Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

▪ Σάλπιγγα του Γαβριήλ

Η Σάλπιγγα του Γαβριήλ (ή Torricelli's trumpet) είναι ένα σχήμα που επινοήθηκε από τον Εβαντζελίστα Τοριτσέλι και το οποίο έχει άπειρο εμβαδό, αλλά πεπερασμένο όγκο. Η ονομασία του αναφέρεται στη θρησκευτική παράδοση, που θέλει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, να φυσά τη σάλπιγγα που αναγγέλλει την Ημέρα της Κρίσης, συνδέοντας έτσι το άπειρο με το θείο.
File:GabrielHorn.png
Η Σάλπιγγα του Γαβριήλ σχηματίζεται αν πάρουμε τη γραφική παράσταση του $y = \frac{1}{x}$, στο διάστημα $x\geq1$ και περιστρέφοντάς την σε τρεις διαστάσεις, γύρω από τον άξονα των $x$. Η ανακάλυψη έγινε χρησιμοποιώντας την αρχή του Καβαλιέρι και πριν την ανάπτυξη της μαθηματικής ανάλυσης, όμως σήμερα η μαθηματική ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστεί ο όγκος και το εμβαδόν της Σάλπιγγας στο διάστημα από $x = 1$ μέχρι $x = a$, όπου $a > 1$.
Χρησιμοποιώντας ολοκληρωτικό λογισμό, είναι δυνατό να υπολογιστεί ο όγκος $V$ και το εμβαδόν $A$:
$V=π\int^{a}_{1}\frac{1}{x^2}dx=π(1-\frac{1}{a})$
$A=2π\int^{a}_{1}\frac{\sqrt{1+\frac{1}{x^4}}}{x}dx>2π\int^{a}_{1}\frac{\sqrt{1}}{x}dx=2πlna$.
Το $α$ μπορεί να γίνει όσο μεγάλο χρειάζεται, αλλά από την εξίσωση φαίνεται ότι ο όγκος του τμήματος της Σάλπιγγας μεταξύ $x=1$ και $x=a$ ποτέ δεν θα ξεπεράσει το $π$ - όμως, θα πλησιάζει ολοένα το $π$ καθώς το $a$ γίνεται μεγαλύτερο. Ή αλλιώς, με τη μαθηματική ορολογία, λέμε ότι ο όγκος «τείνει στο $π$ όταν το $a$ τείνει στο άπειρο», που σημαίνει ότι ο όγκος της Σάλπιγγας ισούται με  $π$ για μεγάλα $a$. Το παραπάνω μπορεί να γραφεί σε μορφή ορίου:
$\lim_{x\to+\infty}π(1-\frac{1}{a})=π$. 
Όσο για το εμβαδό, τα παραπάνω δείχνουν ότι αυτό είναι μεγαλύτερο από $2π$ φορές το φυσικό λογάριθμο του $a$. Δεν υπάρχει άνω όριο για το φυσικό λογάριθμο του $a$ καθώς αυτό τείνει στο άπειρο. Αυτό σημαίνει, στην περίπτωση που εξετάζουμε, ότι η Σάλπιγγα έχει άπειρη επιφάνεια. Γράφοντας πάλι αυτή τη διαπίστωση σαν όριο:
$\lim_{a\to+\infty}2πlna= +\infty$
Πηγή: wikipedia.com
animation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου