Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

▪ Στο μυαλό του Γαλιλαίου

 Συγγραφέας:  Γιώργος Καρουζάκης      
Αρκετά από τα χειρόγραφα του κορυφαίου Ιταλού αστρονόμου, μαθηματικού και φυσικού Galileo Galilei (1564-1642) έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, και όχι μόνο μπορείτε να τα δείτε, αλλά και να τα μελετήσετε με τη ησυχία σας. Είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ιστοσελίδα Galileo Galilei’s Notes on Motion. Τα πολύτιμα χειρόγραφα βρήκαν μια θέση στο διαδίκτυο χάρη στην κοινή πρωτοβουλία τριών σημαντικών ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων, της Κεντρικής Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Ινστιτούτου και Μουσείου της Ιστορίας της Επιστήμης της Φλωρεντίας, καθώς και του Ινστιτούτου για την Ιστορία της Επιστήμης Max Planck, του Βερολίνου.
Στην ιστοσελίδα υπάρχουν έγχρωμες φωτογραφικές αναπαραγωγές υψηλής ανάλυσης 168 σελίδων από τα χειρόγραφα του Γαλιλαίου. Όσοι την επισκέπτονται, παρατηρούν τους προσωπικούς υπολογισμούς του Γαλιλαίου, παραδείγματα από όλες τις αριθμητικές πράξεις, ακόμα και υπολογισμούς τετραγωνικών ριζών, και νιώθουν ότι πλησιάζουν τη σκέψη ενός σπουδαίου και λαμπρού επιστήμονα.
«Μοιάζει σα να έχουμε επισκεφθεί τον Γαλιλαίο στον χώρο της δουλειάς του και να παρατηρούμε την εργασία του, ακριβώς πάνω από τον ώμο του», λέει οTony Phillips, καθηγητής μαθηματικών στο StateUniversity της Νέας Υόρκης. Και συμπληρώνει ότι από μαθηματικής άποψης, αυτή η πρόσβαση επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να θαυμάσουν στην καλύτερή της μορφή την τέχνη του υπολογισμού την περίοδο 1604-1636.
«Στα χέρια του Γαλιλαίου η αριθμητική δείχνει ότι είχε πλησιάσει τη σύγχρονη μορφή της. Οι τρόποι με τους οποίους εκτελεί, για παράδειγμα, τον πολλαπλασιασμό των μεγάλων αριθμών, τις μεγάλες διαιρέσεις και υπολογίζει μια τετραγωνική ρίζα είναι ακριβώς οι ίδιοι που διδάχτηκαν οι μαθητές του 20ου αιώνα. Μια μικρή εξαίρεση εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ την δεκαδική υποδιαστολή και απεικονίζει τους αριθμούς που είναι μικρότεροι από τη μονάδα με κλάσματα. Τέλος, ένα άλλο χαρακτηριστικό της σκέψης του αναγνωρίζεται στη συνήθειά του να κάνει τους περισσότερους υπολογισμούς στο κεφάλι του και να σημειώνει, απλώς, στο χαρτί την ουσία μιας μεγάλης διαδικασίας».
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πηγή: thalesandfriends

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου