Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

$\angle{ΒΑΔ}=?$

Η πλευρά ΑΔ ενός τετραπλεύρου ΑΒΓΔ ισούται με τη διαγώνιο ΒΔ. Οι άλλες τρεις πλευρές του είναι μεταξύ τους ίσες. Η διαγώνιος ΒΔ διαιρεί τη γωνία ΑΔΓ σε δύο ίσα μέρη. Ποιες τιμές μπορεί να πάρει το μέτρο της γωνίας ΒΑΔ;

6 σχόλια:

  1. Επειδή $AD=BD$, το $B$ βρίσκεται σε κύκλο $(D,AD)$
    Επειδή η διαγώνιος $BD$ διαιρεί τη γωνία $ADG$ σε δύο ίσα μέρη, το $G$ πρέπει να είναι συμμετρικό του $A$ ως προς $BD$, άρα βρίσκεται στον ίδιο κύκλο με τις κορυφές $A,B$ .
    Είναι από τα δεδομένα $AB=BG=GD$ επίσης είναι $GD=AD=BD$ ως ακτίνες του ίδιου κύκλου $(D, AD)$, άρα $AB$ και $BG$ αντιστοιχούν σε πλευρές κανονικού εξαγώνου εγγεγραμμένου, φυσικά, στον παραπάνω αναφερόμενο κύκλο.
    Άρα η γωνία $BAD=60°$, αυτή είναι μία τιμή. Αν υπάρχει και άλλη επειδή στην εκφώνηση λέει: “Ποιες τιμές μπορεί να πάρει το μέτρο της γωνίας $BAD$;”,προς το παρόν μου διαφεύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως το φαντάζομαι, το περιγραφόμενο τετράπλευρο ΑΒΓΔ θα μπορούσε να είναι ένα ισοσκελές τραπέζιο, τμήμα του κανονικού πενταγώνου ΑΒΓΔΕ, από το οποίο έχει αποκοπεί το ισοσκελές τρίγωνο ΕΑΔ. Δεδομένου ότι η γωνία ΑΒΓ, ούσα και γωνία τού κανονικού πενταγώνου, είναι 108 μοίρες, η γωνία ΒΑΔ ως παραπληρωματική της είναι 72 μοίρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις.
    α) ΑΒ παράλληλη με τη ΓΔ. ΑΒΓΔ είναι δηλαδή ρόμβος με ΑΒΔ ισόπλευρο τρίγωνο και γωνία ΒΑΔ=60 μοίρες.
    β) Η ΑΒ δεν είναι παράλληλη της ΓΔ. ΑΒΓΔ είναι τότε τραπέζιο.
    Εξ υποθέσεως είναι ισοσκελές τραπέζιο και
    γωνιά ΑΒΔ=γωνιάΒΑΔ= 2*φ
    φ+2φ+2φ=180, άρα φ=36 μοίρες και γ.ΒΑΔ=72 μοίρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουπς! Παρντόν Θανάση! Έγραφα καθόσον πόσταρες προφανώς... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πειράζει Γιώργο! Συμφωνούμε φαντάζομαι όλοι στη συνθετική σου προσέγγιση. Είσαι εξαίρετος γεφυροποιός κι ας έχει άλλος τ' όνομα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή