Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο τέλειος χάρτης

"Θα είναι πάντα δύσκολο/τον Αϊνστάιν να εννοήσουν τα μικροσκοπικά μυαλά μας. / Όποια κι αν είναι του φωτοφράκτη σου η ταχύτητα../ και του φωτοφράκτη η ταχύτητα μπορεί πάντοτε ν'αλλάζει/απ'όποια πλευρά κι αν πέφτει η σκιά, / το φως την ίδια ταχύτητα θα έχει./ Εδώ είναι άλλες οι λέξεις και οι έννοιες /που ξεχαρβαλωμένο σε κάνουν να νοιώθεις. / Η γεωδαισιακή γραμμή τον συντομότερο δρόμο ακολουθεί / από το ένα μέρος σε κοντινό σημείο να βρεθεί./ Κύριε, σ'ετούτη την περίπλοκη σκακιέρα,/ δες οι συντεταγμένες σου πού είναι,/ για να ελέγξεις με τα μαθηματικά / τις θεωρίες σου για το κοντά και το μακριά.
Keki N. Daruwalla (Space-time instruction "The Map-maker" (2002)
"Kάτι ακόμη που μάθαμε στη χώρα σας, είπε ο Μάιν Χερ, είναι το να φτιάχνουμε χάρτες. Εμείς, όμως, προχωρήσαμε πολύ πιο μακριά από εσάς. Κατά τη γνώμη σας, ποια θα ήταν η μεγαλύτερη χρήσιμη κλίμακα σε χάρτη;
- Θα έλεγα ένα στα χίλια, ένα εκατοστό στο χιλιόμετρο.
- Ένα εκατοστό μόνο! αναφώνησε ο Μάιν Χερ. Αυτό το καταφέραμε πολύ γρήγορα. Μετά προσπαθήσαμε τα δέκα μέτρα στο χιλιόμετρο. Η επόμενη ιδέα μας ,όμως, ήταν μεγαλοφυής! Φτιάξαμε πραγματικά έναν χάρτη της χώρας σε κλίμακα ένα χιλιόμετρο προς ένα χιλιόμετρο!
- Τον χρησιμοποιήσατε πολλές φορές; ρώτησα εγώ.
Μέχρι στιγμής δεν τον έχουμε ακόμη ανοίξει, είπε ο Μάιν Χερ. Οι αγρότες είχαν αντιρήσεις. Είπαν ότι ο χάρτης θα σκέπαζε ολόκληρη τη χώρα και θα έκρυβε τον ήλιο! Επίσης, χρησιμοποιούμε την ίδια τη χώρα σαν τον χάρτη του εαυτού της και, σας διαβεβαιώ!, τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά."
Λιούις Κάρολ (Sylvie and Bruno, 1893)

1 σχόλιο:

  1. Δεν είχα σκοπό να το κάνω, αγαπητέ Γιώργο, αλλά αφού με προ(σ)κάλεσες, θα αφήσω και για τον παπα-Κάρολ ένα μικρό σχόλιο:

    Μου αρέσουν γενικώς τα ανήσυχα και τρικυμιώδη πνεύματα, και τέτοιος ήταν νομίζω κι ο Κάρολ. Ασχολήθηκε μάλιστα ιδιαίτερα και με τα μαθηματικά και τους γρίφους και αυτό τον κάνει ακόμα πιο συμπαθή (αφού έχει κάτι από εσένα -:)). Ήταν και άνθρωπος του Θεού, αφού ήταν κληρικός και αγαπούσε πολύ τα παιδιά (λέγεται μάλιστα πως το έκανε και με κάπως ιδιαίτερους τρόπους).

    Δεν έχω εντρυφήσει, ομολογώ, στο σύνολο του έργου του, παρά μόνο στην 'Αλίκη' και στον 'Καθρέφτη' που ανήκουν θα έλεγα στην εγκύκλιο παιδεία κάθε νέου. Το 'Sylvie and Bruno' δεν είναι σίγουρα από τα πιο διαδεδομένα και γνωστά γραπτά του, αλλά αυτό σίγουρα δεν μπορεί αφ' εαυτού να ακυρώσει την αξία του.

    Όσο για τις κλίμακες των χαρτών, εκείνη την εποχή προφανώς δεν ήταν καθόλου μεγαλοφυής η ιδέα ενός χάρτη 1:1, αλλά στη δική μας εποχή, του GoogleEarth και των δορυφορικών τεχνολογιών, όπου μπορεί να έχει κανείς απόλυτη εποπτεία τού χώρου, σε φυσική κλίμακα, η μεγαλοφυής ανοησία του Μάιν Χερ φαντάζει πλέον σαν μεγαλοφυής προφητεία!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή