Μια εταιρεία έχει έναν διευθυντή, δέκα ανώτερους διευθυντές, εκατό επόπτες εργοταξίου και χίλιους εργάτες. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με ψηφοφορίες και σύμφωνα με αποφάσεις της Επιτροπής Δίκαιης Εργασίας.
Ο διευθυντής έχει $1000$ ψήφους, κάθε ανώτερος Διευθυντής έχει $100$ ψήφους, κάθε Επόπτης εργοταξίου έχει $10$ ψήφους και κάθε εργάτης έχει μία ψήφο. Η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας χρειάζεται ένα μήνα για να εκδώσει απόφαση.
Η εταιρεία πρόκειται να διανείμει $100.000$ δολάρια μεταξύ των εργαζομένων της σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:
Πρώτον, ο διευθυντής προτείνει ένα σχέδιο διανομής. Εάν αυτό έχει πλειοψηφία υποστήριξη σε ψηφοφορία, τότε τα χρήματα διανέμονται σύμφωνα με αυτό το σχέδιο. Διαφορετικά, ο Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας αποφαίνεται ότι ο διευθυντής δεν έχει πλέον δικαίωμα ψήφου ή συμμετοχής στο ποσό των χρημάτων.
Στη συνέχεια, οι ανώτεροι διευθυντές προτείνουν ένα σχέδιο διανομής που έχει την ομόφωνη υποστήριξή τους. Εάν αυτό έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας σε ψηφοφορία, τότε τα χρήματα διανέμονται σύμφωνα με αυτό το σχέδιο. Διαφορετικά, η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας αποφασίζει ότι οι Ανώτεροι Διευθυντές δεν έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου ή συμμετοχής στα χρήματα.
Στη συνέχεια, οι Ανώτατοι Υπεύθυνοι προτείνουν ένα σχέδιο διανομής που έχει την ομόφωνη υποστήριξή τους. Εάν αυτό έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας σε ψηφοφορία, τότε τα χρήματα διανέμονται σύμφωνα με αυτό το σχέδιο. Διαφορετικά, η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας αποφαίνεται ότι οι Προϊστάμενοι δεν δικαιούνται κανένα από τα χρήματα και τα χρήματα διανέμονται ομοιόμορφα στους εργάτες.
Όλοι οι εργάτες επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν το μερίδιό τους στα κέρδη και, στην περίπτωση ίσων αποτελεσμάτων, επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο για την επίτευξη του αποτελέσματος.
Βρείτε το σχέδιο του Διευθυντή το οποίο δεν θα καταψηφιστεί και το οποίο θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο κερδών για τον Διευθυντή.
Το κάθε επίπεδο ιεραρχίας διαθέτει 1.000 ψήφους σε σύνολο 4.000
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηγαίνοντας την συλλογιστική αντίστροφα:
Υποθέτουμε ότι οι δύο πρώτες προτάσεις (Διευθυντή και Ανώτερων Διευθυντών) απορρίπτονται, οι Επόπτες δεν έχουν καμία πιθανότητα να λάβουν μερίδιο, καθώς οι εργάτες θα απορρίψουν κάθε πρόταση τους ώστε να καρπωθούν αυτοί το σύνολο των χρημάτων. Επομένως οι Επόπτες έχουν συμφέρον να ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση τους αποφέρει έστω και ένα δολάριο.
Ένα βήμα νωρίτερα, και υποθέτοντας ότι η πρόταση του Διευθυντή έχει απορριφθεί, οι Ανώτεροι Διευθυντές, έχοντας κατά νου τον προηγούμενο συλλογισμό, θα προτείνουν 99.999 δολάρια για αυτούς και 1 δολάριο για τους Επόπτες, πρόταση που θα ψηφιστεί από τους ίδιους και τους Επόπτες.
Επομένως ο Διευθυντής πρέπει να βρει ένα σχέδιο που να εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον δύο από τα άλλα επίπεδα (καθώς απαιτείται πλειοψηφία). Το ένα επίπεδο θα είναι οι Εργάτες στους οποίους θα προτείνει ένα δολάριο, το οποίο και θα δεχθούν, διαφορετικά στην επόμενη ψηφοφορία δεν θα πάρουν τίποτα. Καθώς οι Ανώτεροι Διευθυντές δεν θα ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση του Διευθυντή (καθώς προσβλέπουν στη δεύτερη ψηφοφορία όπου θα πάρουν 99.999 δολάρια), ο στόχος του διευθυντή είναι να προσεταιριστεί τις ψήφους των Εποπτών, οι οποίοι, αν καταψηφιστεί η πρόταση του Διευθυντή, στη καλύτερη περίπτωση θα πάρουν 1 δολάριο στη δεύτερη ψηφοφορία. Ετσι ο Διευθυντής θα μπορούσε, εκ πρώτης όψεως, να προτείνει 2 δολάρια στους Επόπτες, όμως λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι μεταξύ ισοδυνάμων αποτελεσμάτων, επιλέγεται αυτό που απαιτεί το λιγότερο χρόνο, ο Διευθυντής θα προτείνει 1 δολάριο και στους Επόπτες.
Επομένως ο Διευθυντής προτείνει: 99.998-0-1-1
Ερώτηση: όσοι ψηφίζουν, σε κάθε επίπεδο, ψηφίζουν υποχρεωτικά ομόφωνα; τι γίνεται αν π.χ. προταθεί σε έναν μόνο εργάτη κάτι καλύτερο από ό,τι στους άλλους, είναι απαραίτητο ότι θα σκεφτεί το συμφέρον της ομάδας και όχι το ατομικό του συμφέρον;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση του Θανάση.
ΔιαγραφήΣε μία τέτοια περίπτωση, κάποιες σκέψεις σχετικά με το πως θα μπορούσε η στρατηγική να προσαρμοστεί:
Στη Τρίτη ψηφοφορία, οι Επόπτες θα πρέπει να δώσουν τουλάχιστον 100 δολάρια σε έναν Εργάτη (το μερίδιο του στη περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο), οπότε το σχέδιο περνάει με τις ψήφους των Εποπτών και του «Αποστάτη». Στη περίπτωση αυτή οι 100 Επόπτες μοιράζονται 9.900 δολάρια, δηλαδή ο καθένας λαμβάνει από 99
Στη δεύτερη ψηφοφορία, θα πρέπει οι Ανώτεροι Διευθυντές να εφασφαλίσουν τουλάχιστον 501 ψήφους από τις άλλες δύο ομάδες. Οπότε θα πρέπει να δώσουν είτε τουλάχιστον από 99 δολάρια σε 51 Επόπτες ώστε να εξασφαλίσουν τη ψήφο τους, είτε τουλάχιστον από 1 δολάριο σε 501 εργάτες. Προφανώς θα επιλέξουν το δεύτερο, οπότε αυτοι θα μοιραστούν 9.499 δολάρια, λαμβάνοντας από 949,9 έκαστος
Οπότε ο Διευθυντής καθώς χρειάζεται πλέον 1.001 ψήφους, θα πρέπει να δώσει:
Από 1 δολάριο σε κάθε εργάτη, συν 99 δολάρια σε έναν Επόπτη, σύνολο 1,099 δολάρια, και αυτός θα λάβει 98.901 δολάρια
Στην τρίτη ψηφοφορία οι επόπτες θα μοιραζόντουσαν 99.000 $, ήτοι 999 $ έκαστος..
Διαγραφήθα μοιραζόντουσαν 99.900 $, σόρι
ΔιαγραφήΣωστά! Οι εποπτες παιρνουν απο 999 εκαστος. Επομενως ο Διευθυντής θα πρέπει να δωσει συνολικά 1.999 δολάρια.
ΔιαγραφήΕνδιαφέρον πείραμα κοινωνικής μηχανικής!
Θα πειραματιστώ κι εγώ κοινωνικά ακόμα λίγο☺:
ΔιαγραφήΟ εργάτης κοστίζει 100$, οπότε νομίζω ότι οι 10 ανώτεροι διευθυντές θα ζητούσαν ψήφο, από 50 επόπτες και 1 εργάτη, δηλ. θα πρόσφεραν 50*999+100=50050$ και θα μοιραζόντουσαν οι ίδιοι 49950$.
Ο CEO νωρίτερα θα χρειαζόταν να μοιράσει 49950 $ στους 10 ανώτερους διευθυντές και 100$ σε 1 εργάτη, δηλ. 50050$ συνολικά, οπότε θα τσέπωνε 49950$ ο ίδιος.
Θανάση, προς χάριν της συζήτησης:
ΔιαγραφήΓιατί οι Αωτεροι Διευθυντές να μην εξασφαλίσουν 501 εργάτες προς 1 δολάριο; Συμφωνώ ότι ένας εργάτης στην τριτη ψηφοφορία αξίζει 100 δολλάρια, αλλά πρόκειται για έναν μεμονωμένο εργάτη (που δεν θα είναι εκ των προτέρων γνωστός), και όχι για κάθε εργάτη
Τώρα η συζήτηση αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα Στράτο, μιας και η κοινωνική μηχανική παίρνει τα ηνία. Γνωρίζεις ότι στο παίγνιο ultimatum που έχει μελετηθεί θεωρητικά και πειραματικά κατά κόρον, προτάσεις που υποτιμούσαν την αξιοπρέπεια όσων τις άκουγαν απορριπτόντουσσν χωρίς δεύτερη σκέψη; στη θέση του CEO δεν θα ήμουν ρεαλιστής ούτε καν να τις σκεφτώ..☺
ΔιαγραφήΑν μιλάμε για το ίδιο θέμα, αναφέρεσαι στο πείραμα όπου κάποιος μου δίνει 100 Ευρώ και την ελευθερία να μοιράσω όπως θέλω το ποσό ανάμεσα μας, χωρίς δυνατότητα αντιπρότασης εκ μέρους σου. Αν δεχθείς τη μοιρασιά που θα προτείνω, παιρνουμε τα χρήματα και φεύγουμε. Αν αρνηθείς, τα χρήματα αποσύρονται και δεν παίρνει κανείς μας τίποτα.
ΔιαγραφήΗ ορθολογικά αναμενόμενη πρόταση εκ μέρους μου είναι 99-1. Την οποία εσύ, ως ορθολογικά σκεπτόμενο άτομο, οφείλεις να τη δεχθείς δεδομένου ότι το 1 Ευρώ είναι καλύτερο από το τίποτα. Τα πειράματα όμως έδειξαν ότι προτάσεις μοιράσματος πάνω από 60-40, σπάνια γίνονταν δεκτές, δηλαδή οι αποδέκτες εκτός από ορθολογισμό, λάμβαναν υπ'όψιν και άλλους παράγοντες που άπτονταν ψυχολογίας, ηθικής κλπ.
Αν εννοείς αυτό το πείραμα, ευχαρίστως να ξεκινήσουμε μία συζήτηση και ευχής έργον θα ήταν να συμμετάσχουν και άλλοι φίλοι του χώρου
Αυτό εννοούσα ακριβώς..
Διαγραφή