Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

▪ Μια εισαγωγή στην αριθμησιμότητα

 Του Δημήτρη Χριστοφίδη 
Πως μπορούμε να συγκρίνουμε δυο σύνολα ως προς το «μέγεθος» τους; Για τα πεπερασμένα σύνολα αυτό είναι εύκολο. Απλά μετράμε τον αριθμό των στοιχείων τους. Για παράδειγμα το σύνολο $Α=\{1,2,3,4\}$ έχει περισσότερα στοιχειά από το σύνολο $Β=\{1,5,6\}$. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το $Α$ έχει μεγαλύτερο «μέγεθος» από το $Β$. Οι δυσκολίες αρχίζουν όταν θέλουμε να συγκρίνουμε άπειρα σύνολα. Για παράδειγμα, πως θα συγκρίνουμε το σύνολο $Ν=\{1,2,3,....\}$  των φυσικών αριθμών, με το σύνολο $S=\{1,4,9,....\}$  των τέλειων τετραγώνων;
Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι έχουν και τα δύο το ίδιο μέγεθος. Παρόλο που αυτή η απάντηση δεν είναι λανθασμένη, η θεωρία του «μεγέθους» στην οποία οδηγεί δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον.
Μια άλλη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι το $Ν$ είναι μεγαλύτερο του $S$ εφ’ όσων το $S$ είναι γνήσιο υποσύνολο του $Ν$. Παρόλο που και αυτή η απάντηση δεν είναι λανθασμένη, ουσιαστικά δεν έχουμε κάνει τίποτα καινούργιο. Απλά αντί να πούμε ότι το $S$ είναι γνήσιο υποσύνολο του $Ν$, είπαμε ότι το $Ν$ «έχει μεγαλύτερο μέγεθος» από το $S$. Αυτή η απάντηση παρουσιάζει και το εξής πρόβλημα: Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε όλα τα σύνολα μεταξύ τους. Για παράδειγμα δεν μπορούμε καν να συγκρίνουμε τα σύνολα $Α$ και $Β$ που ορίσαμε πιο πάνω. Παρόλο λοιπόν που η έννοια του υποσυνόλου είναι αρκετά σημαντική στα μαθηματικά, σίγουρα δεν γενικεύει την έννοια του μεγέθους.
Μπορούμε λοιπόν να δώσουμε κάποια άλλη απάντηση στο αρχικό ερώτημα; Η απάντηση είναι ναι και αυτό έχει γίνει από τον Georg Cantor στα τέλη του 19ου αιώνα.
Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου