Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Χτυπάει το τηλέφωνο

Έχετε τρεις φίλους: 
  • τον Ελικρινή, που λέει πάντα την αλήθεια
  • τον Πινόκιο, που πάντα λέει ψέματα και 
  • τον Διπλωμάτη, που εναλλάσσεται μεταξύ αλήθειας και ψέματος. 
Οι φωνές τους είναι ίδιες, και δεν μπορείτε να τους ξεχωρίσετε από αυτό. 
Το τηλέφωνο χτυπάει και είναι ένας από τους τρεις. 
Ποιες δύο ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε για να βρείτε ποιος είναι;

18 σχόλια:

  1. 1η ερώτηση: Είναι σήμερα Τρίτη;
    2η ερώτηση: Εινσι σήμερα Τρίτη;
    ΓΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω, αρκεί να βεβαιωθώ ότι εναλλαγή σημαίνει μια αλήθεια μια ψέματα (και όχι τυχαία επιλογή κάθε φορά)..

      Διαγραφή
  2. Θανάση, θεωρώ ότι «εναλλαγή» σημαίνει …,αλήθεια,ψέματα,αλήθεια,…
    Αλλά η τυχαία επιλογή που λες είναι ενδιαφέρουσα.
    Υπάρχει σίγουρα λύση με 2 ερωτησεις αν έχουμε τους τρεις (αληθινό, ψεύτη, τυχαίο ) μπροστά μας , αλλά για το τηλεφώνημα… θέλει σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θανάση, δε νομίζω να δουλεύει η τηλεφωνική βερσιόν με 2 ερωτήσεις για «τυχαίο» αντί για «εναλλάκτη» . Βασικά δεν νομίζω να δουλεύει ούτε με τρεις ή τέσσερεις ή …Ν ερωτήσεις. Πώς θα πάρουμε αξιοποιήσιμη πληροφορία αν αυτός που κάλεσε είναι ο τυχαίος ; (Χωρίς δυνατότητα πληροφορίας από τουλάχιστον τον αληθινό ή τον ψεύτη)
    Τι λες εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακούγονται πολύ λογικά όσα λες, αλλά δεν ξέρω μήπως υπάρχει κάποιο τρικ out of the box.
      Θα μας δώσει το πρωτότυπο κείμενο ο Σωκράτης μήπως καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει ο διπλωμάτης;;

      Διαγραφή
  4. Θανάση, έφαγα φλασιά έμπνευσης ! (Δε συμβαίνει και συχά τελευταία, … οπότε ας μου συγχωρεθεί ο κομπασμός)
    Λύση με μία μόνο ερώτηση:
    «Αν ρωτούσα τους άλλους δύο τύπους αν σήμερα είναι Τρίτη, θα ήταν ίδια η απάντησή τους;»
    Ο αληθινός και ο ψεύτης δεν θα απαντήσουν. Ο αληθινός επειδή δεν μπορεί να είναι σίγουρος ,οπότε η απάντηση του θα μπορούσε να είναι ψέμα , και ο ψεύτης παρομοίως δεν θα απαντούσε γιατί η απάντηση του μπορεί να ήταν αλήθεια.
    Ο μόνος που θα απαντούσε (ναι ή όχι. Δεν έχει σημασία) θα ήταν ο τυχαίος.
    Μπίνγκο! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει … με έφαγε ο ενθουσιασμός κι «έφαγα» τη δεύτερη ερώτηση στην περίπτωση που δεν έχουμε απάντηση στην πρώτη (οπότε μιλάμε είτε με Αλ ή με Ψεύτη ) και προφανώς απλώς ρωτάμε «Είναι Τρίτη σήμερα;» :-)

      Διαγραφή
    2. Είδες Γιώργο που τελικά λύνεται έξω από το κουτί? (αλλά μέσα από το Βιβλίο η έμπνευσή σου, ομολογουμένως..😉)

      Διαγραφή
  5. Kαλησπέρα, στους αγαπητούς φίλους ! Δεν βρίσκω Θανάση την πηγή (τον γρίφο τον είχα από καιρό στο πρόχειρο), θα το ψάξω περισσότερο, ενδιαφέρουσα η όλη συζήτηση ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξανασκέφτομαι την περίπτωση του «τυχαίου» ( της «τυχαίας επιλογής» όπως το έγραψε ο Θανάσης) και έχω κάποια second thoughts ως προς τη λύση μου. Είναι βέβαια κάπως φιλοσοφικό μάλλον το ζήτημα, αλλά ΤΙ ακριβώς θα σήμαινε «τυχαία επιλογή» ; Μια αυθαίρετη κατάσταση μεταξύ Ειλικρινούς και Πινόκιο; Δηλαδή στιγμιαία ΑΦΟΥ έχει δεχθεί την ερώτηση ο Διπλωμάτης μπαίνει στα παπούτσια (συγνώμη για τον αγγλισμό!) του Ειλικρινούς ή του Πινόκιο , ή δίνει μια οποιαδήποτε τυχαία απάντηση που δεν είναι απαραίτητα συνεπής ως προς το αν είναι «αλήθεια» ή ψέμα; Στη δεύτερη περίπτωση η λύση που πρότεινα είναι έγκυρη, στην πρώτη όμως θα μπορούσε (ή μάλλον θα έπρεπε) να σιωπήσει κι αυτός ! (Αφού θα ήταν στιγμιαία είτε Ειλ είτε Πινόκιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. …Γιατί θα έπρεπε ΣΥΝΕΙΔΗΤΆ να ΘΕΛΕΙ να πει είτε αλήθεια είτε ψέματα

      Διαγραφή
    2. Αφού ο Τυχαίος γνωρίζει ότι και ο Ειλικρινής και ο Ψεύτης θα σιωπούσαν στην πρώτη ερώτηση, άρα θα 'απαντούσαν' το ίδιο, στα παπούτσια του πρώτου ο ίδιος θα έλεγε ναι και στα παπούτσια του δεύτερου θα έλεγε όχι, κάτι θα έλεγε πάντως, δεν θα σιωπούσαν νομίζω..

      Διαγραφή
    3. Καλό Θανάση! Μπράβο! Έλυσες το γόρδιο δεσμό!

      Διαγραφή
    4. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι οι τρεις φίλοι να γνωρίζονται μεταξύ τους και να έχουν πλήρη συνείδηση της «κατάστασης» του καθενός , και να είναι απόλυτα λογικοί. Εύλογες παραδοχές στα περισσότερα τέτοια θέματα βέβαια. :-)

      Διαγραφή
    5. Απλά σκέφτηκα ότι ο απλός εναλλάκτης είναι πολύ προβλέψιμος για διπλωμάτης. Τον γόρδιο δεν τον έκοψα εγώ, αλλά εσύ με το σπαθί σου..😊

      Διαγραφή
  7. Όπως και νάχει ωραίο πρόβλημα Boolean Λογικής , Σωκράτη ! ( η δημιουργική «ασάφεια» στο βαθμό που την βλέπουν κι άλλοι, είναι αλατοπίπερο . Και μού θύμισε ωραίες εποχές εδώ μέσα με παρόμοιους διαλόγους και προβληματισμούς με φίλους της σελίδας :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά βρέθηκε 😊: «You have three friends: Honesty (who always tells the truth), Treachery (who always lies), and Diplomacy (who alternates between truth and lies). Unfortunately, their voices all sound exactly the same. The phone rings and it is one of them. What two questions can you ask to positively determine who it is?»

    ΑπάντησηΔιαγραφή