Translate Whole Page to Read and Solve

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Μαθητής Γυμνασίου αναβίωσε ένα από τα πιο θρυλικά όπλα του Αρχιμήδη - Debate 2.200 ετών για το εάν όντως υπήρξε

Η θρυλική πολιορκία των Συρακουσών κατά την οποία οι Ρωμαίοι πολέμησαν τους Έλληνες της Σικελίας οι οποίοι αμύνθηκαν χάρη στις πρωτοποριακές εφευρέσεις του Αρχιμήδη, μάγεψε έναν 13χρονο που κατάφερε να δημιουργήσει μία μίνι ρέπλικα του μηχανισμού με τα κάτοπτρα που έκαιγαν τα ρωμαϊκά πλοία.
Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Business Insider, ο Brenden Sener, από τον Καναδά, σχεδίασε ένα έργο επιστημονικής έκθεσης για να δει αν ένα τέτοιο κατόρθωμα σαν και αυτό που αποδίδεται στον Αρχιμήδη ήταν δυνατό με μια μικρογραφία της… φονικής ακτίνας. Φυσικά ο ίδιος δεν προσπάθησε να βάλει φωτιά σε οτιδήποτε, αλλά να διαπιστώσει ότι η διάταξή του -που περιλάμβανε θερμικές λάμπες και καθρέφτες- αύξησε σημαντικά τη θερμοκρασία του στόχου.
Ο Brenden Sener κέρδισε πολλά βραβεία για το έργο του 
για την επιστημονική έκθεση που αναπαριστούσε 
την ακτίνα θανάτου του Αρχιμήδη
Με βάση τα αποτελέσματα του έργου του, ο 13χρονος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Αρχιμήδης μπορεί να είχε όμτως επιτύχει κάτι τέτοιο, αφού ιστορικά δεν έχει αποδειχθεί πως ο συγκεκριμένος μηχανισμός υπήρξε, αλλά αποδίδεται στον Αρχιμήδη ως μία εφεύρεση η οποία κινείται μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. «Αν ήταν σε μεγαλύτερη κλίμακα και με μια αρκετά ισχυρή πηγή θερμότητας, θα ήταν σίγουρα εφικτό», δήλωσε στο 13χρονος στο Business Insider.

Ο Sener άρχισε να ενδιαφέρεται για πρώτη φορά για τον διάσημο Έλληνα μαθηματικό αφού είδε τον κοχλία του Αρχιμήδη σε ένα ντοκιμαντέρ. Έκανε ένα προηγούμενο έργο για επιστημονική έκθεση βασισμένο σε αυτή τη συσκευή, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στην άρδευση. «Λόγω του ότι ο Αρχιμήδης ήταν ένας τόσο καταπληκτικός εφευρέτης, αποφάσισα να ερευνήσω περισσότερες από τις εφευρέσεις του», δήλωσε. Τότε ήταν που βρήκε τη λεγόμενη φονική ακτίνα.

Στο αναβαθμισμένο μοντέλο του, ο 13χρονος μαθητής χρησιμοποίησε λάμπες θέρμανσης για να αναπαραστήσει τον ήλιο. Μικροί κοίλοι καθρέφτες αντανακλούσαν το φως σε ένα κομμάτι χαρτόνι με ένα "Χ" που σηματοδοτούσε τον στόχο. «Ήταν απλώς μια μικρότερη εκδοχή του όσο πιο κοντά μπορούσα να το φέρω στην πραγματική ζωή», είπε. Ένα υπέρυθρο θερμόμετρο μετρούσε την αύξηση της θερμοκρασίας κάθε φορά που ο Sener πρόσθετε έναν καθρέφτη. Με μια λάμπα 100 Watt, ο πρώτος καθρέφτης ζέστανε το στόχο κατά περίπου 46 βαθμούς Φαρενάιτ. Η προσθήκη ενός δεύτερου και ενός τρίτου καθρέφτη αύξησε τη θερμοκρασία κατά 38 έως 40 βαθμούς, ενώ ο τέταρτος καθρέφτης την αύξησε κατά 50 βαθμούς στους 128 βαθμούς Φαρενάιτ.
Το στήσιμο του Brenden Sener για την 
εργασία του στην επιστημονική έκθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου