Το 1892 παρουσίασαν στην Ακαδημία επιστημών της Γαλλίας έναν περίεργο άνθρωπο, ονόματι Ιναούντι, γεννημένο στην Ιταλία από γονείς αρκουδιάρηδες. Το ‘σκασε απ’ αυτούς στα επτά του χρόνια, περιπλανήθηκε στην Ευρώπη και ένας ακαδημαϊκός τον ανακάλυψε λούστρο σε έναν δρόμο της Μασσαλίας.
Παρουσίασε τον Ιναούντι σαν μια τέλεια μηχανή αριθμητικών υπολογισμών, αν και ήταν εντελώς αγράμματος. Οι φλεγματικοί ακαδημαϊκοί του έκαναν τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Ποιος είναι ο αριθμός του οποίου η τετραγωνική και κυβική ρίζα έχουν διαφορά 18; Η απάντηση ήρθε σε 110 δευτερόλεπτα. Ο αριθμός 729. Οι ρίζες είναι 27 και 9 και η διαφορά τους κάνει 18. Άλλη ερώτηση: Το άθροισμα των δύο αριθμών είναι 1.254 και το γινόμενο τους 353.925. Ποιοι είναι αυτοί οι αριθμοί. Η απάντηση δόθηκε σε εκατόν είκοσι δευτερόλεπτα. Το 825 και το 429.
Ο Ιναούντι ήταν ένας από τους αριθμομνήμονες που κατέπληξαν την διεθνή επιστημονική κοινότητα, αν και η επιστήμη δεν έχει δώσει απάντηση για τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό των ανθρώπων.
Ο αγράμματος εργάτης
Το 1753 παρουσίασαν στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου έναν εντελώς αγράμματο εργάτη, τον Τζέντεντις Μπάξτον. Το μόνο του ήξερε ήταν η προπαίδεια. Ήταν αριθμομανής.
Τον πήγαν στο θέατρο να δει παράσταση του Ριχάρδου του Γ’, κι όταν βγήκε είπε στους έκπληκτους ακροατές του ότι ο αριθμός των βημάτων στον χορό κατά τη διάρκεια της παράστασης ήταν 5.202 και οι λέξεις που πρόφεραν οι ηθοποιοί 12.445.
Μια επιτροπή που ορίστηκε, μετά από μια εβδομάδα μετρήσεων, διαπίστωσε ότι ο Μπάξτον είχε δίκιο.
Ο Αμερικανός Τομ Φούλερ
Διάσημος αριθμομνήμων επίσης ήταν ένας αμερικανός νέγρος, ο Τομ Φούλερ, αναλφάβητος, που τον ανακάλυψαν όταν ήταν πια εβδομήντα ετών. «Πόσα δευτερόλεπτα υπάρχουν σε ενάμιση χρόνο;» τον ρώτησαν. Απάντηση σε δύο λεπτά: «47.304.000». Άλλη ερώτηση: Πόσα δευτερόλεπτα έζησε ένας άνθρωπος ηλικίας 70 ετών, δεκαεπτά ημερών και δώδεκα ωρών;». Απάντηση σε ενάμιση λεπτό: «2.210.500.800». Λάθος του απάντησαν οι μαθηματικοί είναι περισσότερα.
Κι όμως, αυτοί είχαν κάνει λάθος. Με τα μολύβια και τα χαρτιά τους δεν είχαν υπολογίσει τα δίσεκτα χρόνια, τα οποία είχε υπολογίσει αμέσως το εβδομηντάχρονο μυαλό του Φούλερ. Καρλ Φρίντριχ Γκάους
Ο μαθηματικός Γκάους
Στα τέλη του 190ου αιώνα οι αριθμομνήμονες έκαναν καριέρα και δημόσιες εμφανίσεις στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ, ο οποίος έδωσε το όνομά του στη μονάδα έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος, είχε την ίδια ικανότητα.
Εντυπωσιακές ικανότητες είχε και κορυφαίος μαθηματικός Γιόχαν Καρλ Φρίντριχ Γκάους. Ο πατέρας του έλεγε πως, όταν ο Γκάους ήταν τεσσάρων ετών, επενέβη ξαφνικά από το καρεκλάκι του και τον διόρθωσε όταν έκανε έναν λάθος πολλαπλασιασμό στη μισθοδοσία ενός εργάτη του.
Ο γέρος Αρμαντιέρ Ένας Γάλλος γιατρός, ο Ντερυέλ, ανακάλυψε σε ένα άσυλο της Αρμαντιέρ ένα γερό, ηλίθιο και εκ γενετής τυφλό, τον Φλερί, που ήταν αριθμομνήμων. Ο Φλερί άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του τι είναι η τετραγωνική ρίζα χωρίς να του εξηγήσουν τη μέθοδο εξαγωγής της και αμέσως άρχισε να βγάζει τη ρίζα επταψήφιων αριθμών, δίνοντας και το υπόλοιπο.
Ο Ρώσος Γιόσεφ Πριχόντικο
Τη δεκαετία του ’60, οι Σοβιετικοί παρουσίασαν έναν Ρώσο, τον Γιόσεφ Πριχόντικο, ο οποίος μέσα σε δευτερόλεπτο έλυνε οποιοδήποτε πρόβλημα της αριθμητικής, της γεωμετρίας, της άλγεβρας και της τριγωνομετρίας. Σήμερα, όλα τούτα γίνονται εύκολα από τους υπολογιστές, όμως οι δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού παραμένουν τεράστιες και ανεξερεύνητες.
Στο κάτω κάτω, είναι γνωστό ότι ο τελειότερος υπολογιστής συνεχίζει να έχει μικρότερες συνθετικές δυνατότητες από τον εγκέφαλο ενός μυρμηγκιού....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου