36 αξιωματικοί από έξι διαφορετικές χώρες και οι οποίοι έχουν έξι διαφορετικούς βαθμούς στην ιεραρχία, πρόκειται να τοποθετηθούν σε τιμητική παράταξη σε 6-αδες.
Είναι δυνατόν να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε σε κάθε οριζόντια και κάθετη γραμμή να υπάρχουν έξι αξιωματικοί από κάθε βαθμό και από κάθε χώρα?
Το πρόβλημα το διατύπωσε ο Euler, το 1782.
Α1 Β2 Γ3 Δ4 Ε5 Ζ6
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ2 Γ3 Δ4 Ε5 Ζ6 Α1
Γ3 Δ4 Ε5 Ζ6 Α1 Β2
Δ4 Ε5 Ζ6 Α1 Β2 Γ3
Ε5 Ζ6 Α1 Β2 Γ3 Δ4
Ζ6 Α1 Β2 Γ3 Δ4 Ε5
Επειδή κι εγώ βρήκα την ίδια λύση όπως ο Μανώλης, με την πρώτη προσπάθεια και με χαρακτηριστική ευκολία, μου έκανε εντύπωση που διάβασα ότι για αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει λύση. Ο Όιλερ θα ήταν γελοίο να μην είχε βρει αυτή τη λύση. Μήπως εννοούν κάτι άλλο;
ΔιαγραφήΕΓΩ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΑΚΟΥΣΑ ΤΟ "ΠΡΟΒΛΗΜΑ" ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ ΟΠΩΣ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΥΘΕΙ. ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΟΥΝ? ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ? ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΕΛΟΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΥΣΗ Ο ΟΙΛΕΡ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου ζητάει να επανατοποθετήσεις 36 άτομα από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικούς βαθμούς. Εσύ χρησιμοποιείς για παράδειγμα το Ζ6 έξι φορές, χωρίς να αναφέρεις καθόλου τα Ζ1,Ζ2,Ζ3,Ζ4 και Ζ5. Όμοια έχεις πράξει και με τα άλλα γράμματα. Ουσιαστικά τοποθετείς τον ίδιο άνθρωπο 6 φορές. Εκεί βρίσκεται το λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφή