Translate Whole Page

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Κουίζ γνώσεων

$1.$ Ένα κανονικό εξάεδρο λέγεται "Κύβος".Πώς λέγεται ένα κανονικό επτάεδρο; Ζητείται ο μονολεκτικός ορισμός (με μία λέξη).
$2.$ Για ποιον είπε ο Βολταίρος :"Επιπεδοποίησε τη Γη και ισοπέδωσε τους Κασινί (Cassini)";
$3.$ Στα αποκαλούμενα "Στερεά του Αρχιμήδη" υπάρχει μια περιγεγραμμένη σφαίρα που περνάει απ'όλες τις κορυφές τους. Σε ποιον "ανήκουν" τα στερεά που περιλαμβάνουν μια εγγεγραμμένη σφαίρα εφαπτόμενη σε όλες τις έδρες τους;
$4$ Ποιος θεωρείται ο πρώτος προγραμματιστής της Ιστορίας στον τομέα της Πληροφορικής; Πρωτοεισήγαγε κοινές σήμερα έννοιες/ορολογίες,όπως: "Εντολή", "βρόχος", "υπορουτίνα". Έχει κάποια έμμεση σχέση με Ελλάδα.
$5.$ Ποιος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι διαστημικοί πύραυλοι προτιμάται να εκτοξεύονται από βάσεις όσο δυνατόν κοντύτερα στον ισημερινό; (Η NASA εκτοξεύει απ'το ακρωτήριο Κανάβεραλ/Κένεντυ στη Φλόριντα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) από το Κουρού στη Γουιάνα).
Σημ. Οι λύσεις θα δοθούν σε δυο-τρεις ημέρες, για να μην χαθεί το ενδιαφέρον από όσους θέλουν να δώσουν απαντήσεις. Εκτός αν ζητηθεί παράταση.

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!

    Για το $5o$

    $g= \frac{GM}{R^2}, \ (G,M ) $ σταθερά, άρα όσο μεγαλύτερη
    η απόσταση από το κέντρο της Γης και αυτό συμβαίνει στον Ισημερινό, τόσο μικρότερο το $g$ , τόσο μικρότερη η έλξη της βαρύτητας (βάρος), τόσο πιο εύκολη η απογείωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Και αφού δεν υπάρχει κανονικό επτάεδρο, υποθέτω, πώς να πούμε πώς λέγεται?. Κάτι που δεν υπάρχει ούτε Είναι, ούτε λέγεται, ούτε πιστεύεται (άσχετο με το θέμα το τελευταίο), μπορούμε όμως να το χαρακτηρίσουμε:
      Ανύπαρκτο!.

      Διαγραφή
  3. Για το 4o
    Αν η ερώτηση αφορά τον πρώτο προγραμματιστή στην ιστορία της πληροφορικής τότε ο πρώτος προγραμματιστής ήταν γένους θηλυκού και το όνομα αυτού-ής Αντα Λάβλεις, κόρη του Μπάυρον, του γνωστού Άγγλου φιλέλληνα (έμμεση σχέση) ποιητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το 3ο
    Μου έρχονται τα κανονικά πολύεδρα, τα επονομαζόμενα πλατωνικά, μόνο που αυτά εκτός από περιγράψιμα είναι και εγγράψιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ τον Ευθύμη για τη συμμετοχή και τις απαντήσεις και όσους ίσως ενδιαφέρθηκαν σιωπηρά!
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
    1. Aνύπαρκτο.
    2. Για τον Μωπερτί (Maupertuis). Mέχρι τον 17ο αιώνα , θεωρούσαν ότι η Γη είναι μια τέλεια σφαίρα. Έχοντας ήδη ανακαλύψει το νόμο της παγκόσμιας έλξης, ο Νεύτωνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γη θα έπρεπε να είναι ελαφρώς πεπλατυσμένη (επίπεδη) στους πόλους και λίγο πλατύτερη στον ισημερινό. Η φυγόκεντρος δύναμη που παράγεται από την περιστροφή της (αυτό συνδέεται άμεσα και με το 5. Θέμα) είναι πολύ μεγάλη στον ισημερινό και μειώνεται σταδιακά μέχρι το 0 στους πόλους. Η κεντρομόλος εξισορροπεί τη βαρύτητα, η οποία εξ αυτού είναι χαμηλότερη στον ισημερινό. Ορθότερη λοιπόν περιγραφή για το σχήμα της Γης είναι το «Ελλειψοειδές εκ περιστροφής». Ωστόσο η θεωρία του Νεύτωνα δεν ήταν αποδεκτή από όλους. Οι μετρήσεις μάλιστα που έκαναν ο Ιταλός μαθηματικός και αστρονόμος Jean-Dominiue Cassini (1625-1712), διευθυντής του Αστεροσκοπείου των Παρισίων, και ο γιος του Ζακ (Jacque Cassini (1677-1756) ,σε διαφορετικά τμήματα του ίδιου μεσημβρινού, τους οδήγησαν στο αντίθετο συμπέρασμα ότι η Γη ήταν πλατύτερη στους πόλους και περισσότερο επίπεδη στον ισημερινό. Η αντιπαλότητα αυτή δημιούργησε μια έντονη πολεμική που έφερε σε αντιπαράθεση τους Άγγλους και Γάλλους επιστήμονες και χώρισε και την ίδια την Παρισινή Ακαδημία Επιστημών σε δύο αδιάλλακτες κλίκες. Προκειμένου να δοθεί τέλος, η Ακαδημία αποφάσισε να οργανώσει δύο αποστολές με σκοπ΄λο να μετρήσουν ένα τόξο μεσημβρινού, η μία στη γραμμή του ισημερινού και η άλλη στο Βόρειο Πόλο. Οι Μaupertuis (1689-1759) και Clairaut (Kλερώ. 1713-1765) πήγαν στη Λαπωνία, ενώ οι Godin (Γκοντέν. 1704-1760), La Condamine και Bouguer (1698-1758), συνεπικουρούμενοι από τους Ισπανούς Χόρχε Χουάν (Jorge Juan 1713-1760) και Αντόνιο ντε Ουγιόα (Antonio de Ulloa. (1716-1795) πήγαν στο Περού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δίκιο είχε ο Νεύτων. Ο Βολταίρος,οπαδός της θεωρίας του Νεύτωνα και μεγάλος θαυμαστής του ,είπε λοιπόν για τον Μaupertuis τη φράση του δύσκολου αυτού κουίζ.
    3. Τα πλατωνικά στερεά οπωσδήποτε είναι μια σωστή απάντηση, εφόσον έχουν εγγεγραμμένη, περιγεγραμμένη και μια ενδιάμεση (μπόνους!:-) ) σφαίρα. Σωστή απάντηση επίσης είναι τα «Στερεά του Καταλάν» από το γνωστό Βέλγο μαθηματικό Catalan, δυικά των Αρχιμήδειων στερεών και που όλα φέρουν εγγεγραμμένη σφαίρα εφαπτόμενη σε όλες τις έδρες τους.
    4. Η Άντα Λάβλεϊς Μπάυρον. Κόρη του γνωστού μας λόρδου Βύρωνα και συνεργάτιδα του θρυλικού Τσαρλς Μπάμπατζ.
    5. Ο κυριότερος λόγος είναι οικονομικός. Oι εκτοξεύσεις κοντά στον Ισημερινό και με κατεύθυνση προς τα ανατολικά είναι οι πιο «οικονομικές» από πλευράς ενέργειας/καυσίμων ,καθότι εκμεταλλεύονται τη μεγάλη αδρανειακή ώθηση της Γης που υπάρχει λόγω της περιστροφής της. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος ας πούμε που η NASA ,από το Ν.Μεξικό που έκανε αρχικά τις δοκιμές της ,επέλεξε τελικά τη Φλόριντα ,που είναι όσο νότια γίνεται και εξυπηρετεί και λόγους ασφαλείας. Αν γίνει καμιά «στραβή» ο πύραυλος θα πέσει στη θάλασσα κι όχι σε πιθανόν κατοικημένη περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο για τον Pierre-Louis Moreau de Maupertuis το έτος γεννήσεως του είναι 1698 και όχι 1689 που εκ παραδρομής έγραψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή