Translate Whole Page

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ο δεκάλογος της μαθηματικής στοιχειοθεσίας

1. Μη χρησιμοποιείτε τη γραμματοσειρά Comic Sans για να γράψετε το μαθηματικό σας κείμενο. Αυτή η γραμματοσειρά κατασκευάστηκε για να μιμηθεί τη γραφή των αμερικανικών βιβλίων κόμικς και έχει ανεπίσημο χαρακτήρα. Δεν είναι κατάλληλη για μαθηματικό κείμενο και δεν καθιστά το κείμενό σας πιο αρεστό στους μαθητές επειδή “φαίνεται να έχει πλάκα”. Τα κείμενα τυγχάνουν αποδοχής όταν είναι εύληπτα, καλά δομημένα και βοηθούν τους αναγνώστες τους να μάθουν.
2. Αν το κείμενό σας πρόκειται να αναγνωστεί επί της οθόνης τότε προτιμήστε μια sans-serif γραμματοσειρά (όχι την Comic Sans).
3. Αν το κείμενο πρόκειται να εκτυπωθεί τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μια serif γραμματοσειρά.
4. Επιλέξτε διάστιχο 1,5 γραμμής.
5. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μία ομοιογένεια σε όλη την έκταση του κειμένου σας. Αποφασίστε δηλαδή εκ των προτέρων έναν και μόνο τρόπο με τον οποίο θα σημειώνετε τις μεταβλητές, τις συναρτήσεις, τα σύνολα, τα σημεία κλπ.. Σκεφθείτε τη σύγχυση που προκαλεί στον αναγνώστη ένα κείμενο στο οποίο η μεταβλητή x σημειώνεται με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα x, X, χ, ή χ. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την ίδια γραμματοσειρά για να συγγράψετε κείμενο και μαθηματικά. Έχετε κατά νου ότι η ομοιογένεια στο κείμενο βοηθά τον αναγνώστη να επικεντρωθεί στην ουσία αυτών που γράφετε, αφού δεν τον/την αποσπά η προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τους χαρακτήρες που διαβάζει κάθε φορά.
6. Επιλέξτε να μη γίνεται πλήρης στοίχιση του κειμένου, αφού η πλήρης στοίχιση τείνει να μπερδεύει τους μαθητές με δυσλεξία.
7. Προτιμήστε να γράφετε τις μεταβλητές με πλάγιους λατινικούς χαρακτήρες (italics).
8. Προτιμήστε να μην σημειώνετε τις συναρτήσεις με πλάγιους χαρακτήρες.
9. Προβάλλετε τις σημαντικές εξισώσεις στο κείμενο· γράψτε τις σε καινούρια γραμμή με στοίχιση στο κέντρο.
10. Μη γράφετε με μέγεθος γραμματοσειράς μεγαλύτερο από 12.
Πηγή: mathedutech

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου