Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

20 - Ποιος είναι;

Ποιος είναι ο εικονιζόμενος μαθηματικός; Ο τίτλος, βέβαια, του βιβλίου τον προδίδει.

2 σχόλια:

  1. Όχι δηλαδή το "φυρίκι",Σωκράτη; :-) :-)
    Πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα αξιοπερίεργο και ελαφρώς κωμικό μάλλον και σχετικά άγνωστο σχετικά με το θρυλικό Philosophiae Naturalis Principia Mathematica είναι ότι η Royal Society αποφάσισε «να εκδοθεί άμεσα με ευανάγνωστους χαρακτήρες» αλλά το κόστος της έκδοσης αναγκάστηκε να το πληρώσει τελικά από την τσέπη του ο Halley (Χάλεϋ) (ο νονός του γνωστού μας διάσημου κομήτη). Αξιοκατάκριτη "ματζιριά" σίγουρα ,για ένα έργο που έμελλε να αλλάξει τη θέωρηση του φυσικού κόσμου για πάντα! (μέχρι τον Πουανκαρέ,το Μινκόφσκυ και τον Αλβέρτο, τουλάχιστον).
    Η ίδια ,παραδόξως, "οικονομική κατάρα" χτύπησε και ένα μεταγενέστερο "Πρινσίπια".
    Το σημαντικότερο έργο των Ράσελ (B.Russel) και Γουάιτχεντ (A. Whitehead) το θρυλικό Principia Mathematica εκδόθηκε από το Cambridge University Press.
    Επιφανής (αλίμονο!..) εκδοτικός οίκος, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να πληρώσει πάνω από 300 (τριακόσιες) λίρες για έξοδα εκτύπωσης, που αντιστοιχούσε δυστυχώς μόνο στο μισό του προϋπολογισμού κόστους.
    Η Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου (Royal Society (πάλι!) μιλάμε , έτσι;) της οποίας ήταν μέλος ο Ράσελ, δεσμεύτηκε να πληρώσει τις υπόλοιπες τριακόσιες λίρες, αλλά τελικά έδωσε μόνο διακόσιες (σκρουτζαίοι..)! Έτσι οι Ράσελ και Γουάιτχεντ βάλανε τις 100 από την τσέπη τους.
    Μετά από πολλά χρόνια ο Ράσελ. αναφερόμενος στο γεγονός αστειευόταν:
    «Σπουδαία υπόθεση! (Big Deal!) Κερδίσαμε έκαστος μείον πενήντα λίρες για δέκα χρόνια δουλειάς!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή