Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Γκριγκόρι Πέρελμαν: Ένας ασυμβίβαστος

 Του Ηλία Θάνου 
Ο Γκριγκόρι Γιακόβλεβιτς Πέρελμαν γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1966 στο Λένινγκράντ (σημ. Αγία Πετρούπολη). Η μητέρα του σπούδασε μαθηματικά, αλλά παράτησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές για να μεγαλώσει τον γιό της. 
Ο Πέρελμαν έλαμψε στα μαθηματικά από νωρίς και μάλιστα εγγράφηκε σε Γυμνάσιο του Λένινγκραντ το οποίο ειδικευόταν στα μαθηματικά και τη φυσική. Το 1982, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Ο Πέρελμαν φοίτησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ. Εκεί στη σχολή Μαθηματικών και Μηχανικής πήρε και το διδακτορικό του. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Στεκλόφ της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά από αυτά διορίστηκε σε ερευνητικές θέσεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια αλλά ξαναγύρισε στην πατρίδα του. Το έργο του πάνω στη Γεωμετρία του Ρίμαν και την τοπολογία είναι αυτό που τον έκανε διάσημο.
Η απόδειξη της Εικασίας του Πουανκαρέ

Το 2000, το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι χάριζε βραβεία σε όσους έλυναν βασικά προβλήματα στα μαθηματικά. Η εικασία του Πουανκαρέ ήταν ανάμεσα στα αρχικά επτά Προβλήματα της Χιλιετίας από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι. Η Εικασία του Πουανκαρέ επικέντρωνε πάνω στην τοπολογία.

Αρχίζοντας από το 1981, ο Αμερικανός μαθηματικός Ρίτσαρντ Χάμιλτον ανέπτυξε τη γεωμετρική τεχνική με το όνομα ροή Ρίτσι. Το 2003, ο Πέρελμαν εκμεταλλεύθηκε τη ροή Ρίτσι για να αποδείξει την εικασία του Πουανκαρέ. Μέσω της απόδειξης αυτής κατέχουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Ο Πέρελμαν, σε τρία άρθρα που δημοσίευσε το 2002 και το 2003, απέδειξε την εικασία του Πουανκαρέ, που είχε τεθεί το 1904 και η οποία πριν από τη λύση της θεωρούνταν ως ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στην τοπολογία.
Τα βραβεία

Ο Περελμάν, έχει δεχθεί το βραβείο της Μαθηματικής εταιρείας του Λένινγκραντ το 1991. Το 2006 απονεμήθηκε στον Πέρελμαν το μαθηματικό βραβείο Μετάλλιο Φίλντς, το οποίο θεωρείται το βραβείο Νόμπελ των μαθηματικών. Εκείνος το αρνήθηκε λέγοντας: «Τα χρήματα ή η δόξα δεν με ενδιαφέρουν. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ένας ήρωας των μαθηματικών. Δεν είμαι καν επιτυχημένος· γι’ αυτό δεν θέλω να βρεθώ στη θέση του να πρέπει να με κοιτάνε όλοι». Επιπλέον, το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι πρόσφερε στον Πέρελμαν το βραβείο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων το 2010. Εκείνος το αρνήθηκε και αυτό. Φημολογείται ότι ο Πέρελμαν έχει πάψει να ασχολείται με τα μαθηματικά.

Συνεντεύξεις

Σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις του στην καθημερινή εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» εξέθεσε ότι προσπάθησε να καταλάβει πώς ο Ιησούς περπάτησε πάνω στο νερό: «προσπαθούσα να υπολογίσω την ταχύτητα με την οποία περπατούσε πάνω στο νερό», δήλωσε. Επεξήγησε επίσης ότι αρνήθηκε την αμοιβή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Ινστιτούτου Μαθηματικών Κλέι για τη λύση του προβλήματος του Ανρί Πουανκαρέ, γιατί όπως είπε «γνωρίζω πώς να κυβερνήσω το σύμπαν· γιατί να τρέξω πίσω από ένα εκατομμύριο δολάρια;»

Πηγές:
1) Γκριγκόρι Περελμάν – Βικιπαίδεια el.wikipedia
2) ΠΟΛ ΠΑΡΣΟΝΣ-ΓΚΕΪΛ ΝΤΙΞΟΝ, ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2021, Σελ. 163
3) Grigori Perelman: ο ιδιόρρυθμος μαθηματικός που έλυσε το περίφημο μαθηματικό πρόβλημα «Εικασία του Πουανκαρέ» ma8imatikos
Πηγή: maxmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου