Translate Whole Page to Read and Solve

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

René Descartes, ο Επιστήμονας

Cogito ergo sum . Σκέφτομαι, άρα υπάρχω. Είναι η πιο διάσημη φράση και λογικό επιχείρημα, που πηγάζει από το γόνιμο μυαλό του René Descartes. Όταν σκεφτόμαστε τον Descartes, σκεφτόμαστε τον Descartes τον φιλόσοφο, και με καλό λόγο. 
Το έργο του Διαλογισμοί στην Πρώτη Φιλοσοφία είναι ένα πρώιμο αριστούργημα της μεταφυσικής. Ο Ντεκάρτ βυθίζεται σε έναν κόσμο μεθοδικής αμφιβολίας. "Πώς μπορώ να ξέρω ότι όλα όσα αντιλαμβάνομαι δεν είναι απλώς η εξαπάτηση ενός παντοδύναμου, κακού δαίμονα;" ρωτάει. Το μυαλό βασίζεται στον εγκέφαλο ή υπάρχουν ανεξάρτητα;

Όμως ο Ντεκάρτ ήταν κάτι παραπάνω από φιλόσοφος. Ήταν άνθρωπος της λογικής σε όλα τα θέματα και τα γραπτά του επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την επιστημονική επανάσταση.
Το πρώτο δημοσιευμένο έργο του Ντεκάρτ, Λόγος για τη Μέθοδο, θέτει ένα πλαίσιο για «να διδάξουμε σωστά τη λογική και [της] αναζήτησης της αλήθειας στις επιστήμες». Δεν είναι περιγραφή της επιστημονικής μεθόδου — των υποθέσεων και του πειραματισμού. Αντίθετα, είναι μια πρακτική φιλοσοφία για το πώς να αναζητήσετε την αλήθεια. Στη συνέχεια ο Ντεκάρτ χρησιμοποιεί την προσέγγισή του για να καταλήξει σε μια απόδειξη της ύπαρξης του Θεού. Εδώ είναι που συναντάμε για πρώτη φορά το cogito ergo sum .

Όμως η πρώτη δημοσίευση του Λόγου περιελάμβανε και τρία παραρτήματα. Το καθένα ήταν μεγαλύτερο από τον ίδιο τον Λόγο , και το καθένα διαβάζει περισσότερο σαν ένα άρθρο επιστημονικού περιοδικού παρά με ένα παράρτημα. Περιλαμβάνονται στο κύριο κείμενο για να καταδείξουν την εφαρμογή της «μεθόδου» του Ντεκάρτ σε επιστημονικά προβλήματα.

Δύο από τα παραρτήματα, Οπτική και Μετεωρολογία, είναι καθαρά επιστημονικά. Το τρίτο, η Γεωμετρία , είναι μαθηματική. Και τα τρία έχουν ενδιαφέρον από μόνα τους. Για παράδειγμα, στην Οπτική , ο Ντεκάρτ επεξεργάζεται τους νόμους της διάθλασής του. Ένας από τους νόμους είναι πλέον η τυπική γνώση για όλους τους φοιτητές της οπτικής. 
Στη Γεωμετρία, ο Ντεκάρτ κάνει τα πρώτα βήματα προς τη σύνδεση της άλγεβρας και της γεωμετρίας. Η εργασία οδήγησε σε ένα θεμελιώδες άλμα στα μαθηματικά - την ανάπτυξη της αναλυτικής γεωμετρίας. Οι μαθητές του γυμνασίου παίρνουν την πρώτη τους γεύση όταν γράφουν σημεία, γραμμές και καμπύλες σε γραφικό χαρτί με ετικέτα άξονες $x$ και $y$ — επίσης γνωστές ως καρτεσιανές συντεταγμένες.
Ο Λόγος και τα τρία παραρτήματά του καταδεικνύουν μια σαφή ρήξη από τον κυρίαρχο αριστοτελισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι επιστήμονες απλώς αποδέχονταν τα αιωνόβια διατάγματα του Αριστοτέλη. 
Ο Ντεκάρτ και οι σύγχρονοί του διέλυσαν έναν τρόπο σκέψης που στάθηκε εμπόδιο στην πνευματική πρόοδο της ανθρωπότητας. 
Ήταν μια φωνή της καλύτερης λογικής. ένας άνθρωπος του οποίου το παράδειγμα βοήθησε να φωτιστεί ο δρόμος για τους πολλούς φιλοσόφους και επιστήμονες που ακολούθησαν.
H μετάφραση έγινε από το Google Translate.
Διαβάστε το κείμενο στα αγγλικά ή ακούστε το εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου