Αυτό το Σάββατο, 8 Ιουλίου, η πλειονότητα του πληθυσμού της Γης θα μπορέσει να δει τις ακτίνες του ήλιου ταυτόχρονα.
Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή, θα μπορούν να δουν έστω και λίγο ηλιακό φως την ίδια στιγμή. Το φως θα φτάσει στην πλειονότητα των ανθρώπων στη Γη για περίπου ένα λεπτό λίγο μετά τις 6 η ώρα το απόγευμα ώρα Ελλάδας, αλλά δεν θα βιώσουν όλοι την ίδια ένταση των ακτινών του ήλιου.
Οι άνθρωποι που ζουν τέρμα ανατολικά (βλέπε Ιαπωνία) θα βλέπουν τις τελευταίες ακτίνες του απογευματινού φωτός, ενώ οι άνθρωποι που ζουν τόσο δυτικά όσο η Καλιφόρνια μόλις που θα αντικρύζουν την ανατολή του ηλίου. Εξαιρούνται τα μέρη της Γης όπου ο ήλιος εμποδίζεται από τα σύννεφα.
Η Βόρεια και Νότια Αμερική, η Ευρώπη, η Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας θα χαίρονται το φως του ήλιου, ενώ η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και τα νησιά του Ειρηνικού θα βρίσκονται στο σκοτάδι.
Πέρυσι, μια ανάρτηση στo μέσo κοινωνικής δικτύωσης reddit που έδειχνε το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χάρτη να φωτίζεται από τον ήλιο έγινε viral, προκαλώντας αναπόφευκτα μια έρευνα για fake news από το Time and Date, έναν ιστότοπο με έδρα τη Νορβηγία που παρακολουθεί παρόμοια φαινόμενα.
Η έρευνά τους έδειξε ότι ο ισχυρισμός ήταν ακριβής – με ορισμένες επιφυλάξεις. Για να προκύψει αυτό το 99% του πληθυσμού θα πρέπει να υπολογίσουμε όλο το φως από τον ήλιο, ακόμα και αυτό που δύσκολα διακρίνει το ανθρώπινο μάτι. Στην ουσία όμως μόνο το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βιώσει αυτό που οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ως ημέρα. Το υπόλοιπο 16% του πληθυσμού θα δει κάποια εκδοχή του λυκόφωτος το οποίο είναι σχεδόν αδιάκριτο από τη νύχτα.
Σε πόλεις όπου η φωτορύπανση κρύβει το λυκόφως, το ανθρώπινο μάτι δεν θα μπορέσει να δει τις αχνές ακτίνες του ήλιου.
Αυτό το “φαινόμενο” εκδηλώνεται κυρίως γιατί ο παγκόσμιος ανθρώπινος πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος στην ξηρά. Το τμήμα της Γης που θα βλέπει τον νυχτερινό ουρανό πέφτει πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μια εκτεταμένη περιοχή που καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της υδρογείου. Στην άλλη πλευρά της Γης βρίσκονται τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Γης.
Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;
Αυτή η ειδική στιγμή δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε. Η ίδια ιστοσελίδα διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο 60 ημερών από τον Μάιο έως τον Ιούλιο που ουσιαστικά λαμβάνει χώρα το ίδιο αποτέλεσμα, με περισσότερο από το 98% των ανθρώπων στη Γη να λαμβάνουν λίγο φως από τον ήλιο για λίγα λεπτά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι σχεδόν το 90 τοις εκατό του πληθυσμού της Γης ζει στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο έχει κλίση πιο κοντά στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο Ειρηνικός Ωκεανός εκτείνεται στο ένα τρίτο της
επιφάνειας της Γης με έκταση 165.250.000 τ. χλμ
Να σημειωθεί ότι η ημέρα που ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν δυνητικά να δουν το φως του ήλιου δεν πέφτει στο θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου στο βόρειο ημισφαίριο, που ήταν στις 21 Ιουνίου φέτος.
Πριν μελετήσουμε το φαινόμενο τόσο διεξοδικά, θα περιμέναμε ότι το θερινό ηλιοστάσιο θα ήταν η στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γη βλέπουν το φως του ήλιου. Αλλά λόγω της ανθρώπινης πληθυσμιακής κατανομής αυτό συμβαίνει στις 8 Ιουλίου κάθε χρόνο.
Μετά το θερινό ηλιοστάσιο, η διάρκεια της ημέρας μειώνεται στο βόρειο ημισφαίριο μεν, αλλά στο νότιο ημισφαίριο λειτουργεί ανάποδα, εκθέτοντας περισσότερο ανθρώπινο πληθυσμό στο φως της ημέρας.
Αν δεν συγκαταλέγεστε πάντως στους sun people, μπορείτε να αρχίσετε να μετράτε αντίστροφα τις μέρες μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, όταν περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βιώσει συλλογικά τη νύχτα.
Πηγές: National Geographic, Time and Date
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου