Στον Λέοναρντ Όιλερ (Leonhard Euler) αφιερώνει το σημερινό της doodle, η Google. Ο Λέοναρντ Όιλερ γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1707 στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο πατέρας του ήταν ιερέας.
Σε ηλικία μόλις 20 ετών έφυγε από την πατρίδα του για τη Ρωσία, ώστε να σπουδάσει στην Αγία Πετρούπολη.
Σε ηλικία μόλις 20 ετών έφυγε από την πατρίδα του για τη Ρωσία, ώστε να σπουδάσει στην Αγία Πετρούπολη.
Γρήγορα, η ευφυΐα του «κέρδισε» την αυτοκράτειρα Αικατερίνη Α’, η οποία τον προσκάλεσε να δουλέψει για την οργάνωση της Ακαδημίας Επιστημών. Δεν άργησε να διοριστεί καθηγητής της Φυσικής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.
Το 1744 ο Φρειδερίκος ο Β’ της Πρωσίας τον κάλεσε στο Βερολίνο για να αναλάβει διευθυντής του τμήματος μαθηματικών της Ακαδημίας.
Έχει μείνει στην ιστορία η... κόντρα του με έναν από τους διαφωτιστές, τον Ντιντερό. Η Μεγάλη Αικατερίνη κάλεσε τον Λέοναρντ Όιλερ στην αυλή της με στόχο να... αντιμετωπίσει τον αθυρόστομο και άθεο Ντιντερό. Και το έκανε!
«Κύριε, $\frac{a+b^n}{n}=x$, άρα ο Θεός υπάρχει. Απαντήστε!» είπε ο Όιλερ στον Γάλλο, αλλά εκείνος δεν απάντησε ποτέ!
Ο Όιλερ έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς και φυσικούς. Τα σπουδαιότερα έργα του αναφέρονται στη θεωρία της περιστροφής σώματος από σταθερό σημείο αλλά και στην αναλυτική γεωμετρία την οποία και τελειοποίησε.
Ήταν εκείνος που έβαλε στον κόσμο των μαθηματικών και της φυσικής τους συμβολισμούς και τη συντομογραφία. Ήταν ο πρώτος που έκανε χρήση του συμβούλου e για τον προσδιορισμό της βάσης των φυσικών λογαρίθμων.
Υπάρχουν μαθητικοί τύποι που φέρουν το όνομά του όπως: η σταθερά του Όιλερ, ο αριθμός του Όιλερ, (το γνωστό e), οι μεταβλητές, η γραμμή και η εξίσωση του Όιλερ, μεταξύ άλλων.
Ο Όιλερ καθιέρωσε το σύμβολο f(x) για τις συναρτήσεις, ενώ θεωρείται και «πατέρας» του sudoku, αφού ήταν εκείνος που διατύπωσε τους πρώτους κανόνες του παιχνιδιού.
Το έργο του αποτελείται από 75 τόμους, συνολικά 45.000 σελίδες μαθηματικών. Υπάρχουν και 4.000 χειρόγραφα, ανάμεσα στα οποία αλληλογραφία με διάσημους σύγχρονους του μαθηματικούς.
Τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του ήταν τυφλός αλλά δε σταμάτησε να εργάζεται. Από μνήμης και χάρη στην ευφυΐα του, έκανε προφορικά τους υπολογισμούς του, τους οποίους και υπαγόρευε στη γραμματέα του. Την περίοδο που δε μπορούσε να δε, λέγεται ότι παρήγαγε το μισό από το συνολικό του έργο.
Έφυγε από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου του 1783.
Πηγή: newsit
Έλα Χριστέ και παναγιά και άγιοι σώστες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα πόσο άλλο κάτω, στην κλίμακα της αμορφωσιάς και της προχειρότητας θα πέσει αυτό που λέγεται "δημοσιογραφία";
Να ξεκινάς αφιέρωμα στον μέγιστο των μεγίστων και να γράφεις ότι είναι ο εφευρέτης του...Σουντόκου !! :-(
Tόσο δύσκολο είναι να ρωτήσουν κάποιο μαθηματικό να τους πει δυο σωστά πραγματάκια για να γράψουν;
Αμ το άλλο; Αναλυτική Γεωμετρία λέει το σπουδαιότερο έργο του (??) .Την Ανάλυση θα εννοούσαν ,αλλά άμα δουλεύει μετάφραση του Γκούγκλ..."Ήταν εκείνος που έβαλε στον κόσμο των μαθηματικών και της φυσικής τους συμβολισμούς και τη συντομογραφία" (!!??) Κλαυσίγελος πραγματικός...
Eπίσης, όχι η ημετέρα αθλιότης, αλλά οι εγκυρότεροι αναλυτές και ιστορικοί των μαθηματικών όπως ο Dirk J. Struik, στο βιβλίο του "A Concise History of Mathematics" θεωρούν την ιστορία με τον Ντιντερό και την ανοησία που υποτίθεται ήταν η "απόδειξη περί υπάρξεως του Θεου" του Όυλερ, σαν αστικό μύθο (urban legend)στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οπωσδήποτε, βεβαιότητα σε τέτοια θέματα,αν δεν υπάρχει γραπτή έγκυρη πηγή, δεν μπορούμε να έχουμε, αλλά προσωπικά, δεδομένου ότι ο Όϋλερ ήταν ένας ευγενής και αποδεδειγμενα λογικός 'άνθρωπος, και γνωρίζοντας ότι ο Ντιντερό δεν ήταν κανένα παιδάκι, ούτε μαθηματικώς αδαής!, θεωρώ απίθανο να είπε τέτοια ανοησία ,ούτε καν σαν κακής ποιότητας αστείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για να κλείσω τα σχόλιά μου επί του θέματος (αρκετά συγχήστηκα για μια μέρα) το να κάνεις ένα αφιέρωμα στον Όϋλερ και να μην γράφεις κουβέντα για το έργο-θρύλος "Indroductio ad analysin infinitorum" το έργο που κατ'ουσίαν θεμελίωσε την Ανάλυση, εφάμιλο σε σπουδαιότητα με τα "Στοιχεία" του Ευκλείδη και την "Άλγεβρα" του Αλ κουαρίζμι ή έστω ,αφού πρέπει να κάνεις λίγο "μάρκετινγκ εντυπωσιασμού" να μην γράφεις κουβέντα για τον τύπο e^ix=... κλπ και να γράφεις για...Σουντόκου..μπορεί να δείχνει και κάτι άλλο πέρα από παντελή άγνοια μαθηματικών. (αλλά ,ίσως και όχι, η βλακεία ίσως είναι επαρκής εξήγηση, ας μην είμαι συνωμοσιολόγος)
Σωκράτη (και φίλοι αναγνώστες), ζητώ συγγνώμη για την λίγο -υπέρ το δέον ίσως- αυξημένη οξύτητα των προηγούμενων σχολίων μου,αλλά ο Όϋλερ είναι από τις αγαπημένες μου Μορφές στην επιστήμη και είναι κρίμα να παραποιούνται τόσο βάναυσα τα πράγματα. Δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω με θλιψη ,κάτι που πρέπει να ισχύει για όλους μας νομίζω, ότι αν διαβάζουμε τέτοια τερατουργήματα για πράγματα που έχουμε την γνώση για να τα κρίνουμε, φανταστείτε τι διαβάζουμε (και ενίοτε καταπίνουμε "αμάσητο") για άλλα που δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε εκ του ασφαλούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο, έχεις δίκιο...Λάθος μου που την αναδημοσίευσα. Δεν την κατεβάζω, την αφήνω για να μείνουν τα πολύ διδακτικά σου σχόλια...
ΑπάντησηΔιαγραφή