Τον Οκτώβριο του 2004 κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος του περιοδικού «Απολλώνιος», που εκδίδει το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Στις προτεινόμενες ασκήσεις της σελίδας 211 αναφερόταν:
Β129. Δίνεται τετράπλευρο ΑΒΓΔ εγγεγραμμένο σε κύκλο. Αν Ε είναι το σημείο τομής των διαγωνίων του, να αποδειχθεί ότι οι ευθείες Euler των τριγώνων ΕΑΒ, ΕΒΓ, ΕΓΔ και ΕΔΑ διέρχονται από το ίδιο σημείο.
ΣΧΟΛΙΟ:
Διερευνώντας το αν η παραπάνω πρόταση είναι νέα, ο αρχιτέκτονας Κώστας Βήττας από την Αθήνα μας πληροφόρησε ότι ο ίδιος ανακάλυψε την πρόταση πριν ένα χρόνο και μας έστειλε την απόδειξή της. Τον ευχαριστούμε πολύ.
Διερευνώντας το αν η παραπάνω πρόταση είναι νέα, ο αρχιτέκτονας Κώστας Βήττας από την Αθήνα μας πληροφόρησε ότι ο ίδιος ανακάλυψε την πρόταση πριν ένα χρόνο και μας έστειλε την απόδειξή της. Τον ευχαριστούμε πολύ.
Η απόδειξη του κ. Βήττα μαζί με την επιστολή του προς το περιοδικό μας, δημοσιεύθηκαν στο 5ο τεύχος του «Απολλώνιου», που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2007.
Το θεώρημα προτάθηκε από τον κ. Κ. Βήττα στο forum “mathlinks.ro”, έχει αναγνωριστεί επίσημα ως γεωμετρικό θεώρημα και λέγεται «Θεώρημα Βήττα».
Με το θεώρημα αυτό ασχολείται ο καθηγητής Nguyen Minh Ha (Hanoi University of Education, Hanoi, Vietnam) στην εργασία του «A proof of Vittas’ Theorem and its converse», που δημοσιεύθηκε στο νέο ηλεκτρονικό περιοδικό Journal of Classical Geometry (vol1, 2012, pp. 32-39).
Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την επιστημονική μας κοινότητα. Στον ιστότοπο mathematica.gr έχει γραφεί πλήθος σχετικών σχολίων. Είναι άξιο επισήμανσης ότι ο κ. Κώστας Βήττας στις 15 Ιανουαρίου 2012 μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
«Τα εύσημα της ανακάλυψης του θεωρήματος αυτού, ανήκουν εξίσου στον δυνατό γεωμέτρη και αγαπητό μου φίλο Νίκο Ιωσηφίδη, που ζει και δημιουργεί στη Βέροια, γιατί για μένα τουλάχιστον, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι το ανακάλυψε ανεξάρτητα και δεν έχει καμιά σημασία το ότι ανακαλύφθηκε απ' αυτόν σε ύστερο χρόνο….».
Το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας:
- συγχαίρει θερμά τόσο τον κ. Κώστα Βήττα, όσο και τον κ. Νίκο Ιωσηφίδη για το επιστημονικό τους έργο
- θεωρεί ελάχιστη υποχρέωσή του να δημοσιοποιήσει τα παραπάνω στην τοπική κοινωνία
- αισθάνεται περήφανο γιατί το περιοδικό «Απολλώνιος», που εκδίδει (σε ένα περίπου μήνα θα κυκλοφορήσει το επόμενο τεύχος του), απέδειξε για άλλη μια φορά την υψηλή του στάθμη.
Πηγή: emeimathias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου