Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Σκάκι τριών παικτών

Το σκάκι τριών ατόμων εφευρέθηκε από τον Robert Zubrin το $1972$. Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την κλασική παρτίδα σκακιού γύρω μας, και μπορεί να πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο ένα είδος σκακιού. 
Ωστόσο, μια μελέτη που διεξήχθη το $2007$ αποκάλυψε ότι υπάρχουν περισσότερες από $2000$ παραλλαγές παιχνιδιού σκακιού. Έτσι, αυτό το σκάκι τριών παικτών είναι μόνο μία από τις πολλές παραλλαγές τριών παικτών.
Το εξαγωνικό σκάκι του Gliński, που αναπτύχθηκε από τον Władysław Gliński (1936), ήταν για ένα διάστημα πολύ δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη. Είναι γνωστό ότι έχει μισό εκατομμύριο παίκτες.

Αυτό το παιχνίδι για τρεις παίκτες είναι ουσιαστικά παρόμοιο με το κλασικό παιχνίδι σκακιού όπου το τρίτο άτομο συμμετέχει στο παιχνίδι. Αλλά σε παραλλαγές σκακιού για τρεις παίκτες, οι παίκτες χρησιμοποιούν έναν μη τυποποιημένο πίνακα. Αυτός ο πίνακας έχει συνήθως σχήμα εξάγωνου, αλλά υπάρχουν και άλλα σχήματα.

Η κίνηση των κομματιών είναι ίδια με τις κινήσεις στην κλασική παρτίδα σκακιού. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα σχήματα στο έδαφος δεν είναι τετράγωνα. Ενώ υπάρχουν 64 τετράγωνα στην κλασική σκακιέρα, υπάρχουν 96 τετράγωνα στο σκάκι τριών ατόμων. Επομένως, μια κίνηση που κάνετε στον πίνακα θα σας αναγκάσει να κινηθείτε με καμπύλο τρόπο και όχι γραμμικά.

Τα κελιά στον αγωνιστικό χώρο είναι συνήθως εξαγωνικά ή τετράπλευρα, αλλά όχι τετράγωνα. Ορισμένες εκδόσεις χρησιμοποιούν ακόμη και τριγωνικά κελιά.

Τι είδους παιχνίδι είναι το Σκάκι Τριών Παικτών;

Φυσικά, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που έρχεται στο μυαλό του είναι πώς θα τελειώσει το παιχνίδι, ποιος θα νικήσει; Γιατί σε μια παρτίδα σκακιού δύο ατόμων, όταν ο ένας από τους παίκτες κάνει ματ τον άλλον, το παιχνίδι τελειώνει. Πώς όμως θα συμβεί αυτό σε μια παρτίδα σκακιού τριών παικτών; Ειλικρινά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό το παιχνίδι είναι πραγματικά μπερδεμένο και δύσκολο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι αυτό το παιχνίδι τελειώνει όταν ο ένας παίκτης κάνει ματ τον άλλον. Ο νικητής θεωρείται πρώτος, ο χαμένος θεωρείται τελευταίος και ο άλλος παίκτης δεύτερος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο παιχνίδι είναι με ποιον θα πολεμήσετε. Γιατί κάθε παίκτης πρέπει να πάρει αμυντικά μέτρα απέναντι στους άλλους δύο παίκτες. 

Πόσο δίκαιο είναι το σκάκι με τρεις παίκτες; Τελικά, δύο παίκτες δεν μπορούν να ενωθούν εναντίον ενός τρίτου παίκτη για να τον νικήσουν; Θεωρητικά ναι. Είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσεις δίκαια παραλλαγές σκακιού. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Ρώσος σκακιστής Ilshat Tagiev εισήγαγε τον «κανόνα της ουδετερότητας» σε αυτό το παιχνίδι. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, όποιος δέχεται επίθεση από έναν παίκτη που βλέπει ως αντίπαλο μπορεί να επιτεθεί σε αυτό το άτομο. 

Κανόνες εν συντομία

Υπάρχουν τρεις παίκτες, όλοι είναι εναντίον όλων των άλλων. Σειρά κίνησης: Λευκό, κόκκινο, μαύρο. (Μπορεί επίσης να είναι διαφορετικών χρωμάτων.) Το παιχνίδι τελειώνει όταν κάποιος έχει ματ: αυτός που κάνει ματ κερδίζει (1 πόντος), αυτός που κάνει ματ χάνει (0 πόντοι) και ο τρίτος παίκτης παίρνει 1/2 πόντο.

Η σειρά παιχνιδιού είναι δεξιόστροφα γύρω από το ταμπλό. Τα πιόνια κινούνται όσο το δυνατόν περισσότερο όπως στο τυπικό σκάκι. Τα κομμάτια σε κάθε τρίτο του ταμπλό (πεδίο $4×8$) κινούνται όπως στο τυπικό σκάκι. Τα πιόνια μπορούν να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σε κάθετες ή οριζόντιες γραμμές. Στο κέντρο του πίνακα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες λεπτομερείς για κάθε κομμάτι. Σε αυτήν την παραλλαγή που σχεδιάστηκε από τον Zubrin, το παιχνίδι δεν τελειώνει όταν απειλείται ένας βασιλιάς. Ο τελευταίος βασιλιάς που παραμένει στο παιχνίδι κερδίζει το παιχνίδι.

Η εισαγωγή ενός τρίτου παίκτη στο παιχνίδι αλλάζει δραστικά το στυλ παιχνιδιού, ακόμα κι αν χρησιμοποιούνται τυπικά κομμάτια. Πολλά ανοίγματα σκακιού δεν λειτουργούν λόγω του διευρυμένου ταμπλό και του τρίτου παίκτη. Κάθε παίκτης πρέπει να σκεφτεί δύο φορές μπροστά. Πρέπει δηλαδή να προσπαθήσει να προβλέψει τις κινήσεις και των δύο αντιπάλων.

Επιπλέον, σε κάθε κίνηση, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη την τακτική κατάσταση μεταξύ των άλλων δύο παικτών. Είναι αδύνατο να μεταφέρουμε τις λεπτομέρειες των κανόνων του παιχνιδιού εδώ. Ωστόσο, αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να διαβάσετε τους σχετικές πηγές στο διαδίκτυο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε με έναν πίνακα και δύο φίλους. Υπάρχουν επίσης διαδικτυακές εκδόσεις που μπορείτε να παίξετε δωρεάν. Καλή επιτυχία σε όσους ενδιαφέρονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου