Μια γυναίκα πέρασε το πρώτο τρίτο της ζωής της στην Ινδία, το επόμενο έκτο στις ΗΠΑ και μετά 12 χρόνια στην Αίγυπτο.
Στη συνέχεια πέρασε το ήμισυ της υπόλοιπης ζωής της στη Γερμανία και τελικά έζησε στον Καναδά για όσο διάστημα είχε περάσει στις ΗΠΑ. Απεβίωσε στον Καναδά.
Πού πέρασε τα 40α γενέθλιά της;
Υποθέτω ότι δε θέλουμε εξισώσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ινδία και τις ΗΠΑ έζησε τα 3/6 (=1/3+1/6) της ζωής της και τα άλλα 3/6 στην Αίγυπτο, τη Γερμανία και τον Καναδά. Στον Καναδά όμως έζησε όσο και στις ΗΠΑ (1/6) και, επίσης, όσο και στη Γερμανία (1/6). Άρα τα 12 χρόνια στην Αίγυπτο ήταν και αυτά 1/6 της ζωής της. Έζησε δηλαδή 72 χρόνια και γιόρτασε τα 40 στην Αίγυπτο.
Θανάση, καλησπέρα. Η λύση σου είναι ωραία, αλλά το σκεπτικό σου '' κλεβει'' αρκετά από τα βήματα της εξίσωσης.
ΔιαγραφήΥπάρχει άραγε λύση που να μην '' κλεβει'' από την εξίσωση;
Πιστεύω πως όχι. Εσύ τι λες;
Γράψε την εξίσωση και τα λέμε. Την ξέρεις ή να βοηθήσω;
ΔιαγραφήΈστω ότι έζησε Χ χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙνδια: χ/3
ΗΠΑ: χ/6
Αιγυπτος:12
Γερμανια: (χ-χ/3-χ/6-12)/2=(χ-24)/4
Καναδας: χ/6
Αρα:
χ/3+χ/6+12+(χ-24)/4+χ/6=χ
πρωτοβάθμια με μόνη λύση χ=72.
Αρα έκλεισε τα 40 στην Αίγυπτο.
Θανάση, ωραία με '' τσιγκλας'', αλλά δεν '' τσιμπαω''..
Καλός είσαι για μαθητής Γυμνασίου, μπράβο!
ΔιαγραφήΓια καθηγητής δεν ξέρω..
Γειά σου Θανάση με τα αστεία σου!!
ΔιαγραφήΤώρα πες μου όμως, αν είσαι γνήσιος περιπατητικός, η ζωή κλέβει από την εξίσωση ή η εξίσωση από τη ζωή; 😏
ΔιαγραφήΑπάντησέ μου πρώτα όμως σε κάτι πιο πεζό: θεωρείς ότι έβαλα τους δύο τελευταίους όρους του α' μέλους της εξίσωσής σου (χ-24)/4 και χ/6 ίσους μεταξύ τους επειδή το ήξερα έχοντας πρώτα λύσει την εξίσωση;
ΔιαγραφήΌχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο . Όμως για να βγουν τα (χ-24)/4 και χ/6 ίσα, έχεις ''κλέψει'' βήμα της εξίσωσης (χ-24)/4=χ/6, έτσι ώστε να βρεις χ=72.
ΔιαγραφήΜε λίγα λόγια θέλω να πω ότι αντί για χ γράφεις λόγια...
Έχεις πλάνη αντίληψης: για να βγουν τα (χ-24)/4 και χ/6 ίσα δεν είναι απαραίτητο να λυθεί πρώτα η εξίσωση και να μάθουμε ότι χ=72. Αρκεί ότι στη Γερμανία έζησε το μισό της υπόλοιπης ζωής της και στον Καναδά το άλλο μισό..
ΔιαγραφήΔεν έχω καμία πλάνη αντίληψης αγαπητέ Θανάση, το ξέρω αυτό που λες, απλά αν το εξηγούσες σε ένα παιδί, είμαι σίγουρος ότι θα το πόναγε το κεφάλι του. Εγώ προσωπικά ως μαθηματικός, το προσεγγίζω αλγεβρικά το θέμα, γι αυτό σχεδόν κάθε πρακτική λύση, μου μοιάζει να κλέβει από την εξίσωση.
ΔιαγραφήΕλπίζω να με κατάλαβες. Συγγνώμη που γράφω πολλά και κουράζω, καλή συνέχεια.
Καταλαβαίνω την αγωνία του μαθηματικού, δεν μπορώ όμως να μην παρατηρήσω ότι η εξίσωση που κατέληξες είναι σπάταλη, γι' αυτό θα πόναγε ίσως το κεφάλι του μαθητή σου. Θα αρκούσε να γράψεις (χ-24)/4=χ/6 =>.. χ=72 😊
ΔιαγραφήΚαταλήγοντας θα έλεγα ότι η λύση μου δεν κάνει χρήση καμίας εξίσωσης, παρά μόνο χρήση κλασμάτων (δε θα μπορούσε αλλιώς αφού η εκφώνηση μιλάει για τρίτα και έκτα και μισά). Τώρα για το τι μπορεί να καταλάβει ο μαθητής και τι όχι, μιας και το κοινό μας εδώ δεν είναι μαθητικό, κάνε ένα γκάλοπ στην τάξη δίνοντας στα παιδιά τις δύο λύσεις, τη δική σου και τη δική μου. Θα εκπλαγείς..
ΔιαγραφήΤελικά δεν καταλαβαίνω σε τι οφείλεται η κόντρα για το επίμαχο σημείο. Απλά πράγματα, το πρόβλημα είναι αμφίδρομο, και λύνεται με δύο τρόπους που καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί τα κάνουμε περίπλοκα;
Στα μαθηματικά η απλότητα είναι το παν!!! 😊😊
Δεν έχουμε κόντρα αγαπητέ Κάρλο, απλά εγώ έκανα μία ερώτηση στον Θανάση, αυτός με ''τσίγκλησε'' πολλές φορές και με ανάγκασε να του απαντήσω. Απορώ γιατί καθόμαστε και ασχολούμαστε με ένα πανεύκολο πρόβλημα.
ΔιαγραφήΑυτό λέω κι' εγώ. Θα σου πω μια πικρή αλήθεια με όλη τη σημασία. Ο λόγος που αποχωρούν από τις ιστοσελίδες οι λύτες είναι ορισμένα άστοχα σχόλια για τα οποία ορισμένοι τα ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Παράδειγμα στην δοθείσα ιστοσελίδα , Ο Μαθηματικός, όπου συμμετείχαν αρκετοί πολύ καλοί λύτες για να αναφέρω μερικούς Papadim, Ευθυμίου, Batman, Ριζόπουλος, Μάνος, και τόσοι άλλοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς προσπαθήσουμε να τηρήσουμε αυτή την ιστοσελίδα στο ύψος της, η οποία μας προσφέρει ένα βήμα για να εκφράζουμε τις ιδέες μας και να διασκεδάζουμε με τις λύσεις των προβλημάτων.
Κάρλο, κάνεις νομίζω λάθος διάγνωση για το τι έφταιξε που έχασε το κοινό του ο Μαθηματικός ή άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες. Αν θες τη δική μου γνώμη, είναι ότι κάποιοι που κυκλοφορούσαν εκεί σαν εισηγητές ή λύτες δεν είχαν καμία σχέση με τα μαθηματικά. Κι εδώ υπάρχουν τέτοιοι και να είσαι σίγουρος ότι δεν περνούν απαρατήρητοι από τους σχετικούς..
ΔιαγραφήΕλπίζω να καταλαβαίνεις, τίποτε άλλο δεν έχω για το θέμα προς το παρόν.
Ευτυχείτε !
Καλησπέρα παιδιά!!😀
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ξέρω ποιοι είναι οι άσχετοι, το λέω γιατί μέχρι στιγμής δεν έχω παρακολουθήσει κάποιον άσχετο, π.χ εμείς οι τρεις, ο kfd, ο kostas lazos, ...κι άλλοι πολλοί είναι σχετικοί, οπότε ποιοι είναι οι άσχετοι;
Ρωτάω, γιατί δεν είμαι πολλά χρόνια στο eisatopon και δεν γνωρίζω τους άσχετους.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλό απόγευμα.
Έχει ονομάσει μερικούς ο Κάρλο. Για το Μάνο δεν ξέρω, από τους υπόλοιπους κανένας δεν ήταν μαθηματικός..🎃
ΔιαγραφήΠροσωπικά, δεν τους ξέρω όλους όσους αναφέρεις και κάποιους εκτιμώ πολύ, αλλά υποψιάζομαι ότι το πρόβλημα είναι με μερικούς που αρέσκονται να μοστράρουν την ταμπέλα ή την οίηση του μαθηματικού..
ΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως!! Εξακολουθώ όμως να μην ξέρω ποιοι είναι οι άσχετοι.
ΔιαγραφήΕίμαι παλαιότερος από εσένα στο eisatopon, αλλά ονόματα μην περιμένεις να σου πω. Κάνε αν θες μια αναδρομή σε παλιές αναρτήσεις ή άσε το χρόνο να πλουτίσει τη γνώση και την εμπειρία σου..
ΔιαγραφήΘανάση, δεν αντιλήφθηκα ότι υπήρχαν άσχετοι, εκτός αν υπονοείς κι' εμένα. 😊
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυ είπας Κάρλο..
Διαγραφή