Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Οι επιπτώσεις του Brexit στους Έλληνες που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο θα επηρεάσει τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία ενδεχόμενο Brexit.
Όλα θα εξαρτηθούν - σε μεγάλο βαθμό - από τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις των Βρετανών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα αντιληπτές αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους Βρετανούς και τους αλλοδαπούς.

Η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό νιώθουν ότι η αίσθηση της ενότητας που προάγει το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φθαρεί με την έξοδο της Βρετανίας, ενώ πολλοί από αυτούς βλέπουν… μαύρο το μέλλον τους στη χώρα, αφού αποσκοπούσαν σε μόνιμη εγκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών τους.

Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Έλληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Έλληνες στη χώρα.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ένα πιθανό Brexit θα μπορούσε να σημαίνει τριπλασιασμό των διδάκτρων (θα εξισωθούν με εκείνα των overseas students -φοιτητών εκτός ΕΕ) καθώς και υποχρεωτική άδεια παραμονής, η οποία θα μπορούσε να αναθεωρηθεί από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.

Ποια η διαφορά των home students με τους overseas students
Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλήματα θα υπάρξουν και στις μετακινήσεις των σπουδαστών, αφού θα αναγκαστούν να βγάλουν βίζα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δάνεια
Η χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού απαιτείται μόνο επιβεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας και είναι σχεδόν άτοκα. Το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνεται όταν ο φοιτητής μπει στην αγορά εργασίας και αφότου οι ετήσιες αποδοχές του ξεπεράσουν τα 24.000 ευρώ. Τότε το βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τα 24.000 ευρώ.

Ένα… παραθυράκι ωστόσο που γεμίζει αισιοδοξία τους φοιτητές που σπουδάζουν αυτή την περίοδο στο Νησί, είναι η πιθανότητα οι ήδη εγγεγραμμένοι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους υπό το καθεστώς με το οποίο εισήλθαν. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και παλιότερα άλλωστε, σε περίπτωση που αφορούσε τα μέγιστα δίδακτρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υποτίμηση της βρετανικής λίρας θα βοηθήσει τους φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου