Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

«Those, who love God, all things must serve to its best manner»

Ο Bernhard Riemann υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς όλων των εποχών. Οι συνεισφορές του εκτείνονται από την Άλγεβρα μέχρι την Ανάλυση, από τη μη Ευκλείδεια Γεωμετρία έως την Τοπολογία. 

Μετά τη λύση του Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά, η Υπόθεση του Riemann για την κατανομή των πρώτων αριθμών αποτελεί το τελευταίο μεγάλο ανοιχτό μαθηματικό πρόβλημα του 19ου αιώνα.

Ο Riemann πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ιταλία, προσπαθώντας να αναρρώσει από τη φυματίωση. Απεβίωσε στη Σελάσκα, κοντά στη λίμνη Ματζόρε, υπό τη φροντίδα της συζύγου του. Όπως και οι Galois και Abel, πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία. Ποιος ξέρει ποιες ακόμα σημαντικές ανακαλύψεις θα μπορούσε να είχε κάνει αυτό το λαμπρό μυαλό; Η τελευταία του κατοικία είναι στο προαύλιο της εκκλησίας του Biganzolo, στην ενορία Selasca, όπου στην ταφόπλακά του αναγράφεται:

Εδώ αναπαύεται εν Θεώ
Georg Friedrich Bernhard Riemann
Καθηγητής στο Γκότινγκεν
Γεννήθηκε στο Breselenz, 17 Σεπτεμβρίου 1826
Πέθανε στη Σελάσκα, 20 Ιουλίου 1866

Στο μνήμα του είναι χαραγμένη μια φράση από την προς Ρωμαίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου (Ρωμ. 8,28):
"Οἴδαμεν δὲ ὅτι τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν, τοῖς κατὰ πρόθεσιν κλητοῖς οὖσιν."

(Μετάφραση: «Γνωρίζουμε πως όλα τα πράγματα συντελούν στο καλό για εκείνους που αγαπούν τον Θεό»).

Δυστυχώς, ο τάφος του Riemann δεν σώζεται πλέον, καθώς καταστράφηκε. Ωστόσο, η επιγραφή διασώθηκε και τοποθετήθηκε σε κοντινό τοίχο, για να θυμίζει τη μνήμη του μεγάλου μαθηματικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου