Το παραπάνω απόσπασμα θα το βρείτε στη σελίδα 7 του βιβλίου που υπάρχει πιο κάτω. Σίγουρα δεν είναι μια "όποια κι όποια" μαθηματική πρόταση. Είναι το διάσημο και αμφιλεγόμενο 5ο (ε') Αίτημα (Αξίωμα) του Ευκλείδη από το Βιβλίο 1 των Στοιχείων. Η "κότα που έκανε τα χρυσά αυγά" που έφτιαξαν την ομελέτα της σύγχρονης επιστήμης. Το: "Από σημείο εκτός ευθείας άγεται μία και μόνη παράλληλος σ'αυτή" που μαθαίνουμε στο σχολειό. Ναι, ο Ευκλείδης ΔΕΝ έγραψε ποτέ αυτό που μαθαίνουμε στο σχολειό. Μαθαίνουμε δηλαδή την απολύτως ισοδύναμη πρόταση, την οποία οφείλουμε στον μαθηματικό Playfair ο οποίος απέδειξε την ισοδυναμία της πρωτότυπης διατύπωσης του Ευκλείδη με τη δεύτερη.
To κείμενο που ακολουθεί δεν είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα "όποιο κι όποιο" κείμενο.
Είναι ίσως το θεμελιώδες και εραλδικό κείμενο του αποκαλούμενου "Δυτικού πολιτισμού", το βιβλίο που αναπαράχθηκε, αντιγράφτηκε και διαδόθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην Ιστορία και αποτέλεσε και αποτελεί έναν θεμελιώδη λίθο στην παγκόσμια εκπαίδευση και σκέψη. Είναι τα "Στοιχεία" του Ευκλείδη.
Το ελληνικό κείμενο είναι το κλασικό του μεγάλου Δανού σοφού, λόγιου και φιλόλογου Χάιμπεργκ (Heiberg), είναι αυτός στη φωτογραφία, του ανθρώπου στο πρόσωπο του οποίου η αρχαία ελληνική παγκόσμια κληρονομιά βρήκε έναν ακούραστο εραστή και εργάτη. Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι αρκετό (και καθόλου υπερβολικό!) να πούμε ότι δεν θα υπήρχε ας πούμε καν Αρχιμήδης(ως επιστημονικό "μέγεθος") χωρίς τον Χάιμπεργκ! Αυτός ανακάλυψε, ταξινόμησε, μελέτησε και αποκρυπτογράφησε τα περισσότερα έργα του μεγάλου Συρακούσιου.
Η μοντέρνα μετάφραση από τα ελληνικά στα αγγλικά ,η κατατοπιστική εισαγωγή και τα λακωνικά σχόλια-σημειώσεις είναι του Ρίτσαρντ Φιτζπάτρικ και στο τέλος υπάρχει και ένα πολύ χρήσιμο ελληνο-αγγλικό γλωσσάρι ορολογίας. Πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη θεωρώ και την παράθεση δίπλα-δίπλα του ελληνικού και αγγλικού κειμένου.
Τα "Στοιχεία" είναι μια προσφορά του eisatopon και του Σωκράτη Ρωμανίδη στους φίλους του ιστολογίου .