Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Εξωγήινη Βιοτεχνολογία

Ένα δύσκολο πρόβλημα Γενετικής Μηχανικής.
Ο διάσημος εξωγήινος γενετιστής Ναρουμστάιγκεν έχει εφεύρει τρεις πολύ ωραίες μηχανές:
Τον Σκυλομετατροπέα ,που μετατρέπει $1$ σκύλο σε $1$ γάτα και $1$ ποντίκι, και αντιστρόφως. (δηλαδή  $1$ γάτα και $1$ ποντίκι μετατρέπονται σε $1$ σκύλο)
Τον Γατομετατροπέα, που μετατρέπει $1$ γάτα σε $2$ σκύλους και $1$ ποντίκι, και αντιστρόφως.
Τον Ποντικομετατροπέα, που μετατρέπει $1$ ποντίκι σε $3$ σκύλους και $1$ γάτα, και αντιστρόφως.
Ο Ναρουμστάιγκεν διαθέτει μία γάτα και μόνο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά βούληση τις μηχανές του ώστε να δημιουργήσει:
1. Κάποια ποντίκια, αλλά καθόλου σκύλους ή γάτες;
2. Κάποιους σκύλους, αλλά καθόλου γάτες ή ποντίκια;
3. Κι άλλες γάτες, αλλά καθόλου σκύλους ή ποντίκια;

13 σχόλια:

  1. 1.
    1Γ(άτα )-> 2Σ(κύλοι) ............+1Π(οντίκι)
    2Σ -> 2Γ...............................+2Π
    2Γ -> 4Σ ...............................+2Π
    1Σ (και μένουν 3Σ) -> 1Γ..........+1Π
    3Σ+1Γ -> ..............................+1Π

    Άρα δημιουργούνται 7Π και μόνο Π

    Η νύστα έχει γίνει ανυπόφορη, εδώ και ώρα, γιαυτό δεν ...φέρω καμία ευθύνη για τις πράξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 3.
    1Γ -> 2Σ + 1Π
    1Π -> 3Σ + 1Γ
    1Γ -> 2Σ + 1Π
    1Π -> 3Σ + 1Γ
    1Γ -> 2Σ + 1Π
    1Π -> 3Γ + 1Γ
    Μέχρι στιγμής έχουμε (2+3+2+3+2+3)Σ +1Γ=15Σ+1Γ
    5Σ -> 5Γ + 5Π
    Έχουμε 10Σ + 5Π +6Γ
    10Σ + 5Π -> 5Γ
    Και τελικά έχουμε (5+6)Γ = 11Γ και μόνο Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Γιώργο
    Το 2ο ερώτημα έχει λύση?
    Διαισθάνομαι πως όχι.
    Για να προκύψουν μόνο σκύλοι πρέπει να εξισώσουμε τις γάτες με τα ποντίκια.
    1Σ =1Γ+1Π, άρα διαφορά γατών και ποντικών που προκύπτουν από μετατροπή σκύλων =0, και επειδή 1Γ = 1Π (+2Σ) και 1Π=1Γ (+3Σ) και αφού ξεκινάμε με 1Γ, η διαφορά γατών και ποντικών δεν θα είναι περιττός αριθμός? και συνεπώς δεν είναι αδύνατο να μετατρέψουμε την ημιδιαφορά από τα περισσότερα προς τα λιγότερα?
    Και επειδή οι σκυλο-γατο-ποντικό μετατροπές με "εξάντλησαν" αρκετά αλλά κυρίως επειδή πρέπει να φύγω θα δώσω μία λύση, με κάθε επιφύλαξη, αλά "Γόρδιο Δεσμό", μία γάτα θα φάει ένα ποντίκι και έτσι θα προκύψει άρτια διαφορά και άρα η ημιδιαφορά της μετατροπής ακέραιος αριθμός....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει κατασκευαστεί και ο Ολυμπιακομετατροπέας, που θα μετατρέψει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Ρεάλ, τη Μπάγερν, τη Μπαρτσελόνα κτλ. σε Ολυμπιακό Πειραιώς, ώστε αυτός να καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο του Champions League!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτός ο μετατροπέας που λες Φώτη, έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια! Αλλά δεν κάνει τις μετατροπές που αναφέρεις. Ο ΟΜ μετατρέπει τα κοράκια σε αθώες περιστερές και τα κανονικά κατσίκια σε ποικιλόχρωμα και ξεκαρδιζόμενα...

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχαχαααααα!!! Τι έγινε, κύριε Ριζόπουλε; Τόσα χρόνια νηστείας τελικά βλάπτουν την ορθή κρίση...

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Φώτη ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ για να κάνει καλύτερη τη ζωή του αλλά (ας το πω έτσι) ΕΠΑΝΑΦΟΡΕΑ ο οποίος θα εναρμονίσει εκ νέου τη φύση με τις πρακτικές επιστήμης της φυσικής και των μαθηματικών. Οι μαθηματικοί, όπως δεν έχουν κανένα δικαίωμα και το σφετερίζονται από τον καθολικό άνθρωπο, δηλώνουν αδίστακτα ότι δεν τους απασχολεί τι κάνει η φύση. Οι φυσικοί πάλι, έχουν νοθεύσει την στερεή κλασική μηχανική του πειραματισμού και της συνεχούς επαλήθευσης με αναπόδεικτες θεωρίες (όπως αυτή της σχετικότητας) με τσιτάτα του στιλ «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή του φωτός» ή τη «σχετικότητα της κίνησης». Είναι άλλο το ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα στη φυσική (ζητούμενο και βήμα προόδου) και άλλο να τα «θεωρείς» και να αναπτύσσεις θεωρία η οποία μάλιστα για μη επιστημονικούς λόγους εντάσσεται στον επιστημονικό κλάδο της φυσικής. Όπως ισχύει και με τα μαθηματικά, με την παραδοχή ισχύος σαν αληθών, αναπόδεικτων προτάσεων, που καθιστούν επομένως αναπόδεικτα τα ίδια τα μαθηματικά στην καθημερινότητα.
      Σε ότι αφορά τον Ολυμπιακό (πήγαινα στην Ιωνίδειο του Πειραιά) δεν μας απασχολεί αν είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Όποιον απασχολεί πρόβλημά του…

      Διαγραφή
    4. Υπάρχει στη φύση ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός;

      Διαγραφή
    5. Και βέβαια υπάρχει. όχι μόνο μεγαλύτερη αλλά ακαριαία. Βέβαια ο κύριος Ριζόπουλος νευριάζει με τις απόψεις μου αλλά τι να κάνουμε; Θα σου το αποδείξω αγαπητέ Φώτη, αν επιτρέψει ο κύριος Ριζόπουλος, διότι όντως είμαι οφ τόπικ. Αν το επιτρέψει εδώ είμαι,

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίες και σωστές και αξιέπαινες οι "brute force" προσεγγίσεις σου Ευθύμη. Ειδικά ο τρόπος που σκέφτηκες τη "μη λύση" για το 2. με εντυπωσίασε, και μπράβο σου!

    Υπάρχει και μια προσέγγιση γενικότερη (αλγεβρική) που βρίσκει όλο το εύρος (γκαμα) των λύσεων ,με αυστηρό τρόπο.
    Δίνω μια πρώτη ιδέα για όποιον θέλει να προσπαθήσει σχετικά.
    Μόλις συνειδητοποιήσουμε πως το μόνο πράγμα που μετράει είναι το ΠΟΣΕΣ φορές "εφαρμόζουμε" την κάθε μηχανή, καταλαβαίνουμε πως αν κάποιος εφαρμόσει ας πούμε $Ι$ φορές των ΣΜ , $J$ τον ΓΜ και $Κ$ τον ΠΜ, ξέρουμε ακριβώς τι έχει γίνει με τους αντίστοιχους πληθυσμούς, και ΔΕΝ χρειάζεται να γνωρίζουμε την ακριβή σειρά με την οποια οι μετατροπές εφαρμόστηκαν!
    Εχοντας αυτό κατά νου (και ότι τα Ι , J, K μπορεί να παίρνουν και αρμητικές ακέραιες τιμές, όταν είμαστε σε mode της μηχανής "αντίστροφο") είναι σχετικά εύκολο να βρούμε μια γενική μαθηματική σχέση που να συνδέει αυτά με τα $dΣ$ , $dΓ$ και $dΠ$ , όπου d συμβολίζει κατά κάποιον τρόπο "διαφορικό", δηλαδή τις αλλαγές ανά οικείο πληθυσμό.
    Σκεφτείτε Πίνακες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα παρακαλούσα θερμά, τα off -topic σχόλια να περιοριστούν κατά το δυνατόν, σε ό,τι μπορεί να αφορά (έστω αμυδρά..) το θέμα της ανάρτησης. Yπάρχουν άλλωστε πάμπολλα άλλα ιστολόγια όπου μπορεί να συζητηθούν θέματα και να κατατεθούν απόψεις επί παντός επιστητού , να βγάλει κάποιος λάθος ή ηλίθιο τον Αϊνστάιν, τον Μινκόφσκυ,τον Πουανκαρέ και όποιον άλλον τού καπνίσει. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ κύριε Ριζόπουλε μου κάνει εντύπωση όχι η αιτιολογημένη παρέμβασή σας περί «οφ τόπικ» για την οποία ασφαλώς και ζητώ συγγνώμη ( παρά το γεγονός ότι δεν σας απευθύνθηκα), αλλά το επιτιμητικό και αυστηρό ύφος σας επί διαφόρων θεμάτων (μηδέ των μαθηματικών εξαιρουμένων) ,με την αντίληψη που έχετε, ότι επειδή δεν τα κατανοείτε εσείς οφείλουμε τάχα όλοι να κάνουμε το ίδιο. Επιτιμητικός μπορείτε να είσαστε καλέ μου κύριε Ριζόπουλε, όπου σας επιτρέπουν.
    Δεν επιθυμώ ανταλλαγή εξυπνάδων μεταξύ μας, αλλά ασφαλώς και δεν θα σας ρωτήσω βέβαια αν θέλω να τα βάζω (καλώς ή κακώς, εσείς ωστόσο δεν είσαστε σε θέση να το κρίνετε με γνωστική επάρκεια, διαβάζοντας επικεφαλίδες των θέσεών μου και οδηγούμενος με προκατάληψη σε στείρους συμπερασμούς και όχι ίσως από αυτή καθαυτή έλλειψη γνώσεων) με τον Μινκόφσκι ή τον Αϊνστάιν. Πως σας έχει μείνει τέτοια εντύπωση;

    1. Απόσπασμα από το βιβλίο «ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» των ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Γ. Α. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι L. LANDAU (Λεφ Λαντάου – Νόμπελ φυσικής) και Y. RYMER (Γιούρι Ρούμερ). στη σελίδα 37 του βιβλίου διαβάζουμε σχετικά με τις αντιφάσεις και τα παράλογα που εμφανίζει η θεωρία της σχετικότητας:

    «Υπάρχει καμιά αντίφαση σ` αυτό; Ίσως το γεγονός που ανακαλύψαμε να είναι παράλογο, όσο το να πούμε ότι ένας κροκόδειλος της Ν., Αφρικής είναι δύο μέτρα από το κεφάλι μέχρι την ουρά κι` ένα μέτρο από την ουρά μέχρι το κεφάλι».

    Εσείς μπορεί να δέχεστε τέτοιες αντιφάσεις και παραλογισμούς (δικαίωμά σας) που μας θέλουν πρόσφορα ηλίθιους να τα καταπιούμε αμάσητα, αλλά σε αυτό διαφέρουμε. Τι να κάνουμε δηλαδή; Να γίνω εξάπαντος ηλίθιος για να είναι ορθή η θεωρία της σχετικότητας ώστε να δικαιώσει την πίστη σας και για να μην περιγραφεί σαν ηλίθιος (για τη θεωρία της σχετικότητα, τα άλλα του επιτεύγματα δεν με απασχολούν) ο Αϊνστάιν; Ειλικρινά δεν σας κατανοώ.

    2. Παναγιώτης Αδαμάκος - Μαθηματικός
    http://users.sch.gr/padamakos/page2.html ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ

    Διαβάστε να δείτε τι λέει για τον Αϊνστάιν και τον Χίλμπερτ ένας μαθηματικός της δημόσιας εκπαίδευσης - που δεν μπορείτε να τον επιτιμήσετε βέβαια όπως σας φάνηκε εύκολο να κάνετε με μένα - για να μη στέκεστε σε ελόγου μου, επειδή νομίζετε ότι είμαι έτοιμος να παραδώσω τα όπλα μπροστά στις μαθηματικές ή άλλες περί την φυσική γνώσεις σας. Λάθος εκτίμηση έχετε καλέ μου κύριε Ριζόπουλε και ίσως να με θεωρείτε και εμπαθή με τα μαθηματικά. Αυτό το τελευταίο είναι το ακόμα μεγαλύτερο λάθος που κάνετε. Δεν πρωτοτυπώ βάζοντάς τα με τη θεωρία της σχετικότητας, μόνο που εγώ μπορώ να σας αποδείξω π.χ. ότι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι η μέγιστη, ούτε και απόλυτη (αυτό το τελευταίο μέσω του Ζήνωνα του Ελεάτη με το παράδοξο του Αχιλλέα και της χελώνας). Εσείς τι μπορείτε να μου αποδείξετε. Τη γνώμη σας ή την απόφασή σας ότι είναι ορθή η θεωρία της σχετικότητας;
    Συνεχίζεται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 3. Τέλος περί τον Henri Poincaré. Πετάτε ονόματα στην τύχη, που δείχνει προκατάληψη, αλλά δεν εντυπωσιάζομαι ξέρετε. Ίσως να είναι ο Poincaré από τους ελάχιστους που ψηλαφίζουν τον Hilbert με κριτική διάθεση όπως έχουν ΟΛΟΙ κάθε δικαίωμα. Δείτε τι λέει:

    «Την άποψη αυτή για τη θεμελίωση της γεωμετρίας κατά τρόπο γενικό και αφηρημένο από τον David Hilbert, δηλαδή χωρίς άμεση αναφορά στην εμπειρία, υποστηρίζει και ο Henri Poincaré (1854-1912) λέγοντας ότι (βλ. [28, σελ. 161]):
    ... Οι εκφράσεις κείται επί, διέρχεται από, κλπ., δεν προορίζονται να ανακαλέσουν εικόνες· είναι απλώς συνώνυμα της λέξης προσδιορίζω. Οι λέξεις σημείο, ευθεία και επίπεδο αυτές καθ` εαυτές δεν πρέπει να προκαλούν στο πνεύμα καμία αισθητή παράσταση. Θα μπορούσαν αδιαφόρως να αποδίδουν αντικείμενα οποιασδήποτε φύσης, αρκεί να μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε μεταξύ αυτών των αντικειμένων μιαν αντιστοιχία, τέτοια ώστε σε κάθε σύστημα δύο αντικειμένων, που καλούνται σημεία, να αντιστοιχεί ένα από τα αντικείμενα που καλούνται ευθείες, και ένα μόνον.
    ... Τοιουτοτρόπως, ο Κος Hilbert, για να το πούμε έτσι, προσπάθησε να ϑέσει τα αξιώματα σε μία τέτοια μορφή, που να μπορούν να εφαρμοστούν από οποιονδήποτε που δεν θα αντιλαμβανόταν το νόημά τους, γιατί δεν θα είχε δει ποτέ ούτε σημεία, ούτε ευθεία, ούτε επίπεδο.
    ... Θα μπορούμε έτσι να κατασκευάσουμε όλη τη γεωμετρία, δεν θα έλεγα ακριβώς χωρίς να καταλαβαίνουμε τίποτε, αφού θα συλλάβουμε τη λογική αλληλουχία των προτάσεων, αλλά το λιγότερο χωρίς να βλέπουμε τίποτε σ` αυτήν. Θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε τα αξιώματα σε μία λογική μηχανή, για παράδειγμα στο «λογικό πιάνο» του Stanley Jevons, και θα βλέπαμε να βγαίνει απ` αυτό όλη η γεωμετρία.
    (Ευστάθιος Βασιλείου – Γεωμετρία για τη διδακτική – Σελίδα 15)»

    Αυτά που ισχυρίζομαι μπορώ να τα αποδείξω καλέ μου κύριε Ριζόπουλε σε αντίθεση με σας που δεν μπορείτε να υποστηρίξετε ούτε μία ενάντια άποψη απέναντί μου, ούτε στα μαθηματικά (απεδείχθη με επάρκεια νομίζω), ούτε στη φυσική (δυνατόν να αποδειχθεί αν το επιθυμείτε), παρά μόνο αν δεχθούμε σαν αληθές, τις αποφάσεις σας. Λυπάμαι που με αντιλαμβάνεστε σαν εχθρό χωρίς να είμαι.
    Ζητώ για μία ακόμα φορά για το οφ τόπικ (γιατί έχετε δίκιο) αλλά και εγώ σας παρακαλώ να μην κάνετε χαρακτηρισμούς των προθέσεών μου λέγοντας πως ισχυρίζομαι ότι μου καπνίσει! Ότι είναι ενάντιο στις παγιωμένες απόψεις σας δεν συνεπάγεται ότι είναι αυθαίρετο ή εσφαλμένο. Αυτό τουλάχιστον μπορείτε να το κατανοήσετε.
    Λυπάμαι για το ύφος μου που προσπάθησα να το κάνω ανάλογο του δικού σας, διότι ήταν απρόκλητο, ενώ το δικό μου το προκαλέσατε καλέ μου κύριε Ριζόπουλε.
    Υγεία λοιπόν και μη μου θυμώνετε άδικα. Εννοείτε ότι δεν είναι αναγκαία η απάντηση για να μη σας βάλω σε ακόμα δυσκολότερη θέση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή