Του Ευάγγελου Σπανδάγου
Ο Μέγας Αλέξανδρος (356 - 323 π.Χ.) κατά τα νηπιακά και παιδικά του χρόνια είχε ως δασκάλους τη μητέρα τον Ολυμπιάδα. τον θείο του Λεωνίδα τον Μολοσσό και τον Λυσίμαχο τον Ακαρνανέα. Σύμφωνα με τους δασκάλους του είχε μεγάλη αντίληψη και γενικά μεγάλα πνευματικά προσόντα.
Αναφέρεται από διάφορους ιστορικούς ένα πρόβλημα, το οποίο έλυσε σε ηλικία 6 ετών:
«Αριθμών διψήφιον λα' γράψον τό πλήθος έξ έξ γ'», δηλαδή «Να γράψεις τον αριθμό 31 με 6 τριάρια»
Η απάντηση ήταν
Οι διάφορες διαπιστώσεις για τη μεγαλοφυΐα του Αλέξανδρου συνετέλεσαν, ώστε να αποφασίσει ο πατέρας του να του δώσει μια μόρφωση ανωτέρου επιπέδου με δασκάλούς με μεγάλο επίπεδο μόρφωσης και με έντονη πνευματική δημιουργία.
Το έτος λοιπόν 342 π.Χ., όταν ο Αλέξανδρος ήταν 13 ετών, ο Φίλιππος ο Ι', κάλεσε τον μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη (384 - 323 π.Χ.) να αναλάβει την εκπαίδευσή του. Ο Αριστοτέλης δέχτηκε την πρόσκληση και το ίδιο έτος ανέλαβε την εκπαίδευση του διαδόχου του Μακεδονικού θρόνου και 10 περίπου παιδικών φίλων του.
Σύμφωνα με τον ιστορικό των Μαθηματικών και της Αστρονομίας Εύδημο τον Ρόδιο (4ώ π.Χ. αιώνας), μετά τα πρώτα μαθήματα ο Αριστοτέλης εισηγήθηκε στον βασιλιά Φίλιππο να προσλάβει ως καθηγητή των Μαθηματικών και της Αστρονομίας τον διακεκριμένο μαθηματικό Μέναιχμο (375 - 300 π.Χ.), φίλο και συμφοιτητή του Αριστοτέλους στην Ακαδημία του Πλάτωνος και μετέπειτα καθηγητή σ' αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου