Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

▪Συντεταγμένες Διανύσματος

Έστω $Oxy$ ένα σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο και $\overrightarrow{a}$ ένα διάνυσμα του επιπέδου. Με αρχή το $Ο$ σχεδιάζουμε το διάνυσμα $\overrightarrow{OA}=\overrightarrow{a}$. Αν $A_1$ και $A_2$είναι οι προβολές του $Α$ στους άξονες $x΄x$ και $y΄y$ αντιστοίχως, έχουμε:
$\overrightarrow{OA}=\overrightarrow{OA_1}+\overrightarrow{OA_2}$      (1)
Αν x,y είναι οι συντεταγμένες του $A$, τότε ισχύει $\overrightarrow{OA_1}=x\overrightarrow{i}$  και $\overrightarrow{OA_2}=y\overrightarrow{i}$.  Επομένως η ισότητα (1) γράφεται
$\overrightarrow{a}=x\overrightarrow{i}+y\overrightarrow{j}$.
Αποδείξαμε δηλαδή ότι το  $\overrightarrow{a}$  είναι γραμμικός συνδυασμός των  $\overrightarrow{i}$ και  $\overrightarrow{j}$. 
Στην παραπάνω κατασκευή οι αριθμοί $x$ και $y$ είναι μοναδικοί. Θα αποδείξουμε τώρα ότι και η έκφραση του  $\overrightarrow{a}$ ως γραμμικού συνδυασμού των  $\overrightarrow{i}$ και  $\overrightarrow{j}$ είναι μοναδική.
Πράγματι, έστω ότι ισχύει και
$\overrightarrow{a}=x΄\overrightarrow{i}+y΄\overrightarrow{j}$.
Τότε θα έχουμε
$x\overrightarrow{i}+y\overrightarrow{j}=x΄\overrightarrow{i}+y΄\overrightarrow{j}$
$(x-x΄)\overrightarrow{i}=(y-y΄)\overrightarrow{j}$
Αν υποθέσουμε ότι $x\neq{x΄}$, δηλαδή ότι $x-x΄\neq0$, τότε θα ισχύει
$\overrightarrow{i}=\frac{y΄-y}{x-x΄}\overrightarrow{j}$
Η σχέση αυτή, όμως, δηλώνει ότι $\overrightarrow{i}\parallel{\overrightarrow{j}}$ που είναι άτοπο, αφού τα  $\overrightarrow{i}$ και  $\overrightarrow{j}$ δεν είναι συγγραμμικά. Επομένως $x= x΄$ που συνεπάγεται ότι και $y= y΄$.
Ώστε:
"Κάθε διάνυσμα  $\overrightarrow{a}$  του επιπέδου γράφεται κατά μοναδικό τρόπο στη μορφή 
 $\overrightarrow{a}=x\overrightarrow{i}+y\overrightarrow{j}$".
Τα διανύσματα $x\overrightarrow{i}$ και $y\overrightarrow{j}$ λέγονται συνιστώσες του διανύσματος  $\overrightarrow{a}$  κατά τη διεύθυνση των  $\overrightarrow{i}$ και  $\overrightarrow{j}$ , ενώ οι αριθμοί $x, y$ λέγονται συντεταγμένες του  $\overrightarrow{a}$ στο σύστημα Oxy. Πιο συγκεκριμένα, ο $x$ λέγεται τετμημένη του  $\overrightarrow{a}$  και ο $y$ λέγεται τεταγμένη του  $\overrightarrow{a}$. Από τον τρόπο που ορίστηκαν οι συντεταγμένες ενός διανύσματος προκύπτει ότι:
"Δύο διανύσματα είναι ίσα αν και μόνο αν οι αντίστοιχες συντεταγμένες τους είναι ίσες".
Καθένα από τα ίσα διανύσματα με τετμημένη $x$ και τεταγμένη $y$, θα το συμβολίζουμε με το διατεταγμένο ζεύγος $(x, y)$.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου