1) Πατέρας της Γεωμετρίας είναι ο Θαλής ο Μιλήσιος (640 – 546 π.Χ.).
2) Πατέρας της Άλγεβρας είναι ο Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς (3ος – 4ος μ.Χ. αιώνας).
4) Μητέρα της πρακτικής αριθμητικής θεωρείται η μυθική Αίθρα.
5) Ο Ευκλείδης (4ος – 3ος π.Χ. αιώνας) είναι ο μοναδικός μαθηματικός συγγραφέας που το έργο του "Στοιχεῖα" έχει κάνει παγκοσμίως τις περισσότερες εκδόσεις μετά την Αγία Γραφή (περίπου 3.000 εκδόσεις) και έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του Κόσμου, ακόμα και στην Κινεζική.
5) Ο Ευκλείδης (4ος – 3ος π.Χ. αιώνας) είναι ο μοναδικός μαθηματικός συγγραφέας που το έργο του "Στοιχεῖα" έχει κάνει παγκοσμίως τις περισσότερες εκδόσεις μετά την Αγία Γραφή (περίπου 3.000 εκδόσεις) και έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του Κόσμου, ακόμα και στην Κινεζική.
6) Ο μεγάλος αστρονόμος και μαθηματικός Αρίσταρχος ο Σάμιος (320 – 250 π.Χ.) θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς αστρονόμους όλων των αιώνων. Ο Αρίσταρχος θεωρείται και ο θεμελιωτής της τριγωνομετρίας.
7) Πατέρας της Αστρονομίας είναι ο Ίππαρχος ο Ρόδιος (2ος π.Χ. αιώνας).
8) Πατέρας της Μετεωρολογίας, είναι ο μεγάλος Φιλόσοφος Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης (384 – 323 π.Χ.). Θεωρείται ακόμα και πατέρας της Φυσικής Ιστορίας.
9) Πατέρας της Ορυκτολογίας θεωρείται ο Θεόφραστος ο Λέσβιος (372 – 287 π.Χ.).
10) Πατέρας της Θεωρητικής Φυσικής θεωρείται ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (108 – 168 μ.Χ.).
11) Πατέρας της Θεωρητικής Οπτικής θεωρείται ο Ευκλείδης (4ος – 3ος π.Χ. αιώνας).
12) Πατέρας της Πανεπιστημιακής Εκπαιδεύσεως θεωρείται ο Πυθαγόρας.
13) Ο πρώτος συγγραφέας Γεωμετρικής πραγματείας στον Κόσμο ήταν ο Αναξίμανδρος (6ος π.Χ. αιώνας). Ο Αναξίμανδρος επίσης ήταν ο πρώτος που χάραξε γεωγραφικό χάρτη.
14) Οι απαρχές της επιστημονικής Χημείας πρέπει να αναζητηθούν στον Ηράκλειτο (540 – 480 π.Χ.), τους Πυθαγορείους, τον Εμπεδοκλή (495 – 435 π.Χ.), τον Πλάτωνα (428 – 347 π.Χ.) και τον Αριστοτέλη (384 – 323 π.Χ.).
15) Πατέρας της Ιατρικής είναι ο Μέγας Ιπποκράτης ο Κώος.
16) Πατέρας της Επιστημονικής φαρμακολογίας και της φαρμακευτικής θεωρείται ο ένδοξος Γαληνός (128 – 200 μ.Χ.) από την Πέργαμο της Μ. Ασίας. Θεωρείται επίσης πατέρας της συγκριτικής ανατομίας, της πειραματικής φυσιολογίας και της ορθοπεδικής.
17) Πατέρας των Οικονομικών επιστημών είναι ο Ξενοφών ο Αθηναίος (430 – 355 π.Χ.).
Να προσθέσω επίσης τον:
ΑπάντησηΔιαγραφή18)Κλαύδιο Πτολεμαίο ήταν ονομαστός Έλληνας φυσικός,φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, αστρολόγος, θεωρητικός της μουσικής, φιλόσοφος, συγγραφέας και μουσικολόγος, ο οποίος γεννήθηκε στη ρωμαϊκή Αίγυπτο και έζησε στην Αλεξάνδρεια κατά την περίοδο,(Περίπου 100μ.Χ. Πηλούσιον – Περίπου 160μ.Χ. Αλεξάνδρεια).
Προσδιοριστε παρακαλώ το τι εννοούμε μεγάλος μαθηματικός. Γιατί μου έρχονται στο μυαλό πολλοί άλλοι ακόμα που είχαν μεγαλύτερη συμβολή στα μαθηματικά σε σχέση με τον αρχιμιδη. Παραδείγματα είναι ο καρτεσιος ο γκαους ο νευτωνας και άλλοι πολλοί. Δεν θέλω να υπονομευσω τον αρχιμιδη αλλά κατά τη γνώμη μου μεγάλος μαθηματικός δεν υπάρχει. Όλοι είναι το ίδιο σπουδαιοι και βοήθησαν στην κατανόηση των σκεψεων του ίδιου του Θεού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρθρο αναφέρεται στους μαθηματικούς της αρχαιότητας, από τον 7ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 4ο μ.Χ. αιώνα, γι' αυτό τους κατατάσσει ως μεγαλύτερους. Για την εποχή εκείνη ήταν οι μαγαλύτεροι.
ΔιαγραφήΤότε να αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος της αρχαιότητα και όχι όλων των εποχών.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ.
Το σχόλιο το κ. Γ. Ριζόπουλου νομίζω ότι απαντάει ικανοποιητικά το γιατί ως οι μεγαλύτεροι όλων των εποχών και όχι οι μεγαλύτεροι της αρχαιότητας.
Διαγραφή