Το παλαιότερο γνωστό μαθηματικό παζλ στον κόσμο είναι γνωστό ως Στομάχιον του Αρχιμληδη. Αυτό το παζλ βρέθηκε στο χειρόγραφο που ονομάζεται Αρχιμήδης Παλίμψηστος. Στην πραγματικότητα, η ανακάλυψη της ύπαρξης αυτού του παζλ ήταν μια σύμπτωση.
Κι αυτό γιατί αυτό το χειρόγραφο που έγραψε ο Αρχιμήδης επαναχρησιμοποιήθηκε ως προσευχήριο τον 13ο αιώνα. Χρόνια επίπονης εργασίας από τους επιστήμονες για την αποκάλυψη ενός χειρογράφου που ήταν κρυμμένο για σχεδόν χίλια χρόνια μας έκανε να ανακαλύψουμε την ύπαρξη αυτού του παζλ.
Η ελληνική προέλευση της λέξης Stomachion του Αρχιμήδη. Το παζλ είναι στην πραγματικότητα ένα παζλ που αποτελείται από 14 κομμάτια.
Τι συνέβη με το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη
Ίσως αναρωτιέστε τι σχέση έχουν ένα βιβλίο προσευχής και ένας κύλινδρος του Αρχιμήδη. Ωστόσο, δεδομένου ότι η περγαμηνή ήταν εξαιρετικά ακριβή εκείνη την εποχή, αυτή ήταν μια κοινή πρακτική. Palimpsest σημαίνει μια σελίδα χειρογράφου που προετοιμάζεται για επαναχρησιμοποίηση με απόξεση ή διαγραφή του κειμένου. Για να προετοιμαστεί ένα παλίμψηστο, έπρεπε να αφαιρεθούν οι σελίδες του βιβλίου και να καθαριστούν τα γραπτά. Στη συνέχεια, χωρίστηκε στη μέση και στρώθηκε στο πλάι για να δημιουργηθούν οι σελίδες ενός νέου βιβλίου.
Η σημασία των χειρογράφων του Αρχιμήδη είχε την ίδια μοίρα γιατί δεν ήταν κατανοητά εκείνη την εποχή. Για να αποκτήσουν καθαρές σελίδες περγαμηνής, χριστιανοί μοναχοί τεμάχισαν το αρχικό χειρόγραφο του Αρχιμήδη, το έπλυναν και στη συνέχεια το κάλυψαν με θρησκευτικά κείμενα. Αργότερα, αυτό το βιβλίο προσευχής πήρε τη θέση του στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού Mar Saba κοντά στην Ιερουσαλήμ.
Ο Constantine Tischendorf
Ο Γερμανός ερευνητής Constantine Tischendorf, ο οποίος υποψιαζόταν ότι το υποκείμενο του παλίμψηστου που χρησιμοποιήθηκε ως βιβλίο προσευχής στο μοναστήρι ήταν ένα τεχνικό έργο, έβγαλε μια σελίδα από αυτό το βιβλίο το 1846 για να το εξετάσουν ειδικοί στην Ευρώπη.
Αυτή η σελίδα φυλάσσεται τώρα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Το βιβλίο θα ανακαλυφθεί ξανά στην Κωνσταντινούπολη το 1906 από τον Δανό μελετητή του Αρχιμήδη Johan Ludwig Heiberg. Ωστόσο, επειδή τα κείμενα ήταν χαραγμένα, μπορούσε να τα διαβάσει μόνο εν μέρει.
Λίγο αφότου ο Χάιμπεργκ διάβασε το παλίμψηστο, τελείωσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένας αξιωματούχος, που πιστεύουμε ότι εκμεταλλεύτηκε την αναταραχή σε αυτές τις δύσκολες μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έκλεψε αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη και το πούλησε στη Marie Louis Sirieix, μια Γαλλίδα περιηγήτρια και επιχειρηματία. Στη συνέχεια, αυτός ο κύλινδρος εξαφανίστηκε από το 1920 έως το 1998.
Το 1998, το βιβλίο δημοπρατήθηκε για 2 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ανώνυμο. Αγοραστής; επέτρεψε να συντηρηθεί, να φωτογραφηθεί και να εκτεθεί ο κύλινδρος στη Γκαλερί Τέχνης Walters στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.
Τεχνολογίες άγνωστες στην εποχή του Χάιμπεργκ, δηλαδή το υπέρυθρο φως και η ψηφιακή φωτογραφία, επέτρεπαν την ανάγνωση κάτω από τις ενότητες του βιβλίου προσευχής. Αυτό επέτρεψε να ληφθούν περισσότερες πληροφορίες για τα κείμενα και τα διαγράμματα του Αρχιμήδη.
Ποιος σκοπός ήταν το στομάχι, το παλαιότερο παζλ του κόσμου;
Αυτή η περγαμηνή, που καταστράφηκε λόγω διαγραφής, ξυσίματος, κοπής και γραμμένων κειμένων από πάνω, είναι σήμερα γνωστή ως Παλιμψέτα του Αρχιμήδη. Αυτό το χειρόγραφο περιέχει επίσης τη μοναδική γνωστή πραγματεία για τη «Μέθοδο των Μηχανικών Θεωριών» του Αρχιμήδη.
Αυτό που πραγματικά ενθουσίασε και εξέπληξε τους μαθηματικούς ήταν ότι μετά την αποκρυπτογράφηση αυτού του χειρογράφου, ο Αρχιμήδης, που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ., σκέφτηκε την έννοια του πραγματικού απείρου ανάμεσα στα έργα του. Αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ήταν πράγματι μαθηματικός πολύ μπροστά από την εποχή του.
Μια σελίδα από το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη . Το κείμενο του βιβλίου προσευχής φαίνεται από πάνω προς τα κάτω. Το αρχικό χειρόγραφο του Αρχιμήδη φαίνεται ως αχνό κείμενο....
Το παλαιότερο μαθηματικό παζλ του κόσμου, το οποίο είναι το θέμα του άρθρου μας, βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες αυτού του βιβλίου. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των γεγονότων που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν μπορούμε να δούμε το πρωτότυπο αυτού του παζλ με γυμνό μάτι σήμερα. Απαιτούνται τεχνικές απεικόνισης υπεριώδους φωτός και υπολογιστή για να αποκαλυφθεί το κρυμμένο μαθηματικό διαμάντι.
Είναι άγνωστο πώς ακριβώς θα γίνει το παιχνίδι. Με βάση όσα έγραψε ο Αρχιμήδης αλλού, πιστεύεται ότι ρώτησε πόσα διαφορετικά τετράγωνα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας όλα τα κομμάτια του τάγκραμ.
Το παζλ αποτελείται από 14 κομμάτια ξύλου τοποθετημένα μέσα σε ένα τετράγωνο. Ο στόχος του Stomachion ήταν να προσδιορίσει με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα μπορούσαν να συνδυαστούν δεκατέσσερα κομμάτια παζλ για να φτιάξουν ένα τετράγωνο. Το 2003, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 17.152 πιθανοί τρόποι, για να λύσουν το παζλ.
Κανείς δεν ξέρει αν ο Αρχιμήδης εξέτασε το εύρος των πιθανών απαντήσεων. Αλλά αυτό που σχεδόν σίγουρα συνειδητοποιεί είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να λυθεί αυτό. Αλλά δυστυχώς δεν είχε πρόσβαση σε σύγχρονους υπολογιστές για να βοηθήσει με αυτόν τον υπολογισμό.
Πηγές και περαιτέρω ανάγνωση:
Johan Ludvig Heiberg
Prof. Ο Δρ. Ali Sinan Sertöz; Το χαμένο βιβλίο του Αρχιμήδη.
Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη: Ανάκτηση των χαμένων μαθηματικών του Αρχιμήδη.
The Stomachion – Το παλαιότερο παζλ στον κόσμο.
Ο Αρχιμήδης Παλίμψηστος αποκαλύπτει ιδέες αιώνες μπροστά από την εποχή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου