Click to Translate Whole Page to Read and Solve

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Μαθηματική Ολυμπιάδα Αγίας Πετρούπολης 2015 (9η τάξη)

1. Υπάρχει τριώνυμο f(x) δευτέρου βαθμού με ακέραιους συντελεστές τέτοιο, ώστε f(f(2))=0.
2. Δίνεται ισοσκελές τραπέζιο ABCD (ADBC, AD>BC) και σημείο E στον περιγεγραμμένο κύκλο του τέτοιο ώστε BEAD
Να αποδείξετε ότι AE+BC>DE.

3. Τα κελιά ενός τετραγώνου διαστάσεων 2015×2015 χρωματίζονται με τέσσερα χρώματα. Θεωρούμε όλους τους τρόπους τοποθέτησης εσωτερικά αυτού του τετραγώνου σχήματος ταυ (T) των τεσσάρων κελιών (μπορεί και περιστροφές του). Να αποδείξετε ότι το σχήμα περιέχει τέσσερα διαφορετικά χρώματα λιγότερο από το 51\% αυτών των περιπτώσεων.

4. Οι θετικοί αριθμοί x,y,z ικανοποιούν την συνθήκη: xy+yz+zx+2xyz=1.
Να αποδείξετε ότι 4x+y+z2.

5. Δίνεται κυρτό τετράπλευρο ABCD. Ο περιγεγραμμένος κύκλος του τριγώνου ABC τέμνει τις πλευρές AD και DC στα σημεία P και Q αντίστοιχα. Ο περιγεγραμμένος κύκλος του τριγώνου ADC τέμνει τις πλευρές AB και BC στα σημεία S και R αντίστοιχα. Αν το τετράπλευρο PQRS είναι παραλληλόγραμμο, να αποδείξετε ότι και το ABCD θα είναι παραλληλόγραμμο.

6. Στην διαγαλαξιακή αυτοκρατορία υπάρχουν 102015 πλανήτες, οποιοιδήποτε δύο από τους οποίους συνδέονται με μια κοσμική γραμμή διπλής κατεύθυνσης. Αυτές οι συνδέσεις εξυπηρετούνται από 2015 μεταφορικές εταιρείες. Ο αυτοκράτορας θέλει να κλείσει k από αυτές τις εταιρίες έτσι, ώστε, χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες, να μπορεί κάποιος να βρει τρόπο να μεταφερθεί από οποιοδήποτε πλανήτη σε κάποιον άλλο. Για ποιο μέγιστο k με σιγουριά μπορεί να επιτευχθεί ένα τέτοιο πλάνο;

7. Ακολουθία φυσικών αριθμών ορίζεται ως εξής: a1=1, a2=2, a3=3, an = ο ελάχιστος φυσικός αριθμός που δεν έχει εμφανιστεί πιο πριν (στην ακολουθία), σχετικά πρώτος με τον an1 και σχετικά μη πρώτος με τον an2. Να αποδείξετε, ότι σε αυτή την ακολουθία εμφανίζονται ακριβώς από μια φορά όλοι οι φυσικοί αριθμοί.