Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Terence Tao: Ο πιο εξαιρετικός μαθηματικός της εποχής του

Ένας μαθηματικός μπορεί να είναι γνώστης σε πολλούς τομείς των μαθηματικών, αλλά ο Terence Tao ενδιαφέρεται να ερευνήσει και να διδάξει πολλά διαφορετικά πεδία ταυτόχρονα: Αρμονική Ανάλυση, Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις, Θεωρία Αριθμών, Αλγεβρική Συνδυαστική, Φράκταλ Γεωμετρία...
Ο καθηγητής Terence Tao (γεννημένος το 1975) δίνει διαλέξεις στο UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες).
Σε κάθε τομέα έκανε σημαντικές εφευρέσεις και συνεισφορές. Πολλοί μαθηματικοί συμφωνούν ότι αυτός είναι ο καλύτερος μαθηματικός της εποχής του.

Ο Terence Tao είναι ένας ευγενικός, ταπεινός μαθηματικός που του αρέσει να δουλεύει με συναδέλφους. Ενδιαφερόταν πολύ για τη διδασκαλία και τη διάδοση των Μαθηματικών στο κοινό και εργαζόταν κανονικά, χωρίς να δείχνει ασυνήθιστα σημάδια όπως πολλά άλλα θαύματα ή ιδιοφυΐες.

Το ταλέντο ρέει στις φλέβες

Ο πατέρας του Terence Tao είναι ο Billy Tao, με καταγωγή από τη Σαγκάη (Κίνα), που αποφοίτησε ως γιατρός (ειδικευμένος στην παιδιατρική) στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Η μητέρα της είναι η Leung Wai-lan, κοινώς γνωστή ως Grace, με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ και αποφοίτησε με πτυχίο στα Μαθηματικά και τη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν ενώ ήταν στο κολέγιο. Το 1972 μετανάστευσαν στην Αυστραλία για να ζήσουν. Ο Τέρενς Τάο γεννήθηκε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας το 1975. Ο Τέρενς έχει δύο μικρότερα αδέρφια που ονομάζονται Νάιτζελ και Τρέβορ.

Μια μέρα, οι γονείς του Τέρενς έμειναν έκπληκτοι βλέποντας τον γιο τους που δεν ήταν ακόμη 2 ετών να διδάσκει ένα άλλο 5χρονο παιδί να διαβάζει και να γράφει αριθμούς. Οι παππούδες και γιαγιάδες ρώτησαν ποιος και πότε τα δίδαξε στο παιδί τους αυτά τα πράγματα.Ο Τέρενς απάντησε ότι το έμαθε βλέποντας το Sesame Street στην τηλεόραση.

Το ταξίδι αυτού του παιδιού θαύματος είναι απίστευτο. Με τη βοήθεια των γονιών του και των γύρω παιδαγωγών, οι ικανότητες του μικρού Τέρενς αναπτύχθηκαν γρήγορα. Υποστηρίζουν χωρίς να κλείνονται στο αγόρι, παρέχουν τα μέσα για μάθηση που αναπτύσσουν την προσωπικότητα και τα ταλέντα του αγοριού με ισορροπημένο τρόπο.
Ο Paul Erdös (1913 - 1996), διάσημος Ούγγρος μαθηματικός, διαβάζει το έργο του Terence Tao πριν δώσει μια ανταμοιβή 500 USD στον Terence Tao (10 ετών). Ήταν ο Paul Erdös που έγραψε μια συστατική επιστολή για τον Terence Tao στην επιτροπή επιλογής διδακτορικών φοιτητών του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Στην επιστολή υπήρχε μια πρόταση: «Πιστεύω ακράδαντα ότι στα επόμενα χρόνια αυτός ο μαθητής θα γίνει ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς στον κόσμο». Και ο Erdös δεν είχε άδικο.
Η εκπαίδευση του Τέρενς ήταν αρκετά ευέλικτη, ανάλογα με τις ικανότητές του και τα μαθήματα που προτιμούσε. Υπάρχουν μαθήματα που παρακολουθεί στην ίδια τάξη, υπάρχουν μαθήματα που είναι διατεταγμένα σε ένα επίπεδο, ειδικά Μαθηματικά τακτοποιούνται σε δύο ή τρία επίπεδα. Οι παιδαγωγοί δημιούργησαν άνεση για την ικανότητα του αγοριού να αναπτυχθεί, χωρίς να περιορίζουν, να εξαναγκάζουν ή να πιέζουν. Προσπαθούν να διατηρήσουν την ανάπτυξη με αρμονικό τρόπο, κάνοντας το αγόρι να αναπτυχθεί ολοκληρωμένα, να αγαπήσει το αντικείμενο και να αγαπήσει να εργάζεται και να συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους γύρω του.

Σε ηλικία 8 ετών, στο SAT (Scholastic Assessment Test) - μια εξέταση για τη μέτρηση του επιπέδου των μαθητών που εισέρχονται σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ο Terence σημείωσε 760 από τα 800. Στο ιστορικό αυτής της εξέτασης, υπήρχαν μόνο 2 προηγούμενοι υποψήφιοι. μαθητής πέτυχε βαθμολογία πάνω από 700. Σε ηλικία 9 ετών, ο Terence παρακολούθησε μερικά μαθήματα μαθηματικών στο κολέγιο και επίσης παρακολούθησε μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο του παρέμεινε στο γυμνάσιο. Σε ηλικία 10, 11 και 12 ετών, ο Τέρενς ήταν ο νεότερος υποψήφιος που συμμετείχε στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα για μαθητές γυμνασίου (IMO), και διαδοχικά σε αυτούς τους τρεις διαγωνισμούς κέρδισε χάλκινα, ασημένια και ασημένια μετάλλια.Κίτρινο.

Στην Ιστορία των Μαθηματικών μέχρι τώρα, ο Terence Tao είναι ένας σημερινός μαθηματικός που εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά και κατέχει τα περισσότερα ρεκόρ: Το άτομο με δείκτη νοημοσύνης 230, τον υψηλότερο, υψηλότερο από τον Albert Einstein και τον Stephen Hawking). Ο νεότερος διαγωνιζόμενος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (για μαθητές γυμνασίου) και επίσης ο νεότερος διαγωνιζόμενος που κερδίζει συνεχώς χάλκινα, ασημένια και χρυσά μετάλλια για τρία συνεχόμενα χρόνια σε ηλικία 10, 11 και 12 ετών. Ζωντανός Μαθηματικός, νικητής των περισσότερων εθνικών και διεθνών βραβείων, διακρίσεων και μεταλλίων μέχρι σήμερα. Ο Μαθηματικός έχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε πολλούς τομείς, και σε κάθε τομέα έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές.

Σε ηλικία 14 ετών, ο Terence έγινε δεκτός στο Research Science Institute (RSI). Αυτά είναι καλοκαιρινά μαθήματα για χαρισματικούς μαθητές που διοργανώνονται ετησίως από το Ινστιτούτο MIT στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Σε ηλικία 15 ετών, ο Τέρενς ολοκλήρωσε τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου, μιλώντας για μεθόδους και εμπειρίες επίλυσης Μαθηματικών στις διεθνείς εξετάσεις Μαθηματικών του ΙΜΟ.
Ο Τέρενς Τάο και το πρώτο του βιβλίο: Επίλυση Μαθηματικών Προβλημάτων: Προσωπική Προοπτική. Deakin University Press, Geelong, Vic.: 1992 (Γράφτηκε σε ηλικία 15 ετών).
Το 1991 (16 ετών), ο Terence έλαβε πτυχίο και το επόμενο έτος έλαβε μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, με θέμα Συνέλιξη τελεστές που δημιουργούνται από δεξιούς μονογονικούς και αρμονικούς πυρήνες, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Garth Gaudry. Το 1992, ο Τέρενς κέρδισε μια υποτροφία για να κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ελίας Στάιν. Σε ηλικία 21 ετών, ο Τέρενς πήρε το διδακτορικό του και στη συνέχεια έγινε δεκτός από το διάσημο Πανεπιστήμιο του UCLA ως επίκουρος καθηγητής και τρία χρόνια αργότερα, το 1999, έγινε τακτικός καθηγητής. Είναι ο νεότερος καθηγητής σε αυτό το σχολείο από την ίδρυση του σχολείου.

Περίεργος συνδυασμός πλάτους και βάθους

Πριν μιλήσουμε για την ερευνητική επιτυχία του Terence Tao, ας ακούσουμε τον καθηγητή John Gardnett του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, να μιλάει για τον Terence Tao πριν από το Συνέδριο των Μαθηματικών κατά την τελετή απονομής του Fields Medal. 2006:

«Οι άνθρωποι συχνά συγκρίνουν τον Terry (ο Terry είναι το παρατσούκλι του Terence Tao) με τον Mozart. Το ταλέντο κυλούσε και στις δύο φλέβες τους από την παιδική ηλικία, ο ένας είναι η Μουσική, ο άλλος τα Μαθηματικά. Ο Τέρι είναι ένα κανονικό παιδί, έχει ιδιαίτερο ταλέντο στα Μαθηματικά, μεγαλώνει σε συμπαθητικός Μαθηματικός, του αρέσει να εργάζεται συνεργατικά με ανθρώπους γύρω του. Επί του παρόντος, είναι ένας από τους πιο εξαιρετικούς μαθηματικούς, ερευνώντας πολλά πεδία σε βάθος και πλάτος. Χρειάζεται μια ολόκληρη γενιά για να έχει ένα τέτοιο ταλέντο».

Σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, ο Terence Tao είναι διάσημος όχι μόνο για την ποσότητα και την ποιότητα των ανακαλύψεων και τις κορυφαίες συνεισφορές του, αλλά και για την ικανότητά του να συνεργάζεται με πολλούς διαφορετικούς επιστήμονες. Σύμφωνα με τη Wikipedia, από τον Οκτώβριο του 2015, ο Terry Tao έχει κάνει περισσότερες από 30 ανακαλύψεις δουλεύοντας με 68 διαφορετικούς Μαθηματικούς. Αλλά αυτός ο αριθμός αυξάνεται, δεν σταματά, γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που συνεργάζονται μαζί του συνεχίζει να αυξάνεται. Μεταξύ των επαναστατικών ανακαλύψεων ήταν το Θεώρημα Green-Tao για τους πρώτους αριθμούς.
Όσον αφορά τον αριθμό των δημοσιευμένων άρθρων σε επαγγελματικά περιοδικά και των δημοσιευμένων βιβλίων (διδακτικά βιβλία και ιδιωτική έρευνα), το 2016 υπάρχουν 300 άρθρα και 17 βιβλία.

Είναι αδύνατο να αναφέρουμε όλα τα θέματα που ερευνά ο Terence Tao. Παίρνουμε τη γνώμη του μαθηματικού Timothy Gowers, ενώ εξετάζουμε το βιβλίο Poincaré's legacies [Poincare's legacy] του Terence Tao, για να ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο: «Η μαθηματική γνώση του Terry Tao είναι περίεργα συντονισμένη.» περίεργο μεταξύ ευρείας και βαθιάς. Μπορώ να γράψω με σιγουριά και αυθεντία σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων: Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις, Θεωρία Αριθμών, Τρισδιάστατη Γεωμετρία πολλαπλών, Λογισμός, Αρμονική Ανάλυση, Συναρτησιακή Ανάλυση, Θεωρία Ομάδων, Θεωρία Προτύπων, Κβαντομηχανική, Θεωρία Πιθανοτήτων, Εργοδική Θεωρία,…και πολλά άλλα… περισσότερο. Σε πολλούς τομείς έκανε πολλές ανακαλύψεις και πολλές σημαντικές σημαντικές συνεισφορές. Σε ορισμένους άλλους τομείς, οι γνώσεις του είναι τόσο βαθιές και εκτεταμένες όσο αυτές ενός ειδικού, παρόλο που αυτή δεν είναι η τεχνογνωσία του. Πώς μπορεί να γράφει μοναδικά άρθρα και βιβλία με τόσο επίκαιρο τρόπο; Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο σήμερα. Δεν είναι εύκολο να βρεις κενά στις γνώσεις του Tao στα Μαθηματικά. Αλλά αν βρείτε μια τρύπα, είμαι σίγουρος ότι ο Τάο θα την γεμίσει τον επόμενο χρόνο».

Εθνικά και διεθνή βραβεία και διακρίσεις που έχει κερδίσει ο Terence έως το 2015:

– Υποτροφία Fulbright (1992)
– Βραβείο Salem (2000)
– Βραβείο Bôcher Memorial (2002)
– Βραβείο Clay Research (2003)
– Μετάλλιο της Αυστραλιανής Μαθηματικής Εταιρείας (2005)
– Βραβείο Ostrowski (2005)
– Βραβείο Levi L. Conant (2005)
– Βραβείο ISAAC (2005)
– Μετάλλιο Fields (2006)
– Βραβείο MacArthur (2006)
– Βραβείο SASTRA Ramanujan (2006)
– Sloan Fellowship (2006)
– Fellow of the Royal Society (2007)
– Βραβείο Alan T. Waterman (2008)
– Βραβείο σύγκλησης (2008)
– Μετάλλιο Onsager (2008)
– Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (2009)
– Διεθνές Βραβείο King Faisal (2010)
– Βραβείο Nemmers στα Μαθηματικά (2010)
– Βραβείο Polya (2010)
– Βραβείο Crafoord (2012)
– Simons Investigator (2012)
– Εναρκτήριος αποδέκτης του Βραβείου Joseph I. Lieberman του Κέντρου Αριστείας στην Εκπαίδευση (2013)
– Βραβείο Breakthrough in Mathematics (2015, απονεμήθηκε το 2014)
– Βασιλικό Μετάλλιο (2014)
– Johns Hopkins CTY Distinguished Alumnus (2014)
– Βραβείο PROSE (2015)
Google translate from Khmer language.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου