Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Μπάλες ποδοσφαίρου και μπέιζμπολ

Υπάρχουν τρία κουτιά, το ένα περιέχει μόνο μπάλες ποδοσφαίρου, το άλλο περιέχει μόνο μπάλες μπέιζμπολ και το άλλο περιέχει και μπάλες ποδοσφαίρου και μπάλες μπέιζμπολ. Το ένα φέρει την ένδειξη $F$ για τις μπάλες ποδοσφαίρου, το άλλο φέρει την ένδειξη $S$ για τις μπάλες μπέιζμπολ.
Το τελευταίο φέρει την ετικέτα F&S. Γνωρίζετε ότι κάθε πλαίσιο έχει εσφαλμένη ετικέτα και θέλετε να εφαρμόσετε σωστές ετικέτες. 
Δεν μπορείτε να κοιτάξετε μέσα στα κουτιά, αλλά μπορείτε να μου ζητήσετε να διαλέξω μία μπάλα από όποιο κουτί επιλέξετε. 
Πώς θα επανατοποθετήσετε σωστά τις ετικέτες στα κουτιά.

4 σχόλια:

  1. Αφού το κουτί F&S έχει μόνο μπάλες F ή μόνο S, θα διαλέξω μία απ' αυτό. Αν είναι F θα του βάλω την ετικέτα F και απ' αυτό που έβγαλα την F θα βάλω την S. Σ' αυτό που έγραφε S θα βάλω την F&S. Αν είναι S θα του βάλω την ετικέτα S και σ' αυτό που έγραφε S θα βάλω την F. Aπ' αυτό που πήρα την F θα βάλω την F&S.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλά τα γράφει ο kfd!
    Μπάλες τού μπέιζμπολ όμως μην ελπίζετε να βρει. Θα βρει τού ποδοσφαίρου (S) ή τού football (F) 😉.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία παραλλαγή του προβλήματος με την ίδια φιλοσοφία λύσης:
    Τα Σοκολατάκια
    Υπάρχουν τρία κουτιά, ένα κουτί µε σοκολατάκια, ένα κουτί µε μπισκότα και ένα κουτί µε καραμέλες. Κάθε κουτί έχει μια ετικέτα στην οποία αναγράφεται το περιεχόμενό του. Οι ετικέτες, όμως, έχουν τοποθετηθεί και στα τρία κουτιά λάθος. Μπορείτε να βρείτε τι περιέχει το κάθε κουτί ανοίγοντας μόνο το ένα από αυτά;
    Λύση:
    Ανοίγετε, ας πούμε, το κουτί που η ετικέτα του γράφει “σοκολατάκια” και βρίσκετε τις καραμέλες. Αυτό σημαίνει ότι το κουτί µε την ετικέτα “μπισκότα” περιέχει τα σοκολατάκια, αφού δεν μπορεί να περιέχει τα μπισκότα. Τέλος, το κουτί µε την ετικέτα “καραμέλες” περιέχει τα μπισκότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει και σε παραλλαγή με φρούτα και άπειρες άλλες. Το μυστικό όμως σε όλες είναι το ίδιο: αυτό που παίρνεις δεν είναι αυτό που γράφει κι αυτό που γράφει δεν είναι αυτό που παίρνεις. Έτσι, στα τρία παίρνοντας ένα βρίσκεις σωστά και τις τρεις αντιστοιχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή