Ευθύμη, έχω διαβάσει πολύ λίγο Κέστλερ ,αλλά αν εννοείς το "Darkness at Noon" ("To μηδέν και το άπειρο") ,δεν είναι αυτό. Πρόκειται για μια τυποποιημένη λαϊκή έκφραση (αποκλειστικά ελληνική μάλλον) που χρησιμοποιεί μαθηματική ορολογία και εκφράζει απογοήτευση-παραίτηση. 4 λέξεις το σύνολο.
Κάρλο, για ποιο σημείο του τύπου θέλεις διευκρίνιση;
Ναι Γιώργο αυτό εννοούσα, το "Σκοτάδι (αντιδημοκρατικές εκτροπές του Σταλινισμού) το μεσημέρι [(ήλιος, φως) το σοσιαλιστικό σύστημα} του Κέστλερ, που στην Ελληνική έκδοση έγινε ,ως γνωστό, "Το Μηδέν και το Άπειρο" (Το τάνυσε στα άκρα, στα όρια, ο μεταφραστής!) Το γιατί κατέληξα σε αυτή την λύση θα γράψω αργότερα, τώρα φεύγω για δουλειά, ανακατασκευή εσωτερικών χώρων υπάρχουσας παλιάς κατοικίας (στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι (είναι όμως?)).
Σωστός ο Doloros! Aυτό είναι. Προβληματίστηκα λίγo για το πως θα μπορούσα να εκφράσω μόνο με μαθηματικό συμβολισμό τη λέξη "πηλίκον". Ίσως λίγο εξεζητημένος τρόπος αλλά νομίζω "πιστός" μαθηματικώς (και ο καλύτερος που μπόρεσα να σκεφτώ..). Το ακέραιο μέρος μιας οποιαδήποτε διαίρεσης φυσικών ή ακεραίων είναι το πηλίκο.
Το όριο ,που πρέπει να βρεθεί.., είναι (φυσικός λογάριθμος του ν) / ν, για ν τείνει στο σύν άπειρο. Ο εκθέτης είναι το "ακέραιο μέρος" (η συνάρτηση floor) του κλάσματος μ/κ . ν,μ,κ φυσικοί.
Θεώρησα $\mu, \kappa \in Z$, οπότε αν $ \frac{\mu}{\kappa } \geq 0 $ το όριο είναι το $ 0 $ και αν $\frac{\mu}{\kappa } < 0 $ το όριο είναι το $ \infty$. Με προβλημάτισε το σύμβολο "το κάτω ακέραιο μέρος", αλλά μου άρεσε η αντίθεση Μηδέν και Άπειρο, και το προσπέρασα (κακώς)!
Γιώργο, μήπως μπορείς να γράψεις λιγό καλίτερα τον τύπο στην εικόνα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως ο τίτλος ενός βιβλίου του ARTHUR KOESTLER?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυθύμη, έχω διαβάσει πολύ λίγο Κέστλερ ,αλλά αν εννοείς το "Darkness at Noon" ("To μηδέν και το άπειρο") ,δεν είναι αυτό. Πρόκειται για μια τυποποιημένη λαϊκή έκφραση (αποκλειστικά ελληνική μάλλον) που χρησιμοποιεί μαθηματική ορολογία και εκφράζει απογοήτευση-παραίτηση. 4 λέξεις το σύνολο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάρλο, για ποιο σημείο του τύπου θέλεις διευκρίνιση;
Ναι Γιώργο αυτό εννοούσα, το "Σκοτάδι (αντιδημοκρατικές εκτροπές του Σταλινισμού) το μεσημέρι [(ήλιος, φως) το σοσιαλιστικό σύστημα} του Κέστλερ, που στην Ελληνική έκδοση έγινε ,ως γνωστό, "Το Μηδέν και το Άπειρο" (Το τάνυσε στα άκρα, στα όρια, ο μεταφραστής!)
ΔιαγραφήΤο γιατί κατέληξα σε αυτή την λύση θα γράψω αργότερα, τώρα φεύγω για δουλειά, ανακατασκευή εσωτερικών χώρων υπάρχουσας παλιάς κατοικίας (στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι (είναι όμως?)).
@RIZOPOULOS GEORGIOS
ΔιαγραφήΓια όλο το τύπο.
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μηδέν εις το πηλίκον" !!!
Σωστός ο Doloros! Aυτό είναι.
ΔιαγραφήΠροβληματίστηκα λίγo για το πως θα μπορούσα να εκφράσω μόνο με μαθηματικό συμβολισμό τη λέξη "πηλίκον". Ίσως λίγο εξεζητημένος τρόπος αλλά νομίζω "πιστός" μαθηματικώς (και ο καλύτερος που μπόρεσα να σκεφτώ..). Το ακέραιο μέρος μιας οποιαδήποτε διαίρεσης φυσικών ή ακεραίων είναι το πηλίκο.
Το όριο ,που πρέπει να βρεθεί.., είναι (φυσικός λογάριθμος του ν) / ν, για ν τείνει στο σύν άπειρο. Ο εκθέτης είναι το "ακέραιο μέρος" (η συνάρτηση floor) του κλάσματος μ/κ . ν,μ,κ φυσικοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεώρησα $\mu, \kappa \in Z$, οπότε αν $ \frac{\mu}{\kappa } \geq 0 $ το όριο είναι το $ 0 $ και αν $\frac{\mu}{\kappa } < 0 $ το όριο είναι το $ \infty$.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε προβλημάτισε το σύμβολο "το κάτω ακέραιο μέρος", αλλά μου άρεσε η αντίθεση Μηδέν και Άπειρο, και το προσπέρασα (κακώς)!