Στις 16 Μαΐου 1718, γεννήθηκε η María Gaetana Agnesi, σπουδαία μαθηματικός και υπερασπιστής της γυναικείας εκπαίδευσης. Πριν από μερικά χρόνια η Google του απέτισε φόρο τιμής με το doodle της ημέρας αυτήν την ημέρα, ένα doodle που σας δείχνω στην παρακάτω εικόνα:
Doodle αφιερωμένο στη María Gaetana Agnesi
Η Maria Gaetana Agnesi γεννήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας. Κόρη ενός καθηγητή μαθηματικού, σε ηλικία εννέα ετών μιλούσε γαλλικά, λατινικά, ελληνικά, εβραϊκά και μερικές άλλες γλώσσες. Σε εκείνη την ηλικία έγραψε μια ομιλία υπερασπιζόμενη την εκπαίδευση των γυναικών.
Στα εφηβικά του χρόνια συζητούσε με μαθηματικούς ανθρώπους για διάφορα θέματα: Διάδοση φωτός, διάφανα σώματα και καμπυλόγραμμες μορφές στη γεωμετρία. Σε ηλικία 20 ετών ήθελε να μπει σε μοναστήρι, αλλά ο πατέρας της αρνήθηκε. Η Μαρία δεν παντρεύτηκε ποτέ. Αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των μαθηματικών και στη φροντίδα των 20 αδερφών της την εποχή που πέθανε η μητέρα της.
Από την ηλικία των 20 ετών εργάστηκε στο πιο σημαντικό έργο του: Αναλυτικά Ιδρύματα (" Instituzioni analítiche ad uso della gioventú Italiana" ) , βασισμένο σε διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό και δημοσιεύτηκε το 1748. Αυτό το βιβλίο μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα αγγλικά. Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη αυτού του βιβλίου ήταν: Η κυβική επίπεδη καμπύλη με την καρτεσιανή εξίσωση.
Όταν αυτό το βιβλίο μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον John Colson, καθηγητή μαθηματικών στο Cambridge, έδωσε το όνομα "μάγισσα" στην καμπύλη που μελέτησε η Agnesi λόγω κακής μετάφρασης.
Παλαιότερα ήταν γνωστό ως versiera, αλλά για την αγγλική έκδοση μεταφράστηκε ως μάγισσα ( avversiera στα ιταλικά). Εξ ου και την ανέφεραν ως τη μάγισσα της Αγνέσης .
Η Agnesi δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στη Γαλλική Ακαδημία επειδή ήταν γυναίκα, αλλά μπορούσε να μπει στις Ιταλικές Ακαδημίες επειδή ήταν πιο φιλελεύθερες. Η Agnesi επιλέχθηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Μπολόνια όπου αφιέρωσαν το βιβλίο της στην αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία. Αργότερα, αναγνωρίστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο XIV, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για τα μαθηματικά. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, αφιερώθηκε σε φιλανθρωπική εργασία για άρρωστες γυναίκες. Πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1799. Την πρώτη εκατονταετηρίδα από το θάνατό της, αρκετοί δρόμοι στο Μιλάνο, τη Μόντσα και το Μασιάγο πήραν το όνομά της και σε γυναίκες απονεμήθηκαν υποτροφίες στο όνομά της.
Για την ιστορία των μαθηματικών, ο Agnesi είναι σημαντικός για την επιρροή του στη διάδοση του λογισμού. Είναι επίσης ένας από τους πιο αναφερόμενους χαρακτήρες σε προβληματισμούς για τον ιστορικό ρόλο της γυναίκας στα μαθηματικά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα Instituzioni analítiche είναι, σύμφωνα με ορισμένους, το αρχαιότερο σωζόμενο μαθηματικό έργο γυναικείας συγγραφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου