δακτύλων, προκύπτει πάντα ο αριθμός 1,618.
  • Αν μετρήσεις την απόσταση από τις ρίζες των μαλλιών μέχρι το πιγούνι και τη διαιρέσεις με την απόσταση της βάσης της μύτης μέχρι το πιγούνι ή με το πλάτος του προσώπου( ζυγωματικό σε ζυγωματικό),προκύπτει πάντα ο αριθμός 1,618.
  • Αν μετρήσεις την απόσταση των γοφών και τη διαιρέσεις με την απόσταση της μέσης( από τη μια μεριά μέχρι την άλλη), προκύπτει πάντα ο αριθμός 1,618.
  • Τέλος, αν μετρήσεις το πλάτος του στόματος και το διαιρέσεις με το πλάτος της μύτης, θα προκύψει πάλι ο αριθμός 1,618.
Η έλξη μας για ένα άλλο άτομο αυξάνεται εάν το σώμα και τα χαρακτηριστικά του είναι συμμετρικά και ανάλογα, αφού το αντιλαμβανόμαστε πιο υγιές και έτσι η Χρυσή Αναλογία φαίνεται να συνδέεται με τα ιδανικά του ανθρώπου για ομορφιά. 
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αν και η αναλογία μπορεί να δημιουργήσει ένα όμορφο πρόσωπο, δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα όμορφο μυαλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου