Ο Μιχάλης τρέχει με ταχύτητα $4$ μέτρων ανά δευτερόλεπτο γύρω από μια κυκλική διαδρομή ακτίνας $50$ μέτρων. Στο κέντρο της κυκλικής αυτής περιοχής βρίσκεται μια λάμπα και $10$ μέτρα μακριά από την περιοχή υπάρχει ένας τοίχος.
Algebra, Geometry, International Mathematical Olympiads, Math contests, Puzzles, Brainteasers, Number Theory, Combinatorics, Logic, Paradox
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Προτείνω προθεσμία 1 μέρας στο Μιχάλη πριν απαντήσει άλλος φίλος. Τίμιο δεν είναι;;😄
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετράει/υπολογίζει ο δρομέας Μιχάλης η άλλος φίλος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερί Μιχάλη σκιάς το ζήτημα, αλλά νομίζω ότι την έχω μετρήσει..
ΔιαγραφήΕγώ την βρήκα 4,8m/s .. αλλά σκιά είναι αυτή που ξέρεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την ευγένεια, αλλά όλες οι λύσεις που προτείνονται εδώ, δικές μου, δικές σου, του Μιχάλη.., υπόκεινται σε κρίση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά 4,8 την είχα υπολογίσει κι ο ίδιος, υπολογίζοντας την κατακόρυφη συνιστώσα της γραμμικής ταχύτητας στη δεδομένη θέση (2 m/sec) και πολλαπλασιάζοντάς την με λόγο ομοιότητας τριγώνων 60/25. Αλλά επέλεξα στη συνέχεια άλλη προσέγγιση και πήρα διαφορετικό αποτέλεσμα:
Στην ομαλή κυκλική κίνηση ακτίνας r, η σχέση γραμμικής ταχύτητας υ και γωνιακής ταχύτητας ω είναι υ=ω*r, επομένως ω = υ/r = 4/50 = 2/25 rad/sec
Αν φ η γωνία που σχηματίζει η επιβατική ακτίνα με τον οριζόντιο άξονα, x το ύψος της σκιάς και v η ταχύτητα της σκιάς στον τοίχο, έχουμε: x=(r+10)*tanφ και παραγωγίζοντας τα δύο μέλη παίρνουμε:
dx/dt = v = (r+10)*sec^2φ*dφ/dt = (r+10)*sec^2φ*ω
Στη δεδομένη θέση του Μιχάλη, από ομοιότητα τριγώνων προκύπτει: φ=60°=> cosφ=1/2 => secφ=2, επομένως:
v=(50+10)*(2^2)*(2/25)=19,2 m/sec
Έτσι το σκέφτηκα τουλάχιστον..
Σωστά το σκέφτηκες, προφανώς η σκιά εκτελεί σύνθετη κίνηση, την περιστροφική και μια ευθύγραμμη από την μεταβολή του μήκους της επιβατικής ακτίνας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή έτρεξα την ομαλή κυκλική κίνηση για μεταβολή dφ και η διαφορική δίνει ds/dt=(r+10/cosφ)*ω δηλ u=9.6, δεν μένει παρά να βρούμε και την ταχύτητα της μεταβολής του μήκους της επιβ ακτίνας για να έχουμε και την φυσική ερμηνεία του θέματος.
Η σύνθεσή τους πρέπει να δίνη διάνυσμα συγγραμμικό με τον τοίχο.
Καμμία άρνηση επί πάσης κρίσεως, το σχόλιό μου αφορούσε κινούμενο (Μιχάλης) η ακίνητο παρατηρητή, το είχα δει αλλιώς, σκέφτηκα coriolis κλπ
Ευχαριστώ για την κατανόηση