Συντάκτης: Γιώργος Καρουζάκης
Πολύπλοκα προβλήματα γεωμετρίας, ανάλογα με εκείνα που επιλύουν οι μαθητές που διακρίνονται με χρυσό μετάλλιο στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, μπορούν να λυθούν από τον νέο αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης AlphaGeometry που παρουσίασαν πρόσφατα οι ερευνητές της Google Deepmind.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τον αλγόριθμο να λύσει 30 δύσκολα προβλήματα γεωμετρίας από παλαιότερες Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, και διαπίστωσαν ότι κατάφερε να λύσει τα 25 από αυτά εντός του προβλεπόμενου χρόνου. Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι προηγούμενοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούσαν να λύσουν μόνο 10 προβλήματα γεωμετρίας.
Η γεωμετρία είναι παρούσα στην καθημερινή μας ζωή: στην τέχνη για τη δημιουργία όμορφων και συμμετρικών σχημάτων, στην αστρονομία για να μελετηθούν οι κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, στην αρχιτεκτονική για να σχεδιαστούν ασφαλή και λειτουργικά κτίρια, στην πλοήγηση, και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.
«Η επίλυση προβλημάτων γεωμετρίας μοιάζει κατά κάποιον τρόπο με ένα παιχνίδι σκακιού. Με βάση ορισμένους κανόνες – θεωρήματα και αποδείξεις – προβλέπει, για κάθε βήμα, έναν περιορισμένο αριθμό λύσεων. Τελικά, η λύση του προβλήματος προκύπτει από μια ευέλικτη συλλογιστική που ακολουθεί, όμως, ορισμένους αυστηρούς μαθηματικούς κανόνες», σημειώνει η αρθρογράφος Shelly Fan στην ιστοσελίδα Singularity Hub.
Συνεπώς, η δημιουργική σκέψη και οι αυστηροί κανόνες αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία για την επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων. Είναι σε θέση όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη να αναπτύξει και να συνδυάσει αυτές τις δεξιότητες;
«Ο αλγόριθμος AlphaGeometry μπορεί», απαντά η αρθρογράφος. Eξηγώντας ότι το «η ΤΝ αξιοποιεί αρχικά ένα λογικό μοντέλο που ακολουθεί αυστηρούς κανόνες για να βρει μία λύση και, στη συνέχεια, ένα εξελιγμένο γλωσσικό μοντέλο για να «σκεφτεί» δημιουργικά. Εάν το λογικό μοντέλο δεν καταφέρει να λύσει το γεωμετρικό πρόβλημα, το γλωσσικό μοντέλο παρεμβαίνει για να προφέρει νέες, βελτιωμένες προτάσεις για τη λύση του προβλήματος».
Η ανάπτυξη αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, που μπορούν να συνδυάζουν δημιουργική σκέψη και αυστηρούς κανόνες, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, το επίτευγμα του αλγόριθμου AlphaGeometry δείχνει ότι αυτή η έρευνα έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα στο μέλλον. Να αξιοποιηθεί, για παράδειγμα στην αποκρυπτογράφηση των εγκεφαλικών συνδέσεων ή στον εντοπισμό των γενετικών ιστών που προκαλούν ορισμένες ασθένειες.
Πηγή: Singularity Hub, Nature/ thalesandfriends
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου